Özbekistan'da İpek Yolu üzerindeki Kara Tepe arkeolojik alanında 2016 yılında bulunan budist tasvirler içeren duvar resminde hem Roma ve Yunan hem de uzak doğu sanatları tekniğinin kullanıldığı belirlendi.
Ülkeler Orta Asya'ya yönelmişken Biz neden orada yokuzdye sorulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Osman Eravşar, Türkiye'de 40'ın üzerinde arkeoloji bölümü olmasına rağmen Orta Asya arkeolojisine yönelik araştırma yapan bir arkeoloji bölümünün…
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük höyüklerinden Oylum Höyükteki arkeolojik kazılar sonucu elde edilen veriler ışığında Kilis ve çevresinin, zeytin ve zeytinyağı üretimi konusunda önemli bir konuma sahip olduğu ortaya…
Galler’in Pembrokeshire kentinde Kelt savaş arabası mezarı olduğu düşünülen bir gömüt keşfedildi. Galler Ulusal Müzesi arkeologları, araba mezarının bulunduğu alanda geniş çaplı arkeolojik kazı hazırlıklarına başladı.
Mısır'ın batısındaki Giza kentindeki piramit yakınlarında firavunlar dönemine ait lahitler içinde 8 mumya bulundu. M.Ö 1085-332 yıllarına ait olduğu tahmin edilen mumyalardan üçünün iyi durumda olduğu belirtildi.
Politik gerilimler nedeniyle kazıların bir süre kesintiye uğradığı Efes Antik Kentinde
arkeolojik kazılarda eşine pek rastlanmayan ahşap kalıntılar keşfedildiği açıklandı.
MKÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Pamir, Altınözü'ndeki Roma mezarlarında, 'ruhuna el Fatiha'yı andırır 'ruhun esen kalsın', 'ruhu şad olsun' yazıları bulunduğuna dikkat çekti. Bir mezarda ise utançsızca yaşadı ve öldü ibaresi kazılı.…
Polonyalı arkeologlar, kuzey Lübnan'daki arkeolojik araştırmalar sırasında MÖ 4. yy ortalarına tarihlenen, her biri yüzlerce kilo ağırlığında işlenmemiş taşlardan inşa edilen megalitik yapılar keşfettiler. Yapıların tapınak olarak kullanıldığı tahmin…
Milet'teki antik dönemin kehanet merkezi Apollon Tapınağı'nın çevresinde kaynağı belirlenemeyen su sızıntısı nedeniyle gölcükler oluştu. Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, oluşan su birikintilerine ilişkin, endişe edilecek bir durumun…
Sakarya'da Bizans İmparatoru Justinianus tarafından yaptırılan, 1500 yıllık Justinianus Köprüsü'nde yapılan arkeoloji kazılarında bu yıl arkeologlar, sarnıç ve hamam yapısını ortaya çıkardılar.
Mısır'ın El-Uksur (Luxor) kentinde bulunan 3 bin yıllık antik mezarın mumyalama işleminden sorumlu din adamı Thaw Rakht If'e ait olduğu tespit edildi. Aynı mezardaki bir diğer arkeolojik keşif ise Amon Tapınağı Vekili Huri adlı antik Mısırlının…
Birinci Dünya Savaşında kullanılan siperlerin olduğu bölgede 7 yıldır devam eden arkeoloji kazılarda sona yaklaşıldığını belirten Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, GEKA'nın desteğiyle kale içindeki siperler, mescit ve kilise yapısıyla buluntuların…
Dünyanın en kurak çölünde keşfedilen alanların büyük olasılıkla antik tören kompleksleri olduğu tahmin ediliyor ve bu tür arkeolojik yapıların binlerce yıl önce Atacama Çölü’nde çokça yer aldığına dikkat çekiliyor.
Çavuştepe Kalesi'nin kuzeyindeki Urartular dönemine ait nekropol alanında yapılan arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan at iskeleti yakınındaki mezarda yanyana gömülmüş kadın ve erkek iskeleti ABD'de incelendi. 2.777 yıllık olduğu belirlenen…
Zaraysk arkeolojik alanında çalışan Rus arkeologlar sıradışı bir fosil keşfi gerçekleştirdiler. Alanda bulunan mamut kafatasının içine eşya koymak için kullanıldığı anlaşıldı.
Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç, 2'nci yüzyılda yapıldığı bilinen İznik Antik Tiyatrosunda yapılan kazılarda MÖ 6'ncı yüzyıla ait Ion Kolonizasyonu dönemine ait seramikler bulduklarını açıkladı.