Komana Pontika'da Helenistik dönem kalıntılarına ulaşıldı
Tokat'taki Komana Pontika Antik Kenti'nde sürdürülen arkeoloji kazılarında bu yıl, antik kentin tarihini bin 300 yıl geriye götüren izlere ulaşıldı.
Tokat'taki Komana Pontika Antik Kenti'nde sürdürülen arkeoloji kazılarında bu yıl, antik kentin tarihini bin 300 yıl geriye götüren izlere ulaşıldı.
Göbeklitepe'de dünyanın bilinen en eski tapınaklarını keşfeden Prof. Dr. Klaus Schmidt'in adının, ören yerindeki yürüyüş yoluna verilmesi kararlaştırıldı.
Beşiktaş'ta metro inşaatı sırasında bulunan arkeolojik alanın yakınındaki Bahçeşehir Üniversitesi Güney Kampüsü'nde süren inşaat alanında tarihi kalıntılar tespit edildi. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü arkeologları alana gelerek incelemelere…
Kanuni Sultan Süleyman tarafından oğlu Şehzade Cihangir için Mimar Sinan'a yaptırılan, geçirdiği 5 yangından sonra Sultan 2. Abdülhamid tarafından yeniden inşa ettirilen Cihangir Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yürütülen 3 yıllık restorasyon…
Ezine'nin Dalyan köyündeki Alexandria Troas arkeoloji kazı alanının yanındaki tarlada dev küpler içinde Bizans dönemine ait orak, çapa, pala, karasaban ucu gibi demir tarım aletletleri ile testere, el rendesi, ahşap delici ve kazıyıcı spatula gibi…
Bitlis Kalesindeki arkeoloji kazılarında bu sene Osmanlı ve Bizans dönemlerine ait mimari dokunun yanı sıra 90 civarında taşınır buluntu elde edildi. Buluntular arasında Bizans imparatoru 10. Dukas dönemine ait bir sikke de yer alıyor.
50 bin nüfuslu kentken aniden terk edilen Hadrianaupolis'in gizemini çözmeye çalışan arkeologlar, arkeolojik kazılarda bulunan kilisede hiç bozulmamış sanat harikası mozaikler bulmuştu. Mozaiklerde Hz. İsa'nın havarilerinden Marcos ve Lucas boğa ve…
Kuzey Guatemala’da Tikal antik kenti gibi merkezlerinin tuz satışı için önemli noktalar olduğunu tespit edilirken, tuz endüstrisinin Maya ekonımisinde önemli paya sahip olduğu anlaşılıyor. Arkeolojik veriler Klasik Maya'nın da tıpkı Antik Roma, Asya…
Kudüs’te Uluslararası Konferans Merkezi binası için yapılan kazılar sırasında bulunan 2 bin yıllık tarihi yazıt ilk kez sergilendi. İkinci Tapınak Dönemine ait olduğu belirtilen kalker sütun tamburuna İbranice harflerle Aramice oyulmuş yazıtta…
Arkeolog, mimar ve restoratörler Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Coşkun'un başkanlığında Diyarbakır'daki arkeolojik ve kültürel mirasın tespiti için yüzey araştırması yapıyor.
Biyomoleküler Arkeoloji yöntemleri, antropolojik kalıntıların araştırılmasına alternatif sunuyor. Yöntem İspanya'da MS 6. ve 8. yüzyıllarda yaşamış Vizigotlara ait kalıntılar üzerinde denendi.
Çin'de bir inşaat sırasında iş makinesin kepçesi fosilleşmiş bir dinozor yuvası ortaya çıkardı. Dinozor yuvasında 15 dinozor yumurtası fosili bulundu.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nin oluşturduğu suni arkeolojik kazı alanı ve Roma Villasında çalışan öğrencilerin geliştirdiği robotlar, Roma kanalının içindeki eserleri zarar vermeden çıkarabildi. Proje gerçek kazılarda kullanılabilirse tarihi…
4 yıl süren arkeoloji kazıları ve restorasyonların ardından geçtiğimiz ay ziyarete açılan Lyrboton Kome Antik Kenti'nin öyküsünü anlatan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, alanın bir zamanlar definecilerce talan edilen araziyken bugün arkeopark…
Teos Antik Kenti Arkeoloji Kazısı Başkanı Prof. Dr. Musa Kadıoğlu'nun inceleme raporu sonrası, Koruma Kurulu, Seferihisar ilçesinde mezbahane yapılmak istenen arsa üzerinde eski tarihi eserler bulunma ihtimaline karş inşaat çalışmaları durdurulmasına…
Traklar'a ait mezarların ve antik kentin sur kalıntlarının keşfedildiği Sinanköy Antik Yerleşim Alanındaki arkeoloji kazılarında 1500 yıllık olduğu tespit edilen Trakya'nın en eski kiliselerinden birine ait kalıntılar bulundu.