Doç. Dr. Şahin Yıldırım; Satala Antik Kenti’nde 47 gözlü su kemeri olarak nitelendirilen arkeolojik kalıntıların aslında 6. yüzyıla ait bir bazilika olduğunu hatta bölgede ilk arkeolojik kazıyı yapan Alfred Biliotti tarafından rölevesinin yapıldığını…
Çin'in Hubei Eyaleti,'nde keşfedilen 618 ile 907 arasında hüküm süren Tang Hanedanlığı dönemine ait mezarlarda arkeoloji kazıları başlatıldı.
Kuzey İsrail'de Natufian kültürüne mensup insanların 13.000 yıl önce törenler için alkollü içecekler hazırladığı ortaya çıkarıldı. Kalıntılar kullanılarak deneysel arkeoloji yöntemiyle biramsı alkollü içecek yeniden üretildi.…
Maydos Kilise Tepesi Höyüğü arkeoloji kazılarında üzerinde kemik sapının kalıntısıyla birlikte 4 bin yıllık ağırşak bulundu. Buluntu ilk kez bir arkeolojik alanda kemik sapı kalıntısı ile birlikte bulunan ağırşak olması açısından da önem arzediyor.…
Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Sirkeli Höyüğü'ndekiarkeoloji kazılarında bu yıl, üzerinde savaş izlerinin yer aldığı, Demir Çağı'na tarihlenen çift duvarlı sur ile üzerinde Luvi hiyeroglif ve Babil çivi yazısı bulunan damga mühür keşfedildi.…
İtalya'daki bir mumya üzerindeki analizler antik mumyalayıcıların reçine ve zamkları mumyalamada sanıldığından çok daha önce kullandıklarını gösterdi. Şimdi arkeologlar bilinçli mumyalama ritüellerinin bilinendan binlerce yıl önce uygulandığı ileri…
Kentte Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle 2010 yılında başlatılan Balatlar Yapı Topluluğu arkeoloji kazısında bu yıl yürütülen çalışmalar sona erdi.
Van Kalesi Höyüğü arkeoloji kazılarında bulunan 2.700 yıllık 7 mezardan, Antropolojik çalışmalar sonucu 3’ünün kadın mezarı olduğu anlaşıldı. Erkek mezarlarında hediye bulunamazken, Urartuların son kadınlarının mezarlarında takılar ve süsler…
Harran'daki arkeoloji kazılarında kadınlar, fırçadan süpürgeye, kürekten eleğe kadar kazının her aşamasında ihtiyaç duyulan araç ve gereçleri kullanıyor. Kadınlar, bir taraftan tarihi gün yüzüne çıkarırken bir taraftan da aldıkları ücretlerle aile…
Troya'nın Balkanlar ve Avrupa'ya açılan kapısı konumundaki Maydos Kilise Tepesi Höyüğü arkeoloji kazılarında bolca Balkanlara ait buluntu var. Doç. Dr. Göksel Sazcı, Troya'da Balkanlar'dan buluntu olmamasının sebebini açıkladı.
Tarihi Antandros Şehrini Koruma, Kurtarma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Cömert, arkeolojik kazı alanının ören yeri ilan edilmesi halinde kazıların daha sağlıklı yürütülebileceğini açıkladı.
Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz Satala Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarını yerinde inceledi.
Aydın’ın simgelerinden ‘Üçgözler’ olarak bilinen Tralleis Antik Kenti, restore edilerek turizme kazandırılacak. Ayasofya’nın mimarlarından Anthemios’u yetiştiren antik kent Tralleis’in turizme kazandırılması için ilk adım atıldı.…
Geçen yıl 4 bin yıllık peynir süzgeci bulunan Çanakkale'nin Eceabat ilçesindeki Maydos Kilise Tepesi Höyüğü arkeoloji kazılarında 2 bin 500 yıllık, 72 santimetre boyunda ve 50 santimetre genişliğinde yayık kabı bulundu.
İran'ın kuzeydoğusundaki Gilan Eyaletinin Emleş kentinde Liar Sang bon arkeolojik alanında süren kazıların dördüncü sezonunda 39 antik mezar bulundu.
Arkeologlar Birleşik Arap Emirliklerinin El Ayn kentinde bölgenin en eski camisini keşfettiler. İslam’ın Şafağında Abbasi Halifeliği yıllarında inşa edilen cami alanındaki arkeolojik buluntular o yıllarda uzak diyarlarla iletişim olduğunu da…