Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 30 hektarlık alanda Kuzey Mezopotamya'nın Fırat'tan Dicle hattındaki ilk arkeoloji kazısını gerçekleştiren arkeologlar, Neolitik dönemden Ortaçağa kadar yerleşim katmanları barındıran Büyükboğaziye Höyüğü'nde devasa…
İngiltere'de antik çağdan kalma tahtakurusu kalıntıları keşfeden arkeologlar, böceğin İngiltere'deki kökenine ilişkin yeni bilgiler edindi.
Arkeologlar, Fas kıyılarında, Kuzey Afrika ve Güney Akdeniz’de şimdiye kadar keşfedilen en eski insan ayak izlerini buldular. Yaklaşık 90.000 yıl öncesine tarihlenen bu ayak izleri aynı zamanda “dünya çapında Homo sapiens'e atfedilen en eski ayak…
Arkeologlar, dünyanın bilinen en eski yatağının Güney Afrika'da ortaya çıkarmıştı. Ancak biyolojik ihtiyaçlardan dolayı yatak kültürünün çok daha gerilere başladığı da rahatlıkla tahmin edilebiliyor. Arkeoloji kazılarında ortaya çıkan pek çok bulgu,…
Su altı arkeolojisi çalışmalarına katılan arkeologlar, Teğmen Henry Dunda Le Vesconte'ye ait olduğu düşünülen bir kamaranın içinde sağlam bir termometre, deri ciltli bir kitap kapağı ve pirinç bir makarayla süslenmiş olta gibi çok sayıda denizcilere…
Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde orman alanında kaçak kazı yaparken yakalanan defineci gözaltına alındı.
Arkeologlar, Avrupa'nın tarihsel açıdan önemli iskeletleri arasında yer alan antik Makedon kraliyet mezarındaki insan kalıntılarının kimliklerini ortaya çıkardıklarını açıkladılar. Yunanistan’ın kuzeyindeki Büyük Vergina Tümülüsü’nde bulunan…
1960'lı yıllarda ilk paleolitik bulgular saptanan Çin'in Shanxi eyaletindeki Shiyu Üst Paleolitik bölgesindeki arkeoloji kazılarında binlerce taş alet ve hayvan kalıntıları ile bir insana ait olduğu belirlenen bir kafatası parçası bulundu. Ne var ki…
Brezilyalı arkeologlar, São Luís kazı alanında gerçekleştirdikleri arkeoloji kazılarında 10.000 yıl öncesine tarihlenen 40’tan fazla iskelet ve binlerce mezar hediyesi barındıran avcı toplayıcı insan mezarlığı keşfetti.
Fatih'te 13. yüzyılda Pammakaristos Manastırı olarak yaptırılan ve 16. yüzyılda camiye çevrilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Fethiye Camisi'nin çevresindeki kazı çalışmalarında sona gelindi. Fethiye…
Çin'in Hebei'sinde bin yıllık savaş alanı keşfedildi
Danimarka'da bulunan en eski runik yazılı tarihi eser 269 yıl sonra değişti. 1865’te bulunan kemik taraktan sonra Funen adasındaki Odense kenti yakınlarındaki arkeoloji kazısında bir urne mezarda bulunan 8 santimetrelik demir bıçak, ülkede bulunan en…
Konya'nın Sarayönü ilçesinde, Roma dönemine ait "Sarayini" yer altı şehrinin bir kilometre kuzeyinde, tünellerle ulaşılabilen yeni bir yer altı şehri keşfedildi. Yapılan ilk arkeolojik incelemelere göre yeni yeraltı kenti en az 20 bin kişiye yetecek…
Lyrbe antik kentinin adı gerçekte nedir tam olarak bilinmiyor. Önceleri Seleukeia olduğu var sayılıyordu ama şimdi Side diliyle yazılmış bir yazıtında söz edilen Pamfilya kenti olduğu görüşü daha ağır basıyor. Peki adı henüz belirsiz olan antik kente…
ABD'deki Chicago Üniversitesi'den araştırmacılar Afganistan'da onlarca arkeolojik alanın buldozerlerle yıkılarak sistematik bir görünüyor ama Taliban yöneticileri iddiaları yalanlıyor.
Kazakistan’daki arkeoloji kazısında, 1.500 yıllık bir mezardan çıkarılan kemer tokasında Göktürk hanının bilinen en eski tasvirleri bulunmuştu. Tokayı bulan ekipte yer alan Kazak arkeolog Prof. Dr. Zeynulla Samaşev, söz konusu tasvirin Göktürklerin…