Balatlar Yapı Topluluğu 2018 arkeoloji kazıları sona erdi
Kentte Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle 2010 yılında başlatılan Balatlar Yapı Topluluğu arkeoloji kazısında bu yıl yürütülen çalışmalar sona erdi.
Kentte Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle 2010 yılında başlatılan Balatlar Yapı Topluluğu arkeoloji kazısında bu yıl yürütülen çalışmalar sona erdi.
Van Kalesi Höyüğü arkeoloji kazılarında bulunan 2.700 yıllık 7 mezardan, Antropolojik çalışmalar sonucu 3’ünün kadın mezarı olduğu anlaşıldı. Erkek mezarlarında hediye bulunamazken, Urartuların son kadınlarının mezarlarında takılar ve süsler…
Harran'daki arkeoloji kazılarında kadınlar, fırçadan süpürgeye, kürekten eleğe kadar kazının her aşamasında ihtiyaç duyulan araç ve gereçleri kullanıyor. Kadınlar, bir taraftan tarihi gün yüzüne çıkarırken bir taraftan da aldıkları ücretlerle aile…
Troya'nın Balkanlar ve Avrupa'ya açılan kapısı konumundaki Maydos Kilise Tepesi Höyüğü arkeoloji kazılarında bolca Balkanlara ait buluntu var. Doç. Dr. Göksel Sazcı, Troya'da Balkanlar'dan buluntu olmamasının sebebini açıkladı.
Tarihi Antandros Şehrini Koruma, Kurtarma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Cömert, arkeolojik kazı alanının ören yeri ilan edilmesi halinde kazıların daha sağlıklı yürütülebileceğini açıkladı.
Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz Satala Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarını yerinde inceledi.
Aydın’ın simgelerinden ‘Üçgözler’ olarak bilinen Tralleis Antik Kenti, restore edilerek turizme kazandırılacak. Ayasofya’nın mimarlarından Anthemios’u yetiştiren antik kent Tralleis’in turizme kazandırılması için ilk adım atıldı.…
Geçen yıl 4 bin yıllık peynir süzgeci bulunan Çanakkale'nin Eceabat ilçesindeki Maydos Kilise Tepesi Höyüğü arkeoloji kazılarında 2 bin 500 yıllık, 72 santimetre boyunda ve 50 santimetre genişliğinde yayık kabı bulundu.
İran'ın kuzeydoğusundaki Gilan Eyaletinin Emleş kentinde Liar Sang bon arkeolojik alanında süren kazıların dördüncü sezonunda 39 antik mezar bulundu.
Arkeologlar Birleşik Arap Emirliklerinin El Ayn kentinde bölgenin en eski camisini keşfettiler. İslam’ın Şafağında Abbasi Halifeliği yıllarında inşa edilen cami alanındaki arkeolojik buluntular o yıllarda uzak diyarlarla iletişim olduğunu da…
Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman gibi Osmanlı'nın yükselme dönemi padişahlarına ev sahipliği yapan Saray-ı Cedide-i Amire'de arkeoloji kazıları 3 yıllık aradan sonra yeniden başlatılıyor.
Arkeologlar, Amasya'da Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde adı geçen 6 asırlık Yıldırım Han Camisi'nin kalıntılarını buldu.
Elazığ'daki Harput kalesinde yapılan arkeoloji kazısında 2.700 yıllık Urartu mührü ortaya çıkarıldı.
Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, tarihi Harput Mahallesi'nde yürütülen arkeoloji kazılarında, Urartu ve Roma dönemlerine tarihlenen 5 kaya mezarı bulunduğunu açıkladı.
Dönemin önemli bilim adamları ve sanatçılarını kendisine çeken Sardes, "Karun kadar zengin" sözüyle de tanınan Lidya Kralı Karun dönemindeki zenginliğiyle dilden dile dolaştı.
İtalya'da Roma Dönemi'nden kalma yüzlerce altın sikke bulundu. İtalya Kültür Bakanı keşif için "Kültürel açıdan gurur verici" ifadelerini kullandı.