Eskişehir'deki Küllüoba höyüğünde süren arkeoloji kazılarında; Mezopotamya ile Troya arasındaki kültürel ve ticari ilişkilerin, zannedildiği gibi Akdeniz ve Ege kıyıları boyunca denizyolu ile değil Anadolu ovaları üzerinden karayoluyla kurulmuş…
Arkeolojik keşifler, insanların günümüzden 29 bin yıl önce de gelişmiş tekniklerle balık avladıklarını ortaya çıkardı. Arkeologlar, Güney Kore'de insanların tahmin edilenden çok daha önce ağırlıklar taktıkları ağlarla balık avladıklarını keşfettiler.…
ICOMOS ICUCH Genel Sekreteri Doç. Dr. Hakan Öniz, Türkiye'de su altı kültür mirasını koruma ve arkeoloji çalışmalarının Osmanlı Dönemi'nde başladığını söyledi.
Arkeologların 5 yıl içerisinde gün yüzüne çıkartmayı hedefleği Pergamon Amfi Tiyatrosu, tıpkı kendisine ikizi gibi benzeyen Roma Kolezyumu gibi suyla doldurularak deniz savaş etkinliklerine sahne olmuş.
Muşy'ta Alparslan-2 Barajı altında kalacak alanda kurtarma kazısı yapan arkeologlar, İslamiyet öncesine ait 200 eser ve taşınabilir bulgular ortaya çıkardı.
Keşfedildiği günden bu yana İngiliz arkelogların kazı başkanlığını yürüttüğü Çatalhöyük arkeoloji kazıları bu sene ilk kez Türk Arkeolog yönetiminde başladı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Çiler Çilingiroğlu yeni kazı alanları oluşturulacağını…
Eleke Sazy yaylasında geçtiğimiz hafta Saka hazinelerinin bulunduğu kurganda 18 yaşlarında genç bir iskelet keşfedildi. İskeletin kıfafetleri ve çizmelerinin altından olduğu tespit edildi.
Kayseri kent merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan, binlerce yıllık tarihi ve kültür mirasa sahip Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'nün UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nden daimi listeye alınması planlanıyor.
Van'da Urartulardan kalma tarihi alanlarda arkeoloji kazıları yapan arkeologlar Ayanis Kalesi'nde buluştu. Kazı Başkanları sorunlarını dile getirdi ve gelecek sene bir Urartu Çalıştayı gerçekleştirme konusunda anlaştı.
Ermenistan işgalindeki Dağlık Karabağ topraklarında yer alan Tigranakert arkeolojik alanında çömlek mezarlar bulundu.
İran'ın Güneydoğusundaki arkeolojik araştırmalarda Ahameniş ve Sassaniler dönemlerine ait olduğu tahmin edilen tarihi odalarının varlığı keşfedildi.
Hollanda'da bataklık olduğu için arkeologların arkeolojik kazı yağamadığı alanı 2 aydır süren aşırı sıcaklr kurutunca, Ortaçağ kalesinin tarihi kalıntıları, tunç çağından kalma mezarlar, 1. Dünya Savaşı'nda kazılmış siperler kendiliğinden ortaya…
Büyük İskender döneminde Kibyra antik kentinin nüfusu 70-80 bin civarında iken 30 bini aşkın askerden oluşan ordusu ve 2 binden fazla süvariden oluşan atlı birliği vardı.
Prof. Dr. Celal Şimşek, "Helenistik dönem tiyatroda oturma basamakları üzerinde yazıtlar bulduk ve bunları okuduk. Yazıtlara göre burasının antik dönemde günümüzün Avrupa Birliği'ne benzer yönetim merkezi konumundaydı" dedi.
Arkeoloji kazılarında 2000 yılında sayısal açıdan en büyük definenin bulunduğu antik kentte kazı çalışmalarının yanı sıra restorasyon çalışmaları da gerçekleştiriliyor.
Tekirdağ’da Merkeze bağlı Karaevli köyünde 18 yıldır süren Heraion-Teikhos Antik Kenti arkeoloji kazılarında sona gelindi.