Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahriye Bayram başkanlığında Ani Örenyeri'nde başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Ani'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesinde önemli rol oynayan surların önünde…
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılan Fenerbahçe Mahallesi Dr. Faruk Ayanoğlu Caddesindeki Çınar Apartmanının temellerinde Bizans devrine ait yapı kalıntılarına rastlandı. Alanda arkeoloji kazısı başlatılacak.
Arkeolojik araştırmalar, insansı tür Homo erectus’un soyunun tükenmesinde tembelliğin büyük rol oynadığını ortaya çıkardı.
Tokat'ın Sulusaray ilçesinde, 2 bin yıllık geçmişe sahip Sebastapolis Antik Kenti'nin hamam bölümü ortaya çıkarıldı.
Arkeolog Prof. Dr. Roland R.R. Smith, "Bugünkü modern futbol statlarında gördüğümüz kombine bilet uygulaması gibi antik çağlardaki koltukları kişiler kendilerine rezerve edebiliyordu. Yer rezervasyonları taşın üzerine çizilmiş"…
Direkli Mağarası'nda 12 yıldır devam eden arkeoloji kazılarında, yaklaşık 14 bin yıllık ayı ve sansar kafatası bulundu. Kafataslarının mağarada ayin amaçlı kullanıldığı tahmin ediliyor.
Meksika'da Tacotalpa'daki Puyil mağarasında süren arkeoloji kazılarında Maya uygarlığına ait biri 7 bin diğer ikisi 4 bin yıllık iskeletler bulundu.
Friglerin başkenti Gordion Antik kentindeki arkeoloji kazıları, şehirde milattan önce 2300 yılından milattan sonra 1400 yılına kadar yaşam sürdürüldüğü gösteriyor.
Hadrian Duvarı yakınlarındaki kalede yapılan arkeoloji kazılarında bulunan Romalılara ait at nalları sergilenecek.
Aziz Nikolaos Kilisesinde, Prof. Dr. Sema Doğan başkanlığında yürütülen arkeoloji kazılarında ortaya çıkan mimari bulgular, aranan mekanların duvarlarının kilise dışında olduğunu gösteriyor.
Eskişehir'deki Küllüoba höyüğünde süren arkeoloji kazılarında; Mezopotamya ile Troya arasındaki kültürel ve ticari ilişkilerin, zannedildiği gibi Akdeniz ve Ege kıyıları boyunca denizyolu ile değil Anadolu ovaları üzerinden karayoluyla kurulmuş…
Arkeolojik keşifler, insanların günümüzden 29 bin yıl önce de gelişmiş tekniklerle balık avladıklarını ortaya çıkardı. Arkeologlar, Güney Kore'de insanların tahmin edilenden çok daha önce ağırlıklar taktıkları ağlarla balık avladıklarını keşfettiler.…
ICOMOS ICUCH Genel Sekreteri Doç. Dr. Hakan Öniz, Türkiye'de su altı kültür mirasını koruma ve arkeoloji çalışmalarının Osmanlı Dönemi'nde başladığını söyledi.
Arkeologların 5 yıl içerisinde gün yüzüne çıkartmayı hedefleği Pergamon Amfi Tiyatrosu, tıpkı kendisine ikizi gibi benzeyen Roma Kolezyumu gibi suyla doldurularak deniz savaş etkinliklerine sahne olmuş.
Muşy'ta Alparslan-2 Barajı altında kalacak alanda kurtarma kazısı yapan arkeologlar, İslamiyet öncesine ait 200 eser ve taşınabilir bulgular ortaya çıkardı.
Keşfedildiği günden bu yana İngiliz arkelogların kazı başkanlığını yürüttüğü Çatalhöyük arkeoloji kazıları bu sene ilk kez Türk Arkeolog yönetiminde başladı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Çiler Çilingiroğlu yeni kazı alanları oluşturulacağını…