Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle 2021'de Gaziantep Müze Müdürlüğü başkanlığınca üniversite yerleşkesindeki fıstık bahçesinde başlatılan çalışmalarda Alt Paleolitik dönemde avcılık gibi aktivitelerde kullanılan 8 bin 200 yontma taş eser bulundu.…
Dünyanın en eski kalesinin keşfi, neolitik çağ insanlarına dair ön yargıları sarsan yeni arkeolojik bulgu oldu. Arkeoloji çevrelerinde çığır açan arkeolojik keşif olarak yorumlanan kalıntılar, Berlin Özgür Üniversitesi (Freie Universität Berlin)…
Çanakkale’de Tanrı Apollon'u Farelerin Efendisi olarak tanımlayan antik kentte bu sene gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında yeni mezarlar ve iskeletler bulundu. Apollon Smintheus Antik Kenti mezarlığında arkeologlar bu sene 2 bin yıllık bir oda…
Her ne kadar göçebe yaşadıkları varsayılan İskitlerin dericilik yapması mümkün görülmediğinden bugüne dek yazdıklarına kuşku ile bakılsa da Antik Yunan tarihçisi Herodot, "İskitlerin öldürdükleri düşmanlarının kanını içtiklerini ve bazen ellerindeki…
"Dünyanın manyetik alanının antik devirlerdeki davranışının tespiti, hem alanla ilgili doğal olayların daha iyi anlaşılmasını hem de arkeolojik materyallerin mutlak tarihlendirilmesine temel sağlanması açısından çok önemlidir" diyerek M.Ö. 3. binlere…
Çin'de gerçekleştirilen arkeoji çalışmasında eski bir mezarda Qin saltanatından öncesine ait olduğu düşünülen, bambu üzerine yazılmış antik çarpım tabloları bulundu.
Amasya'nın Göynücek ilçesindeki Oluz Höyük'te süren arkeoloji kazılarında, milattan önce 600 yıllarında hüküm sürmüş Medler'e ait 2 bin 600 yıllık Kubaba sunağı ve yapı kalıntıları ile yeni seramik parçaları bulundu.
İran'ın Erdebil eyaletindeki arkeoloji kazıları Sasani, Abbasi, Büyük Selçuklu ve Safeviler döneminde parlak devirlerini yaşayan Erdebil'deki mezar taşını andıran büyük ebatlı taşların üstündeki baykuş figürleri dikkati çekiyor. Taşların bazılarında…
Konya'da 8500 yıllık trepanasyonlu kafatası bulundu. Anadolu'daki kafatası delgi örneklerinin en eskilerinden biri olan bulgu TIP tarihi açısından çok önemli. Aksaray'daki Aşıklı Höyük ve Diyarbakır'daki Çayönü Höyüğü'nde cerrahi beyin operasyonu…
Kandıra Akçaova Mahallesi Tekketepe mevkiinde yapılan çalışmalarda tarihi lahit kapağı bulunmuştu. Tarihi eser kalıntısının bulunduğu alanda yapılan incelemelerin ardından, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, tarih eserlerin bulunduğu…
Çorum'un İskilip ilçesindeki tarihi İskilip Kalesi'nde Türk bayrağı dikmek için açılan kuyuda bulunan sarnıç ve altındaki dehliz (üstü kapalı, dar ve uzun geçit) yağılan arkeoloji kazısı ile ortaya çıkarıldı.
Çin'de düzenlenen 5. Şangay Arkeoloji Forumu'nda Karahantepe, 2023 yılının en önemli 9 "Saha Keşif ve Araştırma” projesi arasına seçildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Taş Tepeler Projeleri çerçevesinde Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında süren…
İzmir şehir merkezindeki antik kentte süren arkeoloji kazılarında tiyatro binasının iki ayrı vomitoriumundan biri, gün yüzüne çıkarıldı.
Arkeologların ve Sanat Tarihçilerinin genellikle 14. yüzyılın ortalarına tarihlenen mezarlar tespit ettikleri tarihi mezarlıkta bulunan 1305 tarihli mezar, alanda şu ana dek tespit edilen en eski Selçuklu mezarı oldu.
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Kela Hanma (Hanım Kalesi) alanında Roma dönemine ait "villa kalıntısı"nda deniz canlıları figürlü mozaiklerin bulunduğu bölgede süren arkeoloji kazılarında, bir kaya mezarında Anadolu leoparına ait 1500 yıllık çene…
Roma'da Palatino tepesi ile Roma Forumu arasındaki Kolezyum Arkeolojik Parkı içinde, Roma'nın geç cumhuriyet döneminden kalma eski bir konut keşfedildi. İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano, "Roma'nın kalbinde gerçek bir hazine ortaya çıktı. Bu,…