Arkeoloji

Ormanlarda arkeoji kazısı ve restorasyon yapılabilecek

Ormanlarda arkeoji kazısı ve restorasyon yapılabilecek

Devlet ormanlarında arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmasına ve bu alanların kullanımına, tarihi eserlerin restorasyonu ve korunması için gerekli tesislere, işletilmesinde ağaç kullanılan ocakların açılmasına ve yeraltında depolama alanı…

Kanuninin türbesini gösteren harita bulundu

Kanuni'nin türbesini gösteren harita bulundu

Arkeoloji kazıları ile bulunan türbenin yeri harita ile kesinleşti. Zigetvar kuşatması sırasında 1566'da hayatını hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği türbeyi gösteren 1689 yılına ait harita…

Topkapı Sarayının arkeolojik sit alanı derecesi yükseltildi

Topkapı Sarayı'nın arkeolojik sit alanı derecesi yükseltildi

Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu, İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun Topkapı Sarayı'nın sur duvarları arazisini imara açma riski taşıyan 3. dereceye arkeolojik sit alanına dönüştürme kararını iptal etti.…

Kocaelide 180 kilometreyi bulan antik yol tespit edildi

Kocaeli'de 180 kilometreyi bulan antik yol tespit edildi

Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross, Kocaeli ili ve ilçeleri arkeolojik yüzey araştırmaları çerçevesinde şu ana kadar toplamda 180 kilometrelik antik yol harita üzerine işlenerek Kültür ve Turizm Bakanlığı'na rapor edilmiş ve bu yolların geçtiği birçok yer sit…

Gümrüklerde kadrolu arkeolog ve sanat tarihçisi olacak

Gümrüklerde kadrolu arkeolog ve sanat tarihçisi olacak

TBMM, yurtdışına kaçırılmak istenen tarihi eserleri yakalamak ve kaçak kazıları engellemek için taslak rapor hazırladı. Raporda dedektörlerin yasaklanmasından, arkeolojik alanların havadan görüntülenerek korunmasına kadar pek çok öneri yer alıyor.…

155 metrekarelik Adıyaman mozayiği ziyarete açılacak

155 metrekarelik Adıyaman mozayiği ziyarete açılacak

Roma dönemine ait o mozaiğin orta ana sahnesinde asma dalı, üzüm taneleri, otlayan geyik, horoz, tavuk, telli turna bulunurken mozaiğin yan çerçevelerinde ise altıgen, baklava dilimi, kalp ve üç boyutlu küre figürleri yer alıyor.

Mezopotamya hekimleri cin çıkartıyormuş

Mezopotamya hekimleri cin çıkartıyormuş

Mezopotamya'da bulunan kil tabletler üzerinde yapılan araştırmalar, antik çağ doktorlarının fiziksel hastalıkların yanı sıra; cin de çıkarttıklarını gösteriyor. Üstelik tıbbi-büyülü şifa yöntemleri günümüzde hâlâ…