Türkiye ile Avusturya arasındaki diplomatik gerginlik sonucu kesintiye uğrayan Efes Antik Kenti Arkeoloji kazılarının devamı için umut ışığı belirdi. Avusturyalı arkeologlara yeniden çalışma izin verilme, "Türkiye’nin güzel ve barışçıl jesti" olarak…
Arkeologlar, 10.000 yıl önce kullanılmış ve en eski mum boyası kalıntısını keşfettiler.
İÇDAŞ, Çanakkale'de 5 önemli antik kent merkezindeki arkeolojik kazı ve koruma faaliyetlerine özel sektörden destek geldi.
Mısır'da firavun 2. Ramses'in heykeli, ünlü Giza piramitlerinin yakınında yapılan Büyük Mısır Müzesi'ne taşındı.
Yapıları örtmek için kullanılan toprak dolgu incelendiğinde, Göbekli Tepe’de düzenlenen toplantıların karakteri hakkında önemli ipuçları elde edildi.
Yazıtları çözmek oldukça zor, çünkü metinlerde bozulmalar nedeniyle her iki kelimenin başlangıcını ve bitişini işaret eden bazı özellikler eksik. Ancak yine de deşifre etmek imkansız değil.
Yakın Doğu’daki Son Avcı Toplayıcıların Kronolojisi Revize Ediliyor
Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Arkeoloji kazılarının özel sektöre devrinin Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.
Lyrboton Kome'de inşa edilecek Arkeopark bünyesinde bir Roma evi, müze mantığı ile yeniden canlandırılacak.
Aktüel Arkeoloji Dergisi Yazı İşleri Müdürü Murat Nağış "Kültür ve Turizm Bakanlığı arkeolojik alanları bir engel olarak görüyor olabilir mi?" diye sorarak arkeolojik kazıların bazı modern projeleri büyük oranda yavaşlatıp, beklenenin üzerinde gidere…
Ikinoshima adasındaki arkeoloji kazısında keşfedilen seramik parçasında üzerindeki şeklin Japonya'daki en eski kanji yazı karakteri olduğu savunuluyor.
Arabistan Yarımadasınınünlü Um Al Nar kültürünü oluşturan insanların Hindistan, Mezopotamya ve İran etkileşimde olduğu keşfedildi.
Mısır'ın kuzeyindeki El-Alameyn'de 1. yüzyıldan kalma, üzerinde bereket boynuzu motifi bulunan kaya mezar keşfedildi. Kaya mezar Yunan stilinde inşa edilmiş ve üzerinde Bereket Boynuzu sembolü bulunuyor.
Arkeolojide Kaz-İşlet projesi hazırlıklarını eleştiren editör arkeolog Nezih Başgelen "Arkeoloji, bilimsel bir uğraşdır ve bir taşeronun hafriyat yapmasıyla benzerlik kurulacak bir uygulama değildir" uyarısı yaptı.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez, ezber bozacak bir iddia ortaya attı.
Arkeolojide Kaz-işlet modeli gündemde. Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel sektörün arkeolojik kazı izni yapabileceği ama eser kaçakçılığına göz yumulmayacağı arkeolojik kazı modeli arıyor.