Yeşilova Höyüğü 2017 arkeoloji kazıları sona erdi
Bornova’daki Yeşilova Höyüğü’nde 2017 yaz dönemi arkeolojik kazılarında keşfedilen; 8500 ve 5000 yıl öncesine ait sergilenmeye değer 200’ü aşkıntarihi eser düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.
Bornova’daki Yeşilova Höyüğü’nde 2017 yaz dönemi arkeolojik kazılarında keşfedilen; 8500 ve 5000 yıl öncesine ait sergilenmeye değer 200’ü aşkıntarihi eser düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.
Adana'da Misis Antik Kenti, yürütülen kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor.
Batı Karadeniz'in Efes'i olarak bilinen bölgede gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarının bu yılki kısmı tamamlanarak, çıkarılan bulguların belgelenmesine başlandı.
Harrat Khaybar volkanik alanında keşfedilen ve insan yapımı olduğu tahmin edilen en kısası 13 en uzunu 518 metre uzunluğundaki garip yapıların ne zaman ve ne amaçla yapıldığı bilinmiyor.
Yerin 3 metre altına kadar inen mezarlarda kilden tabutlar bulundu. Tabutların içinde bütünlüğünü koruyan iskeletler ve ipek bezler olduğu ortaya çıkarıldı.
Doç. Dr. Konyar, bu yılki kazı çalışmalarında özellikle 19. Yüzyıl'ın ortalarına ait kamusal alanların ortaya çıkarıldığını, bunlardan birinin de 'Zaptiye Karakolu' olduğunu söyledi.
İleri teknolojik imkanlar kullanan uzmanlar, 4 bin 500 yıllık yapıdaki gizemli boşlukların ne için inşa edildiğini belirlemeye çalışıyor.
Mısır’da Eski Krallık Dönemine ait ilk büyük dikilitaş olduğu tahmin edilen bir yazıtın üst kısmı bulundu. Dikilitaşın tam boyutunun yaklaşık beş metre olduğu tahmin ediliyor.
İslami Kültür mirası konusundan uzmanlaşmış, Londra'da serbest gazetecilik ve seyahat yazarlığı yapan yayıncı Tharik Hussain, Viking mezarlarında bulunan Allah ve Ali yazılı arkeolojik buluntuları BBC'ye yorumladı.
Van'daki Çavuştepe Kalesi arkeoloji kazı ve onarım çalışmaları sırasında bir Urartu mezarında bronz ve deri kemerler bulunurken, Urartuların ölülerini 4 ayrı şekilde gömdükleri tespit edildi.
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, eski Yugoslavya döneminde yıkılarak üstü toprakla örtülen Kalın Hacı Ali Camisi ile bahçesindeki mektep ve mezarlık yeniden gün yüzüne çıkıyor.
Arkeolojik kazılarda bulunan toplu mezarların 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı dönemine ait olduğu öğrenildi.
Şavşat Kalesi'nde arkeolojik kazılar tamamlandı sıra restorasyonda. Kalede Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait altın sikkelerle top gülleleri, sırlı ve sırsız seramik kaplar ve bin yıllık olduğu tahmin edilen şarap üretim ünitesi…
Himalayalar'ın Keşmiş bölgesinde 3 yıldır süren araştırmada erken Ortaçağ dönemine ait eşi benzeri olmayan taş heykellerin bulunduğu iki ritüel yapısına rastladı.
Kitabında "Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ne rol modeli olarak Hititleri seçtiğine dikkat çeken Dr. Eberhard Zangger'e göre, Hititlerin Tunç Çağı sonlarında Ege’deki komşularına yenilmesi, genç cumhuriyetin kamusal çıkarlarıyla uygun bulunmadı,…
Yrd. Doç. Dr. Yusuf Albayrak'a göre; Soğmatar Antik Kenti'nde bulunan yaklaşık 5 bin yıllık oyuncak at arabası savaşçı bir topluma ait.