İsrailli arkeologlar, Kudüs’teki 4 bin yıllık mezarda içi kesik başlı kurbağalarla dolu bir testi buldu. Kurbağaların, ölen kişinin ahretteki yaşamı beklerken yemesi için konulmuş olabileceği iddia edildi.
Apollon'un bir kehanetinde sözü edilen 'kayıp kent'in bulunması için yüzey araştırmaları başladı. 1994 yılında günışığına çıkarılan Patara Yol Anıtı'nda yer alan ve sonu 'a' ile biten antik kentin, Kalabatia olabileceği tahmin…
Amasra'da su altı araştırma gemileriyle deniz dibindeki kumu emen temizleme sistemiyle kalıntıların açığa çıkarılabilme ihtimali de gündemde.
Ortaçağda faaliyet gösteren bir kilisenin mezarlığında yapılan kazılarda bir mezarın içinden yunus balığı iskeleti çıktı. Arkeologlar bir yunus balığınn neden mezara gömüldüğüne dair veri bulamadı.
Helenistik dönemin liman kenti Parion'daki kazılarda çocuk mezarlarından "ölü hediyesi" amacıyla bırakıldığı düşünülen biberondan sonra yaklaşık 2 bin yıllık oyuncaklar bulundu.
Isparta'nin Yalvaç ilçesindeki Pisidia Antiokheia Antik Kenti'nde Roma dönemine ait çok sayıda parçalanmış heykel, mimari kalıntı, adak steli ve kabartma ile iki mermer heykel bulundu
Nevşehir'de iki yıl önce kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında tesadüfen bulunan yer altı şehrinde arkeoloji kazı çalışmalarına başlandı.
Antik kentteki kazı çalışmaları ve Edremit Körfezi'ndeki yüzey tespit çalışmalarında önemli arkeolojik veriler elde edildiği açıklandı.
Sahne binası 50 metre uzunluğunda, tiyatro oturma sıraları ise 75'e 100 metre boyutlarında olan antik tiyatro hayli görkemli.
Piramitleri yapan Mısırlı ustanın günlüğü bulundu. Piramitlerin nasıl yapıldığı gizemi 3 bin yıllık günlükle çözüldü.
2004'den bu yana devam eden kazılarda kentte yaşayan insanlara ait on binlerce eser ve bu insanların kullandıkları eşyalara ait 100 bine yakın parça bulunduğu belirtildi.
Proto Hititler olarak bilinen Hattilere ait, duvarlarının yükseklikleri 2,5 metre yükeseklikteki köy evlerinin sadece damları eksik...
Kilikya'nın başkenti "Adaniya" olduğu düşünülen höyükte yapılan kazılarda, Osmanlı döneminde kullanılmış Kütahya porselenleri ile farklı pipolar ve Bizans paraları bulundu.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) Macaristan'ın Zigetvar kentinde yeri tespit edilen Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü alandaki çalışmaların üçüncü etabı sona erdi.
Nevşehir'de 2012 yılında başlatılan kentsel dönüşüm kapsamındaki yeraltı şehri kazılarında, arkeologların çalışmaları sırasında mezar bulundu.
Karadeniz'de inanılması güç arkeolojik keşif sürüyor: Roma, Bizans ve Osmanlı devrinden kaldığı tespit edilen onlarca geminin, güvertesindeki halatlarından birisinin dahi çürümeden günümüze kadar kalmış olması hayretle karşılandı.…