Mimaride kurgandan türbeye geçişin arkeolojik izleri
Türklerin Şamanlıktan İslamiyete geçtiği yıllara denk düşen Karahanlılar dönemine ait arkeolojik kalıntılarda mezar kültüründe kurgandan türbeye geçişin izlerine rastlandı.
Türklerin Şamanlıktan İslamiyete geçtiği yıllara denk düşen Karahanlılar dönemine ait arkeolojik kalıntılarda mezar kültüründe kurgandan türbeye geçişin izlerine rastlandı.
Uluslararası Türk Akademisi, Moğolistan'da tarihin izinde Cengiz Han'ın doğum yeri Burhan Haldun'dan Ulıtau'daki Alaşa Han, Сuci Han mozolesine kadar arkeolojik keşif yapacak.
Manisa'nın Yunusemre ilçesindeki Aigai Antik Kenti'nde bulunan yaklaşık 3 bin mezar, uluslararası ekip tarafından tek tek tescillendi.
İnsanoğlu'nun tarımla birlikte yerleşik hayata geçtiğine inanılırken, tarihi yaklaşık 12 bin 500 yıl öncesine dayanan Körtiktepe'de daha tarıma başlamadan yerleşik hayata geçildiği tespit edildi. İşte ezber bozan tarım öncesi yerleşim…
Üç tarafı uçurum olan kale görenleri büyüleyen gizemli mimarisi ile ilgi çekiyor. Aslında tarihi macerası da başlı başına bir gizem.
Gökçeada'da Ege tarihi konusunda çok önemli arkeolojk bulgulara rastlandı. 7 bin yıllık yapı kompleksinin bulunduğu Zeytinlik Höyüğü'nde tek bir çukur içinde 13 ayrı insan iskeletine rastlandı. İskeletlerin bir felaketten doğan mecburiyet sonucu mu…
Anadolu'da pek çok yerde son 10- 20 yıl öncesine kullanılan taştan el değirmeninin 300 yıllık bir örneği hem alt, hem de üst taşı ile birlikte iki parça olarak ve orijinal şekliyle bulundu.
Balıkesir'in Burhaniye ilçesindeki Adramytteion Antik Kenti'nde, 2017 yılı arkeoloji kazıları başladı.
Olimpos Antik Kenti'nde 2017 yılı arkeoloji kazıları yaklaşık 1.5 ay sürecek.
Van'ın Gürpınar ilçesinde sarp kayalıklar üzerindeki Hoşap Kalesi'nde bu yılki arkeolojik kazı çalışmalarına başlayan kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, , Hoşap Kalesi'nin Urartulara ait olduğu konusundaki algının yanlış olunduğunu savundu.…
Tayinat Höyüğü arkeoloji kazısında bulunan 3 bin yıllık kadın heykelinin aynı dönem ve aynı ebatlarda olmasından dolayı Kral Suppiluliuma'nın karısı olduğu düşünülüyor.
Dünyanın en eski Noel ağacı denilebilir diyor Domuztepe arkeoloji kazıları başkanı Doç. Dr. Halil Tekin ve "Noel ağacı şekline dönüşen bu ağacın kökeni aslında burası, yani Mezopotamya. Bunun bugün için bilinen en erken örneği Domuztepe'de…
Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde süren arkeolojik kazılarda gergedangillerin atasını oluşturan çok iri bir hayvanın yanı sıra su samuru, oklu kirpi, domuz, gergedan, fil, zürafa, geyik, ceylan gibi değişi hayvanlara ait 3 bin 500 civarında…
Hitit, Frig, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kesintisiz yerleşim izleri bulunan Amorium Antik Kenti'nde 2017 yılı arkeoloji kazıları sona eriyor.
Sinop eski otogar karşısında 3 yıldır, Amerikalı Arkeolog Owen Doonan'ın kazı çalışmaları sona erdi.
Halaf kültürüne ait bulgularıyla ünlü Domuztepe Höyüğü'nde süren arkeoloji kazılarında Sümer uygarlığını yaratan unsurların kökenine dair izler Sümerlerin Asya kökenli olma ihtimalini güçlendiriyor.