Geçtiğimiz yıl bulunan Mithras tapınağı ile adından söz ettiren Zerzevan Kalesinde bu yıl yeraltına 4 yer daha tespit edildi. Kazılarda yeraltında inen bin 500 yıl önce kapatılan gizli bir geçit, yeraltı kilisesi, 400 kişinin barınabileceği yeraltı…
Beşiktaş - Mecidiyeköy metro çalışmalarında ortaya çıkarılan ve günümüzden 6 bin yıl öncesine uzanan yerleşim yerleri bulunan arkeolojik alanda elinde adeta taş balta varmış gibi duran iskelet bulundu.
Fransız çavuş Theophile Marie Guyomard 4 Haziran 1915 tarihinde 34 yaşında Çanakkale'de girdiği çatışmalarda öldü. Cesedi ailesi tarafından istendiği için Fransa'ya gönderilen askerler arasında yer almadı. Seddülbahir Kalesine gömüldü. 102 yıl sonra…
Geçen haftaki kazılarda Geç Hitit dönemine ait, milattan önce 8. yüzyıla tarihlenen makyaj kutusuyla 4 yeni buluntu gün yüzüne çıkarılan höyük, Geç Hitit döneminin başkenti olarak biliniyor..
Ürdün'de 18 Ocak 749 tarihindeki deprede zarar görerek terk edilmiş bir Müslümana ait mütevazı bir evin kalıntılarıbulundu.
Metro kazılarında Neolitik döneme ait olduğu değerlendirilen arkeolojik kalıntılara rastlanması üzerine İBB metro girişi planlanandan daha yukarıya taşındı.
MısıMısır’ın kuzeydoğusunda, her biri 2.000 yıldan daha eski üç kaya mezarı keşfedildi.
Doğu Roma İmparatorluğunun önemli merkezlerinden, Anadolu arkeolojisi açısından büyük önem arz eden Urartu dönemine ait Erzincan'daki tarihi Altıntepe Kalesi, turizme kazandırılacak.
İstanbul'da Beşiktaş metrosu inşaatında bulunan arkeolojik kalıntılar arasında dikkat çeken yuvarlak planlı yapılar; Bursa'dan, Balkanlara uzanan kültür bağlantılarına ışık tutabilir.
Arkeologlar Kırım’da gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalar sırasında M.Ö. 3. yüzyıla ait sunak keşfettiler. Sunağın istilacı Spartalıların Artemis, yerli halkın ise Kimmer Tanrıçası Deva olarak tapındığı bekaret tanrıçası Maiden'e ait olduğu…
Beşiktaş’ta metro istasyon inşaatında neolitik döneme ait kalıntılar bulunduğu iddia edildi. İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından sürdürülen kazılarda ortaya çıkan ve günümüzden 6 bin yıl öncesine gittiği tahmin edildiği belirtilen buluntuların…
MÖ 610 yılına ait, Naukratis'ta üretilmiş, gübre böceği görünümlü, üzerinde sfenks ve insan başı figürü olan mavi renkli bir tarafı yüzük taşı şeklinde mühür, Mısırlıların Letoon'a verdiği değeri gösteriyor.
Türklerin Şamanlıktan İslamiyete geçtiği yıllara denk düşen Karahanlılar dönemine ait arkeolojik kalıntılarda mezar kültüründe kurgandan türbeye geçişin izlerine rastlandı.
Uluslararası Türk Akademisi, Moğolistan'da tarihin izinde Cengiz Han'ın doğum yeri Burhan Haldun'dan Ulıtau'daki Alaşa Han, Сuci Han mozolesine kadar arkeolojik keşif yapacak.
Manisa'nın Yunusemre ilçesindeki Aigai Antik Kenti'nde bulunan yaklaşık 3 bin mezar, uluslararası ekip tarafından tek tek tescillendi.
İnsanoğlu'nun tarımla birlikte yerleşik hayata geçtiğine inanılırken, tarihi yaklaşık 12 bin 500 yıl öncesine dayanan Körtiktepe'de daha tarıma başlamadan yerleşik hayata geçildiği tespit edildi. İşte ezber bozan tarım öncesi yerleşim…