İnkaların mürekkep ve kağıt yerine renkli hayvan tüyü kullanarak oluşturdukları khipu adı verilen düğüm dili, kısmen deşifre edildi. Deşifrenin Güney Amerika medeniyetinin gizemlerine ışık tutması bekleniyor.
Doç. Dr. Ege Uluca Tümer, sit alanlarında, tüm dünyada kullanılan kazı yapmadan tarama yöntemleri olduğunu söyledi.
Tuna el-Gebel bölgesinde keşfedilen içinde 18 mumya bulunan mezarlık basına tanıtıldı.
Çinli ve Özbek arkeologlardan oluşan kazı ekibi, Orta Asya'da yer alan ve geçmişi 2 bin yıl öncesine uzanan antik kenti gün yüzüne çıkardı.
Trans Adriyatik Boru Hattı Projesi çerçevesinde yapılan kazılar sırasında Arkeolojik alan keşfedildi.
Mağara duvarlarındaki Paleolitik sanatın en meşhur örneklerinden el baskıları, 3 boyutlu şekilde tarayarak aynı veritabanında bir araya getirilecek ve “ulaşılmaz" sanat ürünleri "erişilebilir" hale getirilecek.
Mısır’da Ptolemaik-Roma Dönemi arkeolojik alanlarından, Nil Deltası bölgesindeki Quesna’da yapılan kazılarda, hadım olma ihtimalleri bulunan iki iskelet bulundu. İ
Mısır’ın Luksor kentinde devam eden arkeoloji kazılarında Draa Abul Nagaa’daki mezarın girişinde günümüzden 4000 yıl öncesine tarihlenen bir cenaze töreni bahçesi bulundu.
İngiltere, Leicester’da mozaiklerle kaplanmış Antik Roma yolu ziyarete açıldı.
Perge Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında anıt mezarların olduğu bölümden çıkarılan "Medusa" ve "Okeanos" motifli mozaikler, turizme kazandırılacak
Mezarda yapılan incelemelerde en az 5 kişiye ait olabilecek iskelet parçaları bulundu.
Güney Afrika'nın Sibudu Mağarasında bulunan Orta Çağ Devri taş aletleri üzerinde yapılan incelemeler, mermi imalatına dair en erken kanıtları gözler önüne serdi.
Norveç'te tarladan 3 bin yıllık kalıntılar çıktı. Metal detektörleri ile hobi amaçlı araştırma yapan Joakim ve Jörgen Korstad adlı iki kardeş, bir tarlada arkeolojiye yeni bulgular kazandırdılar.
Harran Ören Yeri'nde bulunan tarihi Ulu Cami'de bin yıl sonra ilk kez restorasyon çalışması yapılacak.
Geçen yıl Ekim ayında Mescid-i Aksa'daki arkeoloji çalışmalarından endişesini dile getiren UNESCO, İsrail'in işgalci güç olarak tanımlayan kararı kabul etti ve Kudüs'ün yapısını ve statüsünü değiştirmeye yönelik alınan her türlü önlemin, adli veya…
Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Zerzevan Kalesi'ndeki kazılarda bulunan Mithras tapınağı hakkında bilgi verdi.