Arkeologlar Büyük Gize Sfenksi'nin nasıl şekillendiğini araştırırken, Physical Review Fluids dergisinde yayımlanan bir araştırma, esere sonradan insan eli değmiş olsa bile ilk aşamada ana kütlenin rüzgar ve erozyonla ortaya çıkmasının mümkün olduğunu…
Meksika mitolojinin ünlü tüylü yılan tanrısı Kukulkan ile ilişkilendirilen dairesel tapnak keşfedildi. Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nün (INAH) açıklamasına göre, yaklaşık 1000 yıllık tapınak, Yucatán Yarımadası’ndaki bir arkeolojik alan olan…
Samsun'da inşaat kazısı sırasında antik dönem yapı kalıntılarına rastlandı. Müze arkeologları tarafından yapılan arkeolojik kurtarma kazılarında Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait olduğu değerlendirilen kalıntılar gün yüzüne çıkarıldı.…
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yürütülen arkeoloji çalışmalarında, içinde 46 mezarın olduğu 1500 yıllık kilise kalıntısına ulaşıldı.
Orta İtalya’daki Vulci Arkeoloji Parkı’nda, Nisan ayında keşfedilen ve el değmeden günümüze kadar ualaşan 2.600 yıllık, çift odalı bir Etrüsk mezarı açıldı.
Yunanistan'ın Salamis Adası'ndaki arkeoloji kazılarında, Troya Savaşı kahramanlarından Ajax’ı tasvir eden kabartma bulunduğu bildirildi.
Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki Çandır Mahallesi'nde bulunan 3 bin yıllık i Kaunos Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarda, Osmanlı dönemine ait bir türbenin kalıntıları gün yüzüne çıkarıldı.
Keşfi büyük heyecan uyandıran bozkır piramidi Karajartas anıt mezarına ait ilk resmi açıklama Kazakistan Cumhuriyeti Milli Müzesi’nden Dr. Aibar Kassenali'den geldi. Piramidin erken Türk arkeoloji ve tarih araştırmalarındaki yeri hakkında bilgi…
Arkeolojik kayıtlara göre Antik Mısır'da kölelerin yanı sıra ücretli çalışan işçiler de vardı. İşçiler bazı haklara sahiptiler. Sahip oldukları haklardan biri de mazeretli olarak işe gelmeme hakkıydı. Peki hangi hallerde işçiler mazeretli izinli…
Halen Kahramanmaraş'taki Domuztepe höyüğü kazı başkanlığını yürüten, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin, kafa kesme kültürünün Eski Yakın Doğu / Önasya'da çok eski bir gelenek olduğunu…
Yalova'nın Termal ilçesinde villa inşaatı kazısında bulunan Roma döneminden kalma küp mezarın gün ışığına çıkarılması amacıyla başlayan arkeolojik kurtarma kazılarında iş makinesinin kırdığı küpten bir kadın iskeleti çıkarken, arkeologlar hemen yanı…
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekibince, ulaşamadıkları yerlerde de çalışma yürütmek isteyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesindeki arkeologlara dağcılık eğitimi verildi.
AİÇÜ ve İTÜ'lü bilim adamlarından oluşan 'Ağrı Dağı ve Nuh'un Gemisi Araştırma Ekibi'nin 'Nuh'un Gemisi'nin izi olduğuna inanılan alandan aldıkları kaya ve toprak numunelerinin analizinde deniz malzemeleri ve deniz ürünlerine rastlandı. Alandan…
Van'ın Muradiye ilçesindeki Körzüt Kalesi'ndeki arkeolojik kurtarma kazılarında 2800 yıllık Urartu tapınağı gün yüzüne çıkarılırken arkeologlar taş bloklara kazılı 2 çivi yazılı kitabe buldular. Kitabelerden kalenin ve tapınağın Kral Minua tarafından…
İzmir'in Bornova ilçesindeki Yassıtepe arkeoloji kazısında 5 bin yıllık olduğu tespit edilen Ana Tanrıça heykelciği bulundu. Çıplak ve saçları arkada toplanmış kadın heykelciğinin bir benzerinin Midilli'deki Thermi bölgesinde bulunduğunu belirten…
Oluz Höyük'te Türklerin 1071'den en az 100 yıl daha önce Anadolu'ya gelerek yerleşmiş olma ihtimaline dair önemli ipuçları ortaya çıktı. Arkeoloji kazılarında ölülerin Kırgızistan’daki Suttuu-Bulak mezarlığındakine benzer şekilde gömüldüğü mezarlar…