Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda 18 yıl önce keşfedilen 2 bin yıllık tuz tesisi suların çekilmesi ile tekrar gün yüzüne çıktı. Kaunos Antik Kenti arkeoloji ekibi, antik tuz üretim sisteminin hâlâ çalıştığını tespit etti. Tesisteki tuz…
Van'da Urartular döneminde inşa edilen Çavuştepe Kalesi'nin kuzeyindeki nekropol alanında süren arkeoloji kazılarında, arkeologlar çenesinde bronz gem olan bir at iskeleti ortaya çıkardılar. Daha önce takı eşyası olarak benzerleri ile karşılaşılan…
Mersin'in Erdemli ilçesinde, Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini taşıyan Elaiussa Sebaste Antik Kenti'ndeki nekropolün turizme kazandırılması için projelendirme çalışmasına başlandı.
Muğla'nın Dalaman ilçesinde Şerefler Mahallesi Kuspınar Tepesindeki Kalinda Antik Kenti'nde geçen yıl başlayan arkeoloji kazıları Fethiye Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülüyor.
Meksika Ulusal Antropoloji Enstitüsü'nde yapılan açıklamaya göre; Maya Treni adı verilen demiryolu projesi inşaatı sırasında Meksikalı arkeologlar yeni arkeolojik kalıntılar keşfettiler. Kurtarma kazılarında 11 mezar ile 1000'den fazla tarihi eser…
Doğu Katolik ve Ortodoks kiliseleri tarafından hala sürdürülen toplu su vaftizi törenlerinin en eski ayak izlerinin Orata Adası'nda bulunduğunu belirten arkeolog Prof. Dr. Adnan Diler, "Kedreai kayıtlara göre Hristiyanlık Çağı'nda da çok önemli bir…
Geçen hafta Hitit tarihini değiştirebilecek keşifle adını arkeoloji dünyasında geniş kitlelere duyuran Sivas'ın Yıldızeli ilçesindeki Hitit Kenti Samuha'nın gelecek yıl ziyarete açılması planlanıyor.
7 bin 500 yıllık geçmişe sahip Anavarza Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında içinde sikke, altın ve ziynet eşyalarının olduğu küp bulunduğu iddiası Adana'da dalga dalga yayıldı. Jandarma ekipleri alanda güvenlik önlemlerini artırdı.…
Ordu Kurul Kalesi'nde, 2010'da başlatılan arkeolojik kazıları Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında, 10'u arkeolog olmak üzere 35 kişilik ekiple…
Peru'nun başkenti Lima'da doğal gaz hattının genişletilmesi çalışmaları için kazı yapan işçiler, 8 mumya ve İnka dönemi öncesine ait arkeolojik objeler buldu. Arkeologlar, buluntuların İchma adı verilen İnka öncesi döneme ait olduğunu düşünüyor…
Emevilerin yaklaşık 1350 yıl önce inşa ettiği Moğolların yerle bir ettiği Tarihi Harran Ulu Cami'nin kalıntıları arkeoloji kazılarıyla yeniden ortaya çıkarılıyor. Arkeologlar şu ana dek Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki Harran Ulu Cami'nin görkemli…
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında kadınların 2 bin yıl önce kullandığı bijuteri ürünleri ve makyaj malzemeleri gibi kozmetik ürünler gün ışığına çıkarıldı. Arkeolog Prof. Dr. Gökhan Coşkun, antik…
Manisa'daki Aigai Antik Kenti'nde Prof. Dr. Yusuf Sezgin liderliğinde süren arkeoloji kazılarında, kentin çöplüğü olarak nitelendirilen çukur başta olmak üzere kazılan alanlarda yüzlerce kandil bulundu. Kandillerin en yenisi 1800, en eskisi ise 2500…
Bartın'ın Amasra ilçesinde sürdürülen arkeoloji kazılarında Büyük iskender'i tasvie eden mermerden tarihi heykel başı bulundu.
Çorum'daki Hitit başkenti Hattuşa'da öivi yazılı tabletler okunurken yeni bir Hint-Avrupa dili keşfedildi. Prof. Dr. Daniel Schwemer bu dili, Hitit merkez bölgesinin kuzeybatı ucunda, muhtemelen modern Bolu veya Gerede bölgesinde yer alan Kalaşma…
Arkeologlar dünyanın en eski ahşap yapısını keşfetmiş olabilir. Güney Afrika ülkelerinden Zambiya'da barınak yapımında kullanıldığı tahmin edilen yaklaşık 500 bin yıllık kütükler bulundu. Yarım milyon yıllık insan elinde çıkma ahşap yapının keşfi…