Antalya'nın Kumluca ilçesinde arkeoloji kazıları sürdürülen Olimpos Antik Kenti'deki3 numaralı kilisenin atrium portiklerinde de andreia (cesaret) ve dikaiosyne (adalet) betimlemelerine rastlandı.
İsmi antik Yunan kaynaklarında Megabazos olarak geçen Persli'ye ait Milattan önce 5. yüzyıla ait bir oyun tablası bulundu. Daskyleion Ören Yeri'ndeki arkeolojik kazılar sırasında mutfakta bulunan kemiklerinden ise Lidyalıların köpek yedikleri…
Eskişehir'de arkeoloji kazılarının sürdüğü Şarhöyük'te arkeologlar, Kurtuluş Savaşı'nda Türk askerleri tarafından kazılmış siperlere ulaştılar. Kütahya-Eskişehir Muharebelerinde kullanılan siperlerden 1915 -1917 yıllarında üretilen askeri mühimmat…
Arkeolog ve kimyager işbirliği arkeolojik bir sırrın daha çözülmesini sağladı. Kimyasal analiz teknolojisindeki ilerlemeler, mumyalanmış organların saklandığı, kanopik kavanozlardaki maddelerin tek tek tespit edilmesini mümkün kıldı. Bilim insanları,…
Peru'nun kuzeyindeki Cajamarca bölgesinde arkeoloji kazısı yapan arkeologlar, çeşitli etnik grupların bir arada yaşadığı, İspanyol öncesi geniş bir yerleşim yeri buldu. Keşfedilen yerleşim, Wari kültürüne ait ve M.Ö. 7. ila 13. yüzyıllara…
Idyma Antik Kenti'nin arkeoloji kazılarında kale surlarında çalışan arkeologlar, 65 metrelik bir tünel ortaya çıkardılar, tünelin sonunda ,temiz bir su kaynağına ulaşıldı. Muğla Müze Müdürü Gülnaz Sağlam "Çalışmalarımızda bir kuşatma anında hiçbir…
Van'ın Tuşba ilçesinde geçen yıl kaçak kazı yapıldığı tespit edilen alanda başlatılan arkeoloji kazılarında Urartular dönemine ait içinde 13 pitos bulunan yeni bir anıtsal yapı grubu ortaya çıkarıldı.
Bartın'ın Amasra ilçesinde okul inşaatı için temel kazısı sırasında tarihi kalıntılara rastlanılan alanda geçen yıl başlatılan arkeoloji kazılarında şu ana kadar 250 tanesi sikke olmak üzere 350 tarihi eser kayıt altına alındı. Anıtsal bir antik…
Avcılar'da Küçükçekmece Gölü havzası içinde sürdürülen Bathonea Antik Kenti arkeoloji kazılarında M.S. 600'lü yıllara ait sikkelerin bulunduğu katmanda büyük bir yangının karbon tabakası izleri ortaya çıkarıldı. Arkeologların jeologları incelemeye…
Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine uzun yıllar ev sahipliği yapan Alanya Kalesi, devam eden arkeoloji kazılarıyla tarihe ışık tutarken,
Kazı Başkanı Prof. Dr. Osman Eravşar, kalenin "İçkale" kısmındaki kilisede kazı çalışmalarını…
Samsun'un Vezirköprü ilçesinde yer alan Oymaağaç Höyüğü'ndeki arkeoloji kazılarında arkeologların çok nadir şahit olabilecekleri bir keşif yapıldı. Geçtiğimiz haftalarda keşfedilen Hititlerin en geniş ve en büyük yeraltı pınarına su sağlayan Demir…
Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan, bilinen en eski devlet sarayının bulunduğu Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nde ziyaretçileri karşılamak için inşa edilecek merkezin temeli törenle atıldı
Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti arkeoloji kazılarında bir hafta arayla yaklaşık 1800 yıllık Roma dönemindeki adı Victroia olan zafer tanrıçası Nike heykeli bulundu.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 3 medeniyetin izlerini taşıyan bölgede bugüne kadar gerçekleştirilen arkeoloji ve restorasyon çalışmalarını basın mensuplarına yerinde anlattı.
Gösterişli ve estetik ürünleri ile dikkat çeken Maya Uygarlığına ait oldukça sıradışı bir takı eşyası keşfedildi. Takı eşyası burun için üretilmiş özel bir aksesuar. Aksesuarın malzemesi de oldukça özel: İnsan kemiği! Meksika Ulusal Antropoloji ve…
Muğla'daki Fethiye Kalesi kazısında tiyatro ve kalenin iç kısmına ulaşımı sağlayan yol ortaya çıkarıldı. Fethiye Kalesi Kazısı Bilimsel Sorumlusu Prof. Dr. Kadir Pektaş, " Burası savunma yapısı farklı dönemlere, ihtiyaçlara göre şekilleniş…