Arkeoloji dünyasında nadir görülen soygun vakası Aydın'ın Çine ilçesinde Alabanda Antik kenti'nde meydana geldi. Alabanda Antik kenti'ndeki kazı ekibinin kaldığı evden kuru gıda ve mutfak malzemesi çalındı.
Arkeologlar Mısır'ın güneyindeki antik bir tapınakta sfenks benzeri bir heykel, bir mezar yapısı ve hiyeratik yazıt keşfetti. Arkeoloji kazılarında bulunan sfenksin Roma İmparatoru Claudius'u temsil ettiği düşünülüyor.
Arkeologlar Derneği İstanbul şubesi Phaselis Antik Kentindeki ihale çerçevesine yapılan çalışmalar konusunda şeffaflık çağrısı yaparken, Antalya Şubesi, yapılan uygunsuz faaliyetlerin diğer arkeolojik alanlar için de emsal oluşturma tehlikesine…
TMMOB Peyzaj Mimarları ile Şehir Plancıları Odası başkanları yaptıkları ortak basın açıklamasıyla, Phaselis Antik Kenti’nde halen devam eden günübirlik tesis inşaatının durdurulmasını istedi. Oda başkanları, yetkili tüm kurumları göreve…
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Antalya Örgütü, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Antalya'nın Kemer ilçesindeki Phaselis Antik Kenti'nde iki ayrı plaj işletmesi için bir şirkete ihale vermesinin ardından, Milli Park ve Arkeolojik Sit Alanı olan bölgede…
Arkeoloji ekibinin yaptığı incelemede Hatay'ın Erzin ilçesinde Epiphaneia Antik Kenti'ndeki bir yapıdaki küçük hasar dışında harabelerin diktik ayakta ve hasarsız olduğu tespit edildi. İssos Harabeleri olarak da bilinen Epiphaneia Antik Kenti…
Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı'nın açıklamasına göre, Mısır'da başkent Kahire'nin batısında yer alan Giza piramitlerinin en büyüğü olan Keops Piramidi'nin (Kral Khufu Piramidi) içinde kralın mezar odasına götürebileceği düşünülen yeni bir…
Arslantepe Höyüğü arkeoloji kazıları başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, kazı alanından çekilen fotoğrafları incelediğinde tedirgin olduğunu ama yerinde görünce alanda kokttuğu kadar büyük hasar olmadığını söyledi. Malatya Kültür ve Turizm…
Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi ihalesi sonuçlanmadan, ihaleyi alan şirketin arkeolojik SİT altında çalışmaya başlamasıyla ilgili iddia üzerine açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, projenin amaç ve…
Çin'in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ndeki arkeolojik alanda 3000 yıl önce hayvan kemiklerinden yapılmış bir alet bulundu. Çinli arkeologlar, uzun süren incelemeler sonucu be kemik aletlerin dünyanın bilinen en eski patenleri olduğunu öne sürdürler.…
Mısır'ın orta kesimindeki Minye ilindeki Behnesa alanında yapılan arkeoloji kazılarında en eskisi 2 bin yıllık farklı tarihi dönemlere tarihlenen 22 antik mezar bulundu.
Hatay Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen 'Hatay Kültürel Mirasını Koruma Bilimsel Danışma Kurulu Toplantısı'na katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, tescilli yapıların enkazındaki değerli kültür varlıklarının kurtarılması için Afet Bölgesi…
Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören önemli bir arkeolojik alan da Malatya'nınUNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Arslantepe Höyüğü oldu. Höyüğün geçici koruma çatısı çökerken, binlerce yıllık kerpiç duvarlarının bir kısmında kaymalar meydana…
Deprem bölgesindeki toplam 1652 kültür varlığının koordinat verilerini belirtleyen gönüllü ekip; uydulardan gelen yüksek çözünürlüklü görüntülerle, arkeolojik alan ve kültürel varlıkların eski koordinatlarını eşleştirerek oluşan hasarın boyutunu…
Çin’deki Yueyang antik kentindeki arkeoloji kazılarında 2.400 yıllık olduğu tahmin edilen sifonlu tuvaletin alt kısımları ortaya çıkarıldı. Tuvalet, iç mekanda bulunan bir kaseden ve açık bir çukura yol açan bir borudan oluşuyor. Her kullanıldığında…
Güney Irak'ta arkeoloji kazıları yapan İngiliz arkeologlar, Sümerler dönemine ait 4500 yıllık saray kalıntılarını gün yüzüne çıkardı. "Kayıp Saray" olarak nitelendirilen 4500 yıllık yapı, Sümer Uygarlığı döneminde Lagaş'ın dini merkezi olan…