Türkiye ve İsviçre arkeolojik kültür varlıklarının iadesine ilişkin anlaşma imzaladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile İsviçre İçişleri Bakanı Alain Berset, Arkeolojik Kültür Varlıklarının Yasa Dışı İthali ve Transit Geçişinin Önlenmesi…
Halime Hatun Kümbeti'nin yanı başında ilk etapta 701 mezar tespit edilen alanda gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında, arkeologlar, toprak altından sandukalı 6 mezar çıkarttılar.
Arkeologlar, Hasankeyf Kalesi'nin içme suyunu sağlayan yaklaşık 6,5 kilometrelik tarihi su şebekesinin 2 kilometrelik bölümünü tespit etmeyi başardı. Artuklu dönemine ait ve 800 yıllık olduğu düşünülen su şebekesinin bir kısmının kayalardan geçen…
Efes Antik Kenti kazılarında arkeologlar restoran, mutfak, depo ve atölye kalıntılarına ulaştılar. Bir yangın tabakasının altından çıkan milattan sonra 7. yüzyıla ait dükkan ve mahalleden geriye kalanlar, dönemin mutfak kültürüne ışık tutuyor.…
Daha önce Yalova ile Kocaeli il sınırında, su altında Osmanlı dönemiyle tarihlendiren taş iskele ile lahit olduğu değerlendirilen iki mezarı fark eden dalgıçlar, bölgenin sit alanı ilan edilmesinde önemli rol oynadı. Çınarcık'ta iki ayrı bölgedeki…
İtalya’nın Lazio bölgesindeki Vulci antik kentinde bir Etrüsk tapınağı keşfetti. Keşif 1950'li yıllarda bulunan Büyük Tapınak binasının yanı başında yapılan arkeoloji kazılarında gerçekleştirildi.
Kule, Polonyalı ve Faslı arkeologlardan oluşan ekip tarafından ülkenin kuzeyindeki Volubilis antik kenti yakınlarındaki El Mellali bölgesinde keşfedildi. Bu keşfe kadar, bu tür kulelerin bölgede varlığı bilinmiyordu
Bartın'ın Amasra ilçesinde yürütülen Amastris Antik Kenti'ndeki kurtarma kazılarında Roma dönemine ait bir yapıda antik Mısırlılara ait olduğu değerlendirilen daha önce benzeri görülmemiş bir amulet bulundu. Piramidal şekilli amuletin taban kısmında,…
Resmi Gazetede yayınlanan kararnameye göre, Milli Saraylar İdaresi, çalışma alanına ilişkin olarak enstitüler ve eğitim merkezleri kurabilecek, uygun göreceği alanlarında arkeolojik kazı yapabilecek veya yaptırabilecek. Kararnamesi ile Milli…
Toskana kaplıcasında bulunan 2300 yıllık bronz heykel koleksiyonu ve yazıtlar, Etrüsklerden, Roma döneminin geçiş evresine ışık tutabilecek olağanüstü bir hazine olarak yorumlandı.
Ünlü su altı arkeoloğu Doç. Dr. Hakan Öniz, Antalya ve Mersin'de yaz mevsiminde yaptıkları çalışmalarda 14 gemi batığı bulduklarını, 2000 yılından bu yana buldukları batıkların sayısının 350'yi aştığını belirterek, "Tunç Çağı'ndan kalma gemi çapaları…
Van'ın Erciş ilçesindeki Yukarı Işıklı Mahallesi'ndeki Zernaki Tepe'de Van Müze Müdürlüğünün başkanlığında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu'nun danışmanlığında yürütülen arkeoloji…
Hatay'da 15 yıl önce portakal ağacı dikilirken tesadüfen keşfedilen Kutsal Havariler Kilisesi'nin bulunduğu alanda süren arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan dairesel biçimli mezarlardan birinde 18 yaşındaki bir kıza ait iskelet bulundu. Genç…
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde Roma dönemine ait şadırvan benzeri çeşme kalıntısı gün ışığına çıkarıldı. Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Gökhan Coşkun yuvarlak planlı 5 metre 20 santimetrelik çapa sahip böylesine bir…
Kayseri'nin Özvatan ilçesinde kaçak kazı yapmak için dedektör kulanan 3 defineci jandarma ekiplerince suçüstü yakalandı.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türk Tarih Kurumu koordinasyonunda Türk-Moğol bilim heyeti, Orhun Vadisi’nde Türk tarihine ışık tutan kültür varlıklarını koruma çalışmaları kapsamında incelemelerde…