İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinin Granada kentinde yürütülen kazı çalışması sırasında, arkeologlar, Endülüs İslam döneminin (711-1492) son yıllarında yaşayan Müslümanlara ait olduğu tahmin edilen çok sayıda insan kemiği bulundu. Kazılar…
İstanbul'da 6 ay önce restorasyonu tamamlanan Kibele Heykelinin, Ordu'ya getirilmeyi beklediğini belirten Kurul Kalesi kazı başkanı Yücel Şenyurt, Kurul Kalesi'ndeki kazıların, 13'üncü yılını geride bırakacağını söyledi.
Bafra'daki İkiztepe Höyüğü'nün kazı başkanı Arkeolog Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt, "İkiztepe'de mimari, çivi kullanılmadan kalın kalaslar iç içe geçirilerek çantı denilen teknikle yapılıyordu. Mimari ahşap olduğu için sıklıkla yangına maruz kaldığını…
Erciş'teki Urartu Liman Kalesinin alt kısmındaki 20 metre yükseklikteki ana kayaya oyulmuş taş limanın varlığı daha önce bilinmiyordu. Gemilerin yanaşabilmeleri için 3 metre genişliğinde 11 basamaktan oluşan liman arkeologları şaşırttı. 'Şu ana kadar…
Domuztepe'de koyun kemikleri ile birlikte gömülmüş hocker pozisyonunda kadın iskeleti bulundu. Kazı Başkanı Arkeolog Doç. Dr. Halil Tekin "hocker dediğimiz tarzda gömülmüş. Yön olarak baktığımızda kuzeydoğu-güneybatı istikametinde görülüyor ama yine…
Arkeoloji kazılarında çıkan bulgular, Moğolların yıktığı Keykubadiye sarayının enkazı üzerine Osman döneminde yerleşim olduğunu gösterirken, zemin kısmında bulunan künkler, sarayın oldukça geniş çaplı bir su ve kanalizasyon ağına sahip olduğunu…
Tel Yehud'daki geniş bir Kenan nekropolünde yapılan kazılar sırasında çıkarılan, 3300 yıllık seramiklerde uyuşturucu afyon izleri tespit edildi. Bulguların diğer bulgularla analizi sonucu arkeologlar, Kıbrıs ile Anadolu'yu da içine alan Levant…
Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde süren Küllüoba Höyüğü kazılarında, arkeologların bir adak çukurundan çıkardığı 4.500 yıllık çömleklerde yapılan analizlerde ağrı kesici etken maddesi salisilik asit kalıntısı tespit edildi. Salisilik asit, günümüzde…
Mersin'in Toroslar ilçesindeki Yumuktepe Höyüğü arkeoloji kazıları, İtalya'nın Bari Aldo Moro Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giulio Palumbi başkanlığındaki 13 kişilik ekiple sürdürülüyor.
Bu sene birbirinden ilginç bulgularla dikkatleri üzerine çeken arkeolojik kazı alanlarından Bathonea antik liman kazılarında 1500 yıllık olduğu tahmin edilen çocuk mezarı bulundu. Arkeologların içinde bilezik ve çıngırak bulduğu mezarın, bir kız…
Amerika Birleşik Devletleri'nin Kızılderili dilinde 'Büyük Göl' anlamında gelen ve 1700'lü yıllarda 'Yeni Fransa' olarak tanımlanan Michigan eyaletindeki tarihi St. Joseph kalesinde bakır alaşımından imal edilmiş kalp şekilli bir yüzük…
Filistinli bir çiftçi, Gazze Şeridi'ndeki arazisinde Bizans dönemine ait mozaikler buldu. Kaz, ördek, tilki, tavşan gibi farklı hayvan çizimlerini içeren mozaikleri ortaya çıkarmak için alanda gerçekleştirilen arkeoji kazısında çömlek, çanak, şişeler…
Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Sirkeli Höyük'te bu seneki arkeoloji kazılarında 4 farklı açmada çalışılırken, şu ana dek 7 ayrı açmada, Erken Tunç Çağı'na kadar uzanan bulgular elde edildi.
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde geçen Koca Çay'daki (Penkalas) arkeoloji kazısında mermer güneş saati bulundu.
Arkeolog Serdar Aypek, "Efes ve Smyrna gibi büyük metropol özelliği taşımayan Metropolis antik kentinde son ortaya çıkan arkeolojik buluntular, Antik Dönemde özellikle de Roma Dönemi'nde kentin sanıldığı kadar küçük olmadığını gösteriyor"…
Sinop'ta, 2010'da başlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Tarih Kurumunun katkılarıyla sürdürülen, daha önce Bizans dönemine ait 1600 yıllık döşeme mozaiklere ulaşılan Balatlar Yapı Topluluğu arkeoloji kazısında, geç Helenistik Döneme ait yeni…