Arkeobotanik verilerine göre Konya Ovası'nda ilk buğday, mercimek ve bezelye yetiştirme izlerini barındıran Boncuklu Höyük'te Çatalhöyük sakinlerinin ataları oturuyordu ve oradaki arkeoloji kazılarında ortaya çıkan pek çok yerleşik hayat geleneği ilk…
Çorum'un Boğazkale ilçesinde Hititlerin başkentinin bulunduğu Hattuşa Ören Yeri'nde her ziyaretçinin içinden geçtiği taştan inşa edilmiş meşhur Yerkapı Tüneli'nde kök boya ile çizilmiş 3500 yıllık 249 adet simge keşfedildi. Grafiti tarzında Hitit…
VI. Mithridatis'in Roma ordusunu yerle bir ettiği alanda yıllar sonra onun oğlu 2. Pharnake'yi kısa sürede yenerek ele geçirdiği ve 'geldim, gördüm, yendim' anlamına gelen ünlü 'veni, vidi, vici' vecizesini söylediği rivayet olunan Zile'deki tarihi…
Karaman'da bulunan Canhasan Höyükleri'nde 50 yıl aradan sonra yeniden kazı çalışmalarına başlandı. Kazıların yakın doğu arkeolojisi ile İç Anadolu arkeolojisinin birbiri ile bağlantılarına ışık tutması umuluyor.
Uzun yıllardır bir yanda kamulaştırma faaliyetlerinin bir yanda arkeoloji kazılarının sürdüğü Sebastapolis Antik Kenti'nde arkeologların bir büyük sorunu da arazideki sel dolgusu. Antik kent Çekerek Irmağı'nın taşkın bölgesinde kalması kazı alanının…
Ayanis Kalesi'ndeki arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan odada, kraliyet ailesinin duvarda süs olarak kullandığı değerlendirilen yaklaşık yaklaşık 2.700 yıllık bronz mimari kaplama levhası bütün halde bulundu.
Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde Urartular dönemine ait 2 bin 700 yıllık Kef Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarda mutfak ve hizmet odaları tespit edildi.
Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip Troya Antik Kenti'nde, Anadolu kültürü özelliklerini taşıyan 3 bin 700 yıllık kubbeli fırın kalıntısı bulundu.
Doç. Dr. Inge Uytterhoeven, Sagalassos antik kentinde kazıların sürdüğü kent konağının geç antik dönemde yaşayan zengin bir aileye ait olduğunu düşündüklerini belirterek, "88 odaya kadar kazdık, hala binanın devamı geliyor" dedi.…
Tokat'ta, Komana Pontika Antik Kenti'nde bu yıl yürütülen kazı çalışmaları sona erdi.
Dünya'da bilinen en eski suda doğum vakasının yaşandığı küvetinin bulunduğu Kars'taki Ani Harabelerinin Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, "2019'dan beri bu hamamdaki arkeoloji kazılarında böyle bir taş küvetin varlığını arıyorduk, bulmak bu yıla…
Çatalhöyük Neolitik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında, arkeologlar işinde yerleşim olmadığı anlaşılan ve tapınım amaçlı kullanılan yaklaşık 30 metrekarelik özel bir dini yapı ortaya çıkardılar. Bir sunak alanı, boğa başlarıyla süslenmiş sekiler,…
Adıyaman'daki Perre Antik Kenti arkeoloji kazılarında arkeologların açtığı 1800 yıllık sandık mezardan 4 iskelet birden çıktı.
Eskipazar'daki Hadrianaupolis Antik Kenti arkeoloji kazılarında geçtiğimiz yıl keşfedilen kare planlı bir yapıda bu yıl bulunan "Kurtarıcı Asklepios'a Ailios Deiotaros sundu" kazılı yazıt, alanda bir antik dönem şifahanesi bulunduğunun işareti olduğu…
Van'ın Tuşpa ilçesindeki Ayanis Kalesi'ndeki arkeoloji kazılarında ilk kez Urartulara ait bir kraliyet çöplüğü keşfedildi. Çöplük alanındaki kazılarda, Urartularda soylu kesimin kullandığı mühür, bulla (mühür baskısı), kanca, seramik parçaları ile…
Antalya'daki Hıdırlık Kulesi'nin güneyinde yapılan arkeoloji kazılarda falezlerden denize inen merdiven basamakları bulunurken, kulenin kuzey kısmında yürütülen arkeolojik kazılarda ise kale suru kalıntılarına rastlandı.