Necef Çölü'ndeki Rahat kasabasında daha önce keşfedilen erken İslami döneme ait cami kalıntılarının ortasında gerçekleşen arkeoloji kazılarında bölgenin ilk Müslümanlarınca kullanıldığı anlaşılan 1200 yıllık kırsal mülk kalıntıları keşfedildi. Evin,…
Kütahya'daki Tavşanlı Höyük'te süren arkeoloji kazılarında, 4 bin 200 yıllık fındık kalıntıları ve mermer idoller ortaya çıkarıldı.
Tarihi kayıtlara göre Enîsü’l-ḳulûb adlı eseriyle tanınan ünlü âlim ve şair Kadı Burhâneddîn-i Ânevî doktor tavsiyesi ile su dolu bir küvette doğmuştu. Ani Ören yerinde çalışan arkeologların söz konusu taş küveti buldukları…
Türk Dünyasını heyecanlandıran arkeolojik keşif haberi Moğolistan'dan geldi.
Uluslararası Türk Akademisi ile Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü'nün Ötüken bölgesinde yürüttüğü bilimsel keşif araştırmalarda, Kültekin ve Bilge Kağanın babası II. Göktürk…
Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ahlat Müzesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi iş birliğiyle 2020'de hayata geçirilen "Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve…
Cumhuriyet döneminin ilk arkeolojik kazılarının yürütüldüğü, 7 bin yıllık geçmişe sahip Alacahöyük Ören Yeri'nde tüm kültürel katmanların ortaya çıkarılabilmesi için çalışmalar titizlikle sürdürülüyor.
Grekçe ve Latince yazıtlar üzerinde yapılan epigrafik çalışmalar ışığında Bilecik'te başlatılan arkeolojik yüzey araştırmalarında Roma çağından Erken Osmanlı'ya kadar arkeolojik veriler değerlendirilerek, Bizans ve Osmanlı tarihinin kayıp sayfaları…
Bolu'da, Roma dönemine ait 'antik Stadion'da süren arkeoloji kazılarında Osmanlı geçiş döneminden hamam kalıntısına rastlandı.
Antandros Antik Kenti arkeloji kazılarında, Kaz Dağları'nın doğum yeri olduğuna inanıldığı İdalı Kibele de denilen Ana Tanrıça'ya ait başsız bir heykel ortaya çıkarıldı. İki yanında ve kucağında aslan figürleri bulunan 30 santim yüksekliğe sahip…
Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Trakya Üniversitesince (TÜ) yürütülen çalışmalarla gün yüzüne çıkarılarak, ayağa kaldırılması hedeflenenen Edirne Yeni Sarayı'ndaki (Sarayı Cedide-i Amire) kazılarda cihannüma mescidine ulaşıldı.…
İstanbul'da Küçükçekmece Göl Havzası'nda kazıların sürdüğü Bathonea Arkeolojik Alanında Geç Roma dönemine ait yazı takımı bulundu. Bir tüccara ait olduğu tahmin edilen yazı takımının dividinin kemikten, hokkasının ise keramikten yapılmış olması…
Troya Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında, 150 yıl önce Alman Heinrich Schliemann'ın tahrip ederek yağmaladığı höyüğe ulaşıldı. Üstü
Düzce Belediyesi, Prusias ad Hypium Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazı çalışmalarında kithara çalan Apollon heykeli de dahil bir çok heykel parçası bulunduğunu açıkladı. 1.90 santimetre boyunda ve 60 santimetre genişliğinde olan Apollon ve bir kadın…
Tunceli'de Karaz Kültürünü andıran keramik parçaları bulunan höyükte çalışan arkeolog Yasemin Yılmaz, "Kazıda bizi şaşırtan mimari kalıntılar açığa çıktı, çok geniş duvarlarla karşı karşıyayız. Kalın duvarlar olması bunun bize anıtsal yapı olduğunu…
Arkeologlar, yerli halkın Adakale dediği tarihi mekandaki kazılarda bir süre daha ilerleme kaydettikten sonra kilisenin hangi dönemde yapıldığına dair bilimsel verilere ulaşmayı ümit ediyor.
Balıkesir'in Edremit ilçesinde 2001 yılından bu yana arkeolojik çalışmaların sürdüğü Antandros Antik Kenti'nin üzerine koruma amaçlı çatı yapılacak.