Arkeologlar, Polonya'da yaklaşık 500 yıl önce, uzun bir dişe sahip kadın cesedinin adeta mezarında dirildiği takdirde boğazını kesecek şekilde yerleştirilmiş bir orakla ve sol ayak başparmağına takılmış asma kilitle gömüldüğünü ortaya…
Konya’da, Savatra Antik Kenti arkeoloji kazılarının yapıldığı alana Antik Yunanca'da ‘Türkoğlu’ anlamına gelen 'Turkopol' kazılı bir templon parçası getirildi. Templon parçasının bir kaleden getirildiğini iddia edilirken, Bizans askeri bünyesinde…
Edirne Yeni Sarayı arkeoloji kazılarında Nümizmatik açıdan son derece önemli bir keşif gerçekleştirildi. Arkeologlar, Altıncı Osmanlı Padişahı II. Murat döneminde başkent Edirne'de darp edilmiş, nadir bulunan, üzerinde Kayı boyu damgası yer alan bir…
Popüler arkeolojinin cevabı en çok merak edilen sorusu muhtemelen Mısır Piramitlerinin o günün şartlarında nasıl yapıldığı. Gizem adım adım çözülüyor. Piramitlerin yapımını anlatan günlükten sonra araştırmacılar, Büyük Giza Piramidi'nin bulunduğu…
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, Yalova'nın Altınova ilçesindeki arkeolojik kazı çalışmasını inceledi.
Geçtimiz yıl Kazı Başkanlığını Almanya'nın Münster Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engelbert Winter'in yaptığı Dülük Antik Kenti arkeoloji kazılarına bu sene aynı üniversiteden Prof. Dr. Michael Blömer liderlik edecek. Kazı Başkanı…
Diyarbakır'daki Çayönü Höyüğü'de sandık tipi 3 yeni mezar daha bulunduğunu açıklayan Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Aslı Erim Özdoğan: "Mezarların bozulmadan elimize geçmesi antropolojik açıdan önemli. Dışarıdan çok fazla müdahale olmadığı için DNA…
Niğde'nin Altunhisar ilçesine bağlı Yeşilyurt köyü yakınlarındaki Demir Çağı'na ait evler ve sokaklara sahip Kınık Höyük'te bir yapıda renkli çömlekler bulundu. Arkeolog Doç. Dr. Marina Pucci, Helenistik Dönem'de daha çok dini merkez olarak…
İzmir'deki Bergama Antik Kenti'nde yürütülen araştırmalarda arkeoloji dünyasını heyecanlandıran yeni izlere ulaşıldı. Epigraflar, arkeologların bulduğu bir mezarın Antik Çağ'ın Kuş Kahini Rahip Markos'un mezarı ortaya…
İzmir'in Torbalı ilçesindeki Metropolis Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında, arkeologlar, geometrik desenlerle süslü mozaiklerin yer aldığı kamusal bir yapının yaklaşık 500 metrekarelik bölümünü açığa çıkardılar.
Saraybosna’nın yaklaşık 70 mil batısında M.Ö. 1300 civarında kurulan bir tepe yerleşimi olduğu tahmin edilen Kopilo’daki mezarlıkta gerçekleştirilen arkeolojik kazıda Tunç Çağı mezarlarında yeni fibula biçimleri keşfedildi.
Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde, Roma dönemine ait antik hipodromdaki kazı çalışmaları devam ediyor.
Doğu Karadeniz'de 2010'da ilk defa arkeolojik kazıların başlatıldığı Altınordu ilçesi Bayadı Mahallesi sınırlarında yer alan 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi'nde yürütülen kazıların 13'üncü yılında yeniden başlandı.
İspanya'nın Kurtuba bölgesinde El Higuerón arkeolojik kazı alanında bulunan bir Roma dönemi binasının temel taşına oyulmuş fallus kabartası, bugüne dek bulunanlara göre hayli iri olması ile dikkat çekiyor.
Arkeoloji kazılarının lideri Prof. Dr. Remzi Yağcı, ünlü gök bilimcisi ve şairi Aratos'un anıtsal mezarının yanı başında bir yapı kalıntısı keşfettiklerini belirterek, "Bu alan anıtsal bir yapı. Deniz seviyesinin 5 metre üstünde. Yapı kalıntıları…
Niğde'nin Kayırlı köyünde Sırçalıtepe Höyüğü'nde arkelogların bulduğu aletler üzerinen yapılan radyo karbon tarihlendirmesine göre bölgede 9 bin 300 yıl önce de yerleşik hayatın olduğu anlaşılıyor.