Ünlü çizgiroman kahramanı Conan sayesinde ismi arkeoloji dünyası dışında popüler pek çok alanda bilinen Kimmerler kavmi'nin Anadolu'daki ilk yerlelim alanının Büklükale olduğu tahmin ediliyor. Arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, Büklükale…
Arkeologlar, Yunanistan’da, deniz kızı tasvirleri ile süslü bronz bir karyola ile gömülmüş 2 bin 100 yıllık kadın iskeleti buldular.
Körtiktepe arkeoloji kazılarında insanların henüz avcı toplayıcılık yaparken köy hayatının temellerini attığı ortaya çıkarılmıştı. Arkeologlar Karahantepe'de keşfettikleri neolitik köy ile yerleşik hayatın 12 bin yıl önce varlığını…
Patara Arkeoloji kazılarında ortaya çıkan eserler, antik çağ tarihi konusundaki varsayımları bulgularla çürütürken, "Burayı yabancılar bile kazamaz" denilen antik kentte Türk Arkeologlar, dünyada bir ilke imza atarak, antik bir deniz fenerini…
Adıyaman'ın Gerger ilçesinde Fırat kıyısında bir çoban tarafından bulunan tarihi kalıntıların, 1800 yıllık askeri gözetleme kulesine ait olduğu tespit edildi.
Ebal Dağı'ndaki bir sunakta bulunan kurşun muskanın içinden; Yahudilerce Allah'ın adı olarak yorumlanan YHVH kelimesinin bilinen en eski kullanımı içeren, proto-alfabetik İbranice metnin yer aldığı iddia edildi.
İtalya'daki Motya adasındaki arkeoloji kazılarında yapay olduğu tespit edilen göl arkeologlarca önce Kartaca kothonu sanıldı. Ancak alanda daha sonra ortaya çıkarılan tapınaklar, suni gölün astronomik gözlemler yapılan kutsal bir havuz olduğunu…
Arkeologlar, Sibirya'da Tagar kültürüne ait bir mezarda bir insan kemiği ve X şeklinde boncuk diziliminden oluşan bir tılsım keşfettiler. Mezardaki muskanın, Bozkır Medeniyetlerinin ölüm gelenekleriyle ilgili bazı gizemlere ışık tutması…
Müze’nin hemen yakınında genişleme alanı varken, basında müze depolarının taşınması tartışması yaşanmasının tüm arkeoloji ve müzecilik camiasını derinden yaraladığını belirten, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu ilgili haberler…
Çin'in Nihewan Havzası'ndaki arkeoloji kazılarında çağına göre çok gelişmiş, rengarenk aşı boyalı ve küçük ebatlı aletler üretmiş bir kültürün varlığını gösteren arkeolojik kalıntılar bulundu. Xiamabei Kültürünü hangi insansı türün geliştirdiği de…
Dünyada bugüne dek bulunabilen tek insan yüzlü kaya mezarı Türkiye'de.
Arkeologlar Norveç dağlarında ren geyiği avından kalma avcı siperleri ve yaklaşık 200 yıldır unutulmuş bir dağ yolu keşfettiler.
Ürdün Çölü'nde ortasında antropomorfik ve avcılık temalı figürler bulunan iki dikili taşın yer aldığı Yeni Taş Çağı'ndan kalma, 9 bin yıllık olduğu tahmin edilen bir tapınak keşfedildi.
Sibirya'da Taştık Kültürü'ne ait iki önemli keşif yapıldı. Taştıklara ait ilk kez bir yerleşim alanı bulunurken, alandan üzerinde petroglifler bulunan bir de kumtaşı çıkarıldı.
İspanya'daki El Pendón Dolmen arkeolojik alanından çıkan 5300 yıllık kafatasında bilinen en eski kulak ameliyatının kanıtı keşfedildi. İspanyol arkeologlar, insanların 5000 yıldan daha uzun bir süre önce kulak ameliyatı yapmaya başlamış olabileceğini…
Türk Tarihinin 'Arkeolojik Dönemi'nde neler oldu. Kazılarda çıkan hangi kültürlerin Türklerle bağlantısı olduğu sanılıyor?