Arkeoloji

Babilin Asma Bahçelerine rakip Palau terasları

Babil'in Asma Bahçelerine rakip Palau terasları

Babil'in Asma Bahçeleri ile yarışacak kadar görkemli ve yaklaşık aynı yıllarda inşa edilmiş Okyanusya'nın teraslı anıtsal yapıları olan Palau'nun 'Asma Bahçeleri' nasıl inşa edildi?

Çinde Milli Arkeoloji Programı için kollar sıvandı

Çin'de Milli Arkeoloji Programı için kollar sıvandı

Arkeolog sıkıntısını aşmayı, uzmanlaşmış ve geniş bakış açılı arkeolog sayısını artırmayı, modern dünya arkeolojisi ile Çin arkeolojisi arasındaki seviye farkını aşmayı hedefleyen Çin Ulusal Arkeoloji Programı uygulamaya…

Diyarbakırın Göbeklitepesi: Gre Fılla

Diyarbakır'ın Göbeklitepesi: Gre Fılla

Diyarbakır'da Ambar Barajı alanında Prof. Dr. Tuba Ökse başkanlığında süren arkeoloji kazılarından Gre Fılla höyüğünde Çanak-Çömlek Öncesi Neolitik döneme ait tarihi kalıntılar bulundu.

III. Amenhotepin iki sfenks heykeli bulundu

III. Amenhotep'in iki sfenks heykeli bulundu

Luksor'daki III. Amenhotep tapınağında süren kazılarda, Kral III. Amenhotep'in sakallı, kraliyet yakalıklı ve başında firavunlar tarafından giyilen nemes adlı şapka ile tasvir edilmiş sfenks şeklinde bir çift devasa kireçtaşı heykeline ait parçalar…

Machu Picchuda yeni İnka kalıntıları keşfedildi

Machu Picchu'da yeni İnka kalıntıları keşfedildi

Lazer donanımlı insansız hava araçları ile arkeoloji dünyasında artık sıkça kullanılan Lidar teknolojisi ile Peru ormanlarının derinliklerinde, kalın bitki örtüsünün altında kaybolmuş su sistemlerinin yanı sıra, yeni İnka yapıları keşfedildi.…

Uzay Arkeolojisi için ilk adım atılıyor

Uzay Arkeolojisi için ilk adım atılıyor

Uzaydaki ilk arkeoloji projesi Uluslararası Uzay İstasyonunda gerçekleştirilecek. Projeye göre; astronotların yörüngedeyken birlikte yaşadıkları nesnelerle nasıl ilişki kurdukları arkeologlarca araştırılacak.

Almanyada Kelt hazinesi bulundu

Almanya'da Kelt hazinesi bulundu

Almanya’da amatör bir arkeolog, gökkuşağı kapları olarak bilinen 2.000 yıllık altın sikkelerden oluşan bir Kelt hazinesini ortaya çıkardı

Sibirya Krallar Vadisinde yeni arkeolojik keşifler

Sibirya Krallar Vadisi'nde yeni arkeolojik keşifler

Sibirya Krallar Vadisi'nde iki İskit kurganı daha bulundu. İskit mezarlığında süren kazılarında bulunan kurganlardan çok sayıda mezar hediyesi ve 50 yaşında bir kadın ile çok küçük bir çocuk iskeleti çıkarıldı.

Tavşanlı Höyüğünde anıtsal yapı tespit edildi

Tavşanlı Höyüğü'nde anıtsal yapı tespit edildi

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, Batı Anadolu'nun en büyük Tunç Çağı höyüğünde jeoradar araştırması ile 'saray' olarak nitelendirilebilecek anıtsal yapı tespit edildi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Erkan Fidan, "Kalın duvarları olan sarayı da ortaya çıkarmak…