Luksor'daki III. Amenhotep tapınağında süren kazılarda, Kral III. Amenhotep'in sakallı, kraliyet yakalıklı ve başında firavunlar tarafından giyilen nemes adlı şapka ile tasvir edilmiş sfenks şeklinde bir çift devasa kireçtaşı heykeline ait parçalar…
Lazer donanımlı insansız hava araçları ile arkeoloji dünyasında artık sıkça kullanılan Lidar teknolojisi ile Peru ormanlarının derinliklerinde, kalın bitki örtüsünün altında kaybolmuş su sistemlerinin yanı sıra, yeni İnka yapıları keşfedildi.…
Çivi yazılı ve resimli tarihi tabletlerde Kunga olarak geçen Mezopotamya’nın gizemli hayvanının, bir tür melez eşek olduğu DNA analizi ile ortaya çıkarıldı.
Uzaydaki ilk arkeoloji projesi Uluslararası Uzay İstasyonunda gerçekleştirilecek. Projeye göre; astronotların yörüngedeyken birlikte yaşadıkları nesnelerle nasıl ilişki kurdukları arkeologlarca araştırılacak.
Almanya’da amatör bir arkeolog, gökkuşağı kapları olarak bilinen 2.000 yıllık altın sikkelerden oluşan bir Kelt hazinesini ortaya çıkardı
Sibirya Krallar Vadisi'nde iki İskit kurganı daha bulundu. İskit mezarlığında süren kazılarında bulunan kurganlardan çok sayıda mezar hediyesi ve 50 yaşında bir kadın ile çok küçük bir çocuk iskeleti çıkarıldı.
Tunceli'de yeni yılın gelişini kutlamak için geleneksel olarak "Gağan" etkinliği düzenlendi.
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, Batı Anadolu'nun en büyük Tunç Çağı höyüğünde jeoradar araştırması ile 'saray' olarak nitelendirilebilecek anıtsal yapı tespit edildi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Erkan Fidan, "Kalın duvarları olan sarayı da ortaya çıkarmak…
Arkeologlar Derneği, arkeoloji çalışanlarının da ek göstergelerinin 3600'e çıkarılmasını istetiyor.
Zeytinburnu Mozaik Müzesi yapılması planlanan alanda yapılan restorasyon çalışmaları sırasında, mozayiğin altına gömülmüş bir lahit ile sandık tipi mezar bulundu. Lahitin içinden Romalı olduğu tahmin edilen bir erkek ve kadına ait iskeletler…
Kazlıçeşme'de geçtiğimiz yıllarda mozaik bulunan alanda yapılan arkeoloji kazılarında İstanbul'da ilk kez rastlanan türden yeni arkeolojik eserlere ulaşıldığı açıklandı.
Diyarbakır’daki arkeoloji kazılarından ABD’nin Kuruluş Sembolünü ve ilk sloganını taşıyan bir rozet çıktı. ABD’nin kuruluş yıllarına tarihlenen ve toprağın yaklaşık bir buçuk metre altından çıkan rozetin alana nasıl gelmiş olabileceği…
Milas'taki Beçin Antik Kenti kazılarında, kayalara oyulmuş Helenistik döneme tarihlenen, yaklaşık 19 metre derine inen ve ana kaya ile sonlanan basamaklı bir kuyu bulundu.
Karahantepe'de bulunan tepesinde leopar bulunan insanı sembolize eden dikilitaşla ilgili Prof. Dr. Necmi Karul'un ilk yorumu: 3 boyutlu leopar taşıyan insan heykeli oldu.
Muiskalara ait olduğu anlaşılan bir tapınağın bitişiğindeki mezarlardan, içinde metalik figürler ve zümrütler bulunan 8 seramik küp çıkartıldı.
Kutsal Kitaplarda gökten taş yağdırılarak helak edildiği belirtilen Sodom olduğu tahmin edilen Tell el-Hammam'ın yaklaşık 3.600 yıl önce dev bir meteorla yok olma ihtimali güçlü görünüyor.