Üç bin yıllık Mısır resimlerinde rastlanan, baş üstündeki fincanı andırır koniyi andıran külah şekilli serpuş ya da aksesuarın sembolik mi, gerçek mi olduğu merak ediliyordu. Bir mezardaki arkeolojik keşif gerçek olduğunu ortaya çıkardı. Cambridge…
İki yıl önce Endonezya’nın Sulawesi adasında keşfedilen, dünyanın en eski figüratif sanat eseri olabilecek 4,5 metre genişliğindeki resimde insan ve hayvan karışımı olarak resmedilmiş avcılar mızrak ve ip kullanarak yaban domuzu ile mandayı…
Mısır Eski Eserler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Gize kentinde yapılan arkeoloji kazıları sırasında Firavun II. Ramses'in yeni bir heykeli bulundu.
Muğla'da antik Likya bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmasında
Sidyma Antik Kenti yakınlarında çeşitli antik yazıtlara ulaşıldığı açıklandı.
İzmir'in Çeşme ilçesinde ailesiyle çıktığı doğa yürüyüşünde, seramik Osmanlı Piposu bulunan Elif Suna Kaya, tarihi eseri Çeşme Müzesi'ne teslim etti.
Yunanistan'ın Kefalonya adası açıklarında yaklaşık 2 bin yıl önce battığı tespit edilen 34 metre boyunda 14 metre eninde antik gemi enkazına ulaşıldı. Arkeologlar, gemide neredeyse hiç zarar görmemiş 6 bine yakın 'amfora' bulunduğunu açıkladı.…
Sibirya'da, ortak arkeolojik araştırmalara imza atan Türk ve Rus bilim insanları, 20 yıllık çalışmanın sonunda o bölgede Türk dili konuşan halklara ait antropolojik belgelere ulaştıklarını iddia ettiler.
Savaş Alanı Arkeolojisi'nin (Battlefield Archaeology) en büyük gizemlerinden biri Avrupa’nın bilinen en eski savaş alanı Tollense Vadisi'ndeki kalıntılar. Alanda kimlerin, ne amaçla savaştığını araştıran arkeologlar şimdi savaş alanı için hayli…
İngiltere'nin Yorkshire kentinin Pocklington kasabasındaki bir inşaatta geçen yıl bir Kelt savaşçısının mezarında keşfedilen 75 santimetre uzunluğundaki kalkan temizlendiğinde, eşine az rastlanır şekilde ve La Tène tarzında üretildiği anlaşıldı.…
Zigetvar Kuşatması sırasında 7 Eylül 1566'da hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının destekleriyle ortaya çıkarılan türbe alanındaki arkeoloji kazıları tamamlandı.
1977 yılında Tahtaköprü Barajı sularına gömülen Hamamlar Höyüğü, baraj gövdesi yükseltme çalışmaları nedeniyle tekrar su yüzüne çıktı. Suların kısa süreliğine çekilmesiyle su yüzüne çıkan tarihi höyükte arkeologlar arkeolojik kurtarma kazısı yapıyor.…
İngiltere’de Roma döneminden kaldığı tespit edilen yerleşim alanında, 1.700 yıllık sağlam tavuk yumurtası bulundu.
Fransa’nın kuzeyindeki Amiens kentinde gerçekleştirilen kazılarda 23.000 yıllık olduğu belirtilen ve arkeoloji literatürünce venüs heykelciği olarak tanımlanan kadın figürlü bir heykelcik bulundu. Yeni heykel tarih öncesi ünlü Venüs heykelleri…
Kültür ve Turizm Bakanlığının bütçesi açıklandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlanan 2020 Merkezi Yönetim Bütçesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına 5 milyar 127 milyon 247 bin lira…
Anadolu tarih boyunca bir çok meydan savaşına sahne olmasına rağmen Savaş Alanı Arkeolojisi (Battlefield Archeology) alanında çok az çalışmaya tanık oldu. Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği’nin Malazgirt savaş alanının…
Eskişehir'deki Kanlıtaş Höyüğü arkeoloji kazılarında, toprağın suda yüzdürülmesiyle ortaya çıkarılan tohumlardan sağlanan arkeobotanik veriler, bölgede tarımın 8 bin yıl önce başladığını işaret ederken, tarımın Avrupa'ya yayılmasının anlaşılmasına da…