Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Boncuklu Tarla'daki arkeolojik kazı alanının, Göbeklitepe'deki bulguları destekleyen, hatta ondan bin yıl daha öncesine giden bazı bulgular içerdiğine dikkat çekti.
5-6 Aralık tarihlerinde İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesinde bulunan ANAMED Oditoryumu'nda gerçekleştirilecek; kültürel Miras, koruma, toplum, arkeoloji ve arkeojik deneyimleri konu edinen 14. Uluslararası ANAMED Yıllık Sempozyumunun…
Ermenistan'da keşfedilen Urartu dönemi mezarındaki iskelet, Demir Çağına kadın savaşçılar bulunduğuna işaret eden ikinci mezar oldu. Osteoarkeolojik incelemlere göre keşfedilen iskeletin bir Urartu kadınr adına ait olduğu belirtilirken Urartulu…
Kazıların 12 aya çıkarılması için çalışma yapılan 40 arkeolojik alan arasında yer alan Amorium Antik Kenti, hem Hristiyanlık hem de İslamiyet açısından önemli bir merkez olarak dikkat çekiyor.
Bingöl'ün Solhan ilçesi Murat Köyüdeki Norik Höyük'te yürütülen arkeoloji kazılarında çömlek içinde bulunan buğday tanelerinin TUBİTAK MAM laboratuvarlarında yapılan inceleme sonucu 4 bin 500 yıllık olduğu tespit edildi. Hububatın daha önce 3 bin…
Arkeoloji kazılarından kırk kültür tabakasının tespit edildiği Beyce Sultan Höyüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yıl boyunca sürecek kazılar listesine dahil edildi.
Şapinuva Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında, 3.500 yıllık olduğu tahmin edilen insan kafatası ve uyluk kemiği bulundu. Hitit dönemine ait olduğu belirtilen kafatası ve kemik, Hitit Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nde incelemeye…
Paris'in kenti anlamına geldiği belirtilen Çanakkale'nin Biga ilçesi Kemer köyü yakınındaki Parion antik kentindeKİ arkeoloji kazılarında, şehrin kurucusu kabul edilen Paris'in resminin yer aldığı 1800 yıllık sikke bulundu.
Üsküdar Hâkimiyeti Milliye Caddesi’nde geçen yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İSKİ ekipleri tarafından yapılan yağmur suyu ve atık su kanalı çalışmaları sırasında keşfedilen tarihi alandaki arkeoloji çalışmaları yeniden başlandı.…
Dünyanın en eski ve en büyük yerleşim alanlarından Kayseri'deki Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'nün tanıtım sponsorluğunu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından yönetilen Erciyes Anadolu Holding üstlendi.
Güney Amerika ülkesi Peru'nun kuzey kesimindeki Casma kentinin Ancash Bölgesindeki Sechin arkeolojik alanında süren kazı çalışmaları sırasında, yaklaşık 5 bin yıl önce törenlerde kullanıldığı tahmin edilen 3 metreden daha yüksek piramidal basamaklı…
Arkeologlar Norveç’te biri erkek biri kadın iki kişinin teknelerle gömüldüğü gizemli bir Viking mezarı keşfetti. Viking coğrafyası için bu tarz mezarlar normalde artık şaşırtıcı değil ama arkeologlar mezarı inceleyince çok şaşırdılar. Çünkü iki gömü…
Karahantepe arkeoloji kazıları başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, yapıların birbirine benzemesi ve gömme ritüellerinden yola çıkarak T şekilli taşların bulunduğu yapıların tapınak olabileceğini savunuyor. Civardaki tuzaklara dikkat çeken Harbetsuvan…
Mısır'da yapılan arkeolojik kazılarda Firavunlar dönemine ait kedi heykelleri ve mumyaları bulundu. Arkeologlar, Giza kentindeki Sakkara kazı alanından çeşitli boyutlarda ahşap ve bronzdan yapılmış 75 kedi heykeli ve içinde mumyalanmış kedilerin…
İngiltere'de iki definecinin keşfedip, kaçakçılara sattığı Viking definesi İngiltere tarihinin bilinmeyen bir sayfasını aydınlatacak öneme sahip çıktı.
Karamürsel'in Tepeköy Mahallesi'nde 19.11.2019 Salı günü bir vatandaş, yolu düzeltmek için kepçe ile çalışma yaptığı esnada şans eseri tarihi eser olabileceğini düşündüğü bir mezar bulunca, jandarma ekiplerine haber verdi.