İstanbul'un Paleolitik, epipaleolitik, neolitik, kalkolitik dönemlerini araştıran İstYA Projesi kapsamında geçen yıl Beykoz'da bulunan yontma taş dönemine ait taşınabilir kaya sanatına ait nesnelere, bu yılki çalışmayla yeni objeler eklendi. Bölgede…
Arkeologlar, Mısır’da bir piramitte bulunan lahitin tahta parçalarını bir araya getirerek 4000 yıl önce yaşamış Pharoah Ameny Qemau isimli firavunun kızı olan Mısır prensesi Hatshepset'in yüzünü ortaya çıkardı.
Hierapolis Antik Kenti'nde dönemin mühendislerinin, bin 800 yıl önce deprem alanında kalan araiye inşa ettikleri kutsal çeşmeyi, özel bir mimari teknile depremden korumayı başardıları anlaşıldı. İşte Romalı mühendislerin depremin etkisini azaltmak…
Bingöl'ün Solhan ilçesinin Murat köyünde yapımı süren Kalehan 2 Barajı nedeniyle sular altında kalacak alanda yürütülen kurtarma kazısında, yaklaşık 3 bin yıllık buğday taneleri bulundu.
Şanlıurfa'daki Karahantepe'de Göbeklitepe'den farklı olarak, anakayaya oyulmuş çukur tabanlı özel yapılar bulundu. Yapılar tıpkı Göbeklitepe'de olduğu gibi içleri boşaltılarak gömülmüş. Ve ilk bulunan figürler de hayli tanıdık. Göbeklitepe'de en çok…
Bölgedeki yüzey araştırmalarında, insanlığın avcılıktan yetiştiriciliğe geçiş süreci, besin üretiminin başlangıcı ve yaşam şeklinin değişimine dair tarım topluluklarıyla ilgili bulgular elde edildiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Murat Özgen,…
Karadeniz Bölgesi'nde bugüne kadar bulunan en eski yerleşim yeri olduğu tespit edilen Kahin Tepe'deki arkeolojik kurtarma kazılarında Akeramik Neolitik döneme ait öğütme taşı, süs eşyası gibi pek eserin üretildiği taş atölyesinin Göbeklitepe ile…
Domuztepe Höyüğünde boyalı seramik kapların üzerinde okçu figürlü resim ve çok sayıda okucu buunması Kazı Başkanı Doç. Dr. Halil Tekin tarafından, ok ve okçuluğun Kahramanmaraş'ta çok eski olgu olduğuna yorumlanıyor. Asurluların Maraş'a ok atılan…
İsveç'te arkeologlar bir inşaat alanında yaklaşık 2.500 yıllık penis şekilli verilmiş yarım metrelik taş ortaya çıkardılar. Yanında iki yanık kemik parçası ile bulunan taş fallusun üreme ritüelleri için kullanıldığı tahmin…
Batman'ın Hasankeyf ilçesinde yapımı devam eden Ilısu Barajı ve HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma Kurtarma çalışmaları kapsamında yürütülen Hasankeyf Höyük'teki arkeoloji kazıları tamamlandı.
2020 yılındaki UNESCO değerlendirmesine rapor hazırlamak için Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi adına Portekiz’den gelen uzman Mariana Correia'nın başkanlığındaki heyet, rapor hazırlamak için Arslantepe Höyüğü'nde incelemede…
Arkeoloji kazılarının 113 yıldır kesintisiz sürdürüldüğü Hattuşa Antik Kenti'nde bulunan yekpare yeşil kayanın, ne kente nasıl ve ne zaman geldiği, ne de niçin kullanıldığı sorularına henüz yanıt bulunamadı. Doç. Dr. Andreas Schachner, "bu taş Hitit…
Harput Kalesindeki kazılarda bu yıl; seramik, çanak, çömlek ve mutfak eşyaları parçalarının yer aldığı 4800 civarında insan elinden çıkmış kalıntı bulunurken, metal ok uçları, bazı kemik objeler, düğmeler, askeri üniformaların apoletleri, cam bilezik…
Jeolog Rualdo Menegat, jeo-arkeolojik analizlere göre İnkaların kasıtlı olarak Machu Picchu’yu deprem fay hatlarının üstüne inşa ettiklerini öne sürdü.
jandarmanın bir otomobilde yaptığı aramada Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen 23 altın sikke ele geçirildi. Sikkelerin tarihi eser mi yoksa taklit mi olduğu araştırılıyor.
Bartın'ın Amasra ilçesindeki sondaj kazılarında bir tapınağa ait olduğu anlaşılan sütun ve mermer kaideler bulundu. Tapınağın ilçeye adını veren Kraliçe Amastris'in tapınağına ait olabileceği tahmin ediliyor.