Arkeoloji gizemlerinden biri olan Bronz Çağı'nda Avrasya'daki bronz üretimi için kullanılan kalayın kökeni; Türkiye, İsrail ve Yunanistan'da bulunan külçeler incelenerek araştırıldı. Kalayın Tunç Çağında Anadolu, Ege ve Akdeniz'e sanıldığı gibi…
488 bin avro bütçe ile hayata geçrilecek projenin hedefi, Aşağıpınar ve Rusokastro arkeolojik alanlarındaki rekonstrüksiyon ve sosyalleşme faaliyetlerini turizm açısından cazip noktalar haline getirebilmek.
Yaklaşık 1.500 yıldır el ele tutuşan iskeletleri arkeologlar Modenalı Aşıklar olarak adlandırmıştı. Ancak MS 4. ila 6. yüzyıllar arasında yaşadıkları tahmin edilen iki iskeletin de erkek olduğu ortaya çıktı. İki Romalı arasında ilişki gizemini…
Saray-ı Cedide-i Amire'nin en az Selimiye Camisi kadar değerli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, saray alanındaki arkeoloji kazıların 12 ay devam etmesi için başvuruda bulunduklarını belirtti
Manisa'nın Salihli ilçesinde, 7. yüzyılda yaşanan depremin izleri bulunmaya devam ediyor. Sardes Antik Kenti’ndeki arkeloji kazılarında şehrin yıkılmasına yol açan depremin yarattığı tahribat net şekilde görülürken, jeoloji uzmanları depremin…
Bizans ve Roma dönemlerine ait nekropol, tiyatro, sarnıç ve su kemerlerinin bulunduğu antik kentteki 24. dönem kazıları, Roma Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Annalisa Polosa'nın başkanlığında yürütülüyor.
Troya Antik Kentindeki arkeoloji kazılarında bu yıl, Troya'nın turistik alan olarak 2 bin 500 yıl önce de bugünkü kadar popülaritesi olduğunu ortaya çıkaran turistik bulgulara rastlandı.
Bursa'nın İnegöl ilçesinde hayırseverler tarafından yapılacak İmam Hatip okulunun temeli kazısında Roma dönemi ait mezar taşı bulundu. Arkeologların inceleme yapması için kazı durdurulurken jandarma ekipleri çevrede güvenlik tedbiri aldı.…
Türkiye-Suriye sınırında bulunan Oylum Höyük'te yürütülen arkeoloji kazılarında, 4 bin yıllık olduğu tahmin edilen saray kalıntısı bulunduğu açıklandı. Keşfedilen sarayın planı antik kent Alalah (Tel Açana) ve Tilmen Höyük'te bulunan saraylara…
Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Alanya Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Osman Eravşar, Alanya Kalesi'ndeki arkeoloji kazılarının sonuçlarını açıkladı. Kazılarda bu sene Selçuklu döneminden kalma ünik çini parçaları ve 3 adet…
Hititlerin başkenti Hattuşa'ya ev sahipliği yapan Çorum'un Boğazkale ilçesinde Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün yürüttüğü arkeoloji kazılarının başkanı Doç. Dr. Andreas Schachner, bu yıl kazının yanı sıra restorasyona da ağırlık verdiklerini…
Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürü Veli Şen, Aşağıpınar'ı Trakya'nın Göbeklitepesi olarak nitelendirerek, milattan önce 6 binli yıllarda Anadolu'dan Trakya'ya gelen ilk insanların tarımsal faaliyetlerinin araştırıldığı Aşağıpınar tüm dünya açısından…
Kütahya'da, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim AŞ çalışma alanında bulunan höyükte 4 yıl aradan sonra Kütahya Müze Müdürlüğünce kurtarma kazısına yeniden başlandı. Kütahya Valisi Ömer Toraman, kazının tekrar başlaması dolayısıyla düzenlenen törende…
Papyrus fragment part of an ancient puzzle
Doç. Dr. Mustafa BeyazıtDenizli'nin Kale ilçe merkezinin güneydoğusunda, Kavaklıpınar mevkiinde, 2015 yılında Denizli-Muğla karayolu genişletme çalışmaları esnasında şahidelerin kaybolma tehlikesinin önüne geçebilmek adına Tabae Antik Kenti arkeoloji…
Sibirya’yanın Rusya Federasyonu’na bağlı Tuva Cumhuriyeti’nde Hun döneminden kalma bir kadın mezarında üzerinde farklı türdeki taşlar için açılmış oyuklar bulunan hayli ilginç bir taş levha buldular. 18 X 9 santimetre ebadında kemer tokası olduğu…