Yalova’nın Altınova ilçesinde bulunan Çobankale’de yapılan arkeolojik kazılarda ilginç bir bulguya rastlandı. Bulunan Bizans seramiğinin tabanında günümüzde Hashtag olarak sıkça kullanılan Octothorpe sembolüne rastlanırken, günümüzdeki popüler…
Aigai Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında yaklaşık 1800 yıllık olduğu tahmin edilen parmak izleri bulundu. Bir inşaat işçisine ait olduğu tahmin edilen parmak izinin incelemelerin ardından müzede sergilenmesi bekleniyor.
Çin'in Şantung Eyaletinin başkenti Jinan'da geçtiğimiz yıl sonunda keşfedilen arkeolojik alanda, taş kabartmalı süslemeler ve koç başı motifleri ile dikkat çeken anıtsal girişlere sahip iki antik mezar alanı bulundu.
Sabancı Vakfı’nın desteklediği Metropolis Antik Kenti arkeoloji kazı çalışmalarında yeni dönem, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek başkanlığında başladı.
İtalya'nın antik Pompeii kentinde arkeologlar, bir büyücüye ait olduğunu düşündükleri eşyalar buldular. Eşyalar arasında yarı değerli taşlar, nazarlıklar, aynalar ve cam boncuklar bulunuyor. Kutuda, Pompei'nin zenginleri tarafından rağbet görmesinde…
Kabataş – Mahmutbey metro hattı inşaatının Beşiktaş istasyonu şantiyesini gezen ve alandaki arkeolojik çalışmalar hakkında bilgi alan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, inşaat bittiğinde istasyon aynı zamanda bir müzeye dönüşecek,…
Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki Küllüoba Höyüğü'nde süren arkeoloji kazılarında, milattan önce 3 bin yıllarına dayanan Anadolu’nun ilk şehir yapılaşmaları arasında yer alabilecek yerleşme planının ortaya çıkarıldığını belirtildi.…
Hititlere ait orijinal kerpiçlerin bulunduğu Niğde'nin Ulukışla ilçesi Porsuk köyü yakınlarındaki Porsuk-Zeyve Höyük'te, bu yılki arkeoloji kazılarında Roma dönemine tarihlenen ev kalıntılarına ulaşıldı. Hitit başkenti Hattuşa'da olmayan orijinal…
Ordu'da Kurul Kalesinde geçen hafta başlayan arkeoloji kazılarında hematit taşından yapılan 2 bin 100 yıllık bir oyun zarı bulunduğu açıklandı.
Doç. Dr. Emre Okan, Karadeniz'in en iyi tarihi tiyatrosu olacak gibi görülüyor çünkü kazdıkça altyapının sağlam olduğunu görüyoruz. Alta indikçe tiyatronun daha sağlam olduğunu belirliyoruz. Tiyatronun kullanımdan kalkmış tarihi olan geç Antik Çağ'da…
Erzurum'un Pasinler ilçesinde, defineciler tarafından tahrip edilen tarihi kümbette yapılan kazıda, üzerinde Sultan Alaaddin yazısı olan sanduka bulundu. DNA testine tabi tutulacak insan kemikleri, Konya'da bulunan Selçuklu sultanlarının DNA…
Moğolistan'ın Şivet Ulan bölgesindeki arkeolojik kazılarda, Göktürk Kağanlığı'nın kurucu boyu olduğuna inanılan Aşina Kağan boyuna ait damgalar, balballar ve arslan heykelleri bulundu.
Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, kazı ekiplerinin zor şartlarda çalıştığına dikkat çekerek, “Yerel yönetimler devam eden veya yeni yapılacak arkeolojik kazılar için mutlak surette bütçe ayırmalı" dedi.
Arkeologlar yüksek irtifalarda en eski insan yerleşimlerinin izlerini sürdüler. Etiyopya'da 3.469 metre yükseklikte 30 bin yıllık dağ evi keşfedildi. Araştırmalar, Taş Devri avcılarının Etiyopya'nın yüksek dağlarına en az 40.000 yıl önce…
Bizans dönemi mezarından çıkan iskeletin kafatasının büyük bir kesici aletle parçalandığı düşünülüyor. Erkek iskeletinin kemiklerin de büyük çoğunluğu iyi korunmuş. 20-25 yaşları arasında öldürülmüş Bizanslının 1 metre 67 santim boyunda olduğu…
Ankara’nın Polatlı ilçesinde 125 Tümülüs bulunuyor. İçlerinden 45’i kazıldı, 80’i ise hala gizemini koruyor. Anadolu’nun en büyük ikinci Tümülüs’ü; 300 metrelik çapı, 53 metrelik yüksekliğiyle Midas Tümülüsü.