Aliağa’da 015 yılında başlayan arkeolojik yüzey araştırmalarının bu yıl dördüncüsü gerçekleştiriliyor. Apollon Tapınağı ile ünlü ‘Gryneion’ ve toprak heykelcikleriyle arkeoloji dünyasını şaşırtan ‘Myrina’ antik kentlerindeki araştırmaları Doç. Dr.…
Kudüs kenti yakınlarında onlarca yıl keşfedilen Motza arkeolojik yerleşim alanının, Neolitik döneme tarihlenen devasa bir şehir olduğu iddia edildi. İsralli arkeologlara göre tarihi 9 bin önceye dayanan kentin Anadolu, Ürdün ve Kızıldeniz ile ticaret…
Mısır'ın İskenderiye şehrinde Roma dönemine ait antik bir kentin kalıntıları bulundu.
Arkeologları şaşırtan iskelet Sinop'ta bulundu. 10 yıldır süren Balatlar Yapı Topluluğu arkeoloji kazısında 200 yıllık olduğu tahmin edilen insan iskeleti, mezara yatırılış şekliyle kazı heyetinde şaşkınlık yarattı. Kafası arkasındaki ellerine…
Sagalassos Antik Kenti'nin görkemli yapısı Antoninler Çeşmesi’nin yeniden ayağa kaldırılmasından sonra Yukarı Agora’daki restorasyon çalışmalarında önemli yol kat edildi. Aygaz'ın desteğiyle süren çalışmalar tamamlandığında Sagalassos meydanı kültür…
Germanicia vatandaşı gerdi! Tarihi Germanicia Antik Kenti'nin üstüne kurulan Bağlarbaşı Mahallesi, sakinleri kendilerine zimmetlenen tarihi eserler ve evlerinin hukuki halinin belirsizliği yüzünden bunalımlı günler yaşıyor. Çivi çakamadıkları…
Yozgat Bozok Üniversitesi, ildeki arkelojik yüzey araştırma çalışmalarının üçününcü etabının da tamamlandığını açıkladı.
Geçmişi milattan önce 3 bin yılına kadar uzanan ve 2009'da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren Sagalassos, Antoninler Çeşmesi, agoraları, Roma hamamları, macellum yapısı, dans eden kızlarla bezeli heroon yapısı, kütüphanesi ve tiyatrosuyla…
Mersin'de Silifke Müzesi tarafından gerçekleştirilen Diocaesarea Antik Kenti Arkeoloji Kazıları, Cumhurbaşkanlığı kararı ile Mersin Üniversitesine devredildi. Diocaesarae arkeoloji kazılarının Doç. Dr. Ümit Aydınoğlu başkanlığında 23 Temmuz Salı günü…
Bazı arkeologlar, Durrington Walls'da bulunan çömleklerin büyüklük ve şekil olarak kovalara benzemesi nedeniyle, yemek pişirmek veya taşımak yerine, domuz yağı toplamak ve depolamak için kullanılmış olabileceğini tezinde ısrarlı. Bu da megalitik…
Amorıum Antik Kenti arkeolojik kalıntılarını gezenler, Amorıum 9'uncu yüzyıldaki halini görebiliyor, hatta içinde gezip pazarda alış veriş dahi yapabiliyorlar.Yukarı Şehir surlarından içeri girip aşağı bakanlar, talim yapan askerleri görebiliyor.…
Arnavut-Amerikan ortaklığında yürütülen sualtı arkeolojisi projesi çerçevesinde, Arnavutluk kıyılarındaki İyon Denizi'nde en az 2.500 yıllık amforalar bulduğu ve kalıntıların eski bir gemi enkazını işaret ettiği belirtildi.
Arkeologlar geçtiğimiz günlerde İsveç'in Uppsala kentinde, biri oldukça istisnai ve oldukça iyi korunmuş, içinde bir köpeğin, bir adam ve bir atın kalıntıları bulunan iki Viking gemi mezarı ortaya çıkardılar.
Rusya’da bir dans pistinin altında Napolyon’un yaklaşık 200 yüzyıl önce top mermisi ile öldürülen tek bacaklı generalinin kalıntılarının bulunduğu tahmin ediliyor. Arkeologlar, pistin altındaki tabutta bulunan iskeletin sol bacağının olmadığını ve…
Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Gülşen, Anavarsa arkeoloji kazılarında, üzerinde yazıt bulunan bir taht tespit ettik. Bu tahttan, gladyatör dövüşlerini izleyen seyircilerin içerisinde soylu…
Demre ilçesindeki Aziz Nicolaos Anıt Müzesi'nde (Noel Baba Kilisesi) yaz dönemi arkeolojik kazılar başladı.