Tatarlı Höyük arkeoloji kazılarının 12. dönemi başladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çukurova Üniversitesi adına yürütülen Tatarlı Höyük kazılarının 12. dönem çalışmalarına başlandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çukurova Üniversitesi adına yürütülen Tatarlı Höyük kazılarının 12. dönem çalışmalarına başlandı.
Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 5 bin yıllık Amida Höyük'te bu yıl yürütülecek arkeolojik kazılara başlandı. Bu yılki arkeolojik kazılarda sarayın mozaik ve çinili avlusunun tamamen ortaya çıkarılması planlanıyor. Kazı başkanın en büyük dileği ise…
Yaklaşık bin yıl önce Pensilvanya’da yaşamış gizemli kızılderili kabilesi Monongahela halkına mensup genç kadının mezarı 1950'li yıllarda keşfedildi. Kabilesinden ayrı yere gömülmüştü ve göğsüne saplı dört ok vardı. Biyoarkeolog Robyn…
Arkeolog Roderick Campbell ve Zhipeng Li, Shang Hanedanlığı döneminde köpeklerin kurban edildiğine dair bir çok kanıt topladıklarını belirtiyor ve üztelik diri diri gömülen köpeklerin buzdağının görünen yüzü olduğunu iddia ediyorlar.…
Antik Roma'nın merkezindeki Roma Forumu'nda yapılan arkeoloji kazılarında bulunan Şarap tanrısı Dionysus'a ait olduğu tahmin edilen yaklaşık 2 bin yıllık mermer tasvirin bir zamanlar büyük bir heykelin kafası olduğunu tahmin…
Paleontologlar, İsveç’in batısında Huseby Klev kasabasındaki arkeoloji kazılarında 1990'lı yıllarda bulunan yaklaşık 10 bin yıl önce çiğnenmiş sakızdaki insan DNA'larını analiz etmeyi başardılar. Arkeologlar sakızın alet yapımında yapışkan olarak…
Safranbolu'lu 4 müzeli günlere hazılanıyor: Kaymakamlar Evi, Kent Tarihi Müzesi ile Saat Kulesi, tarihi cezaevi alanının restorasyonu sonucu yapılacak etnografya ve arkeoloji müzeleri ve rüştiye binasından dönüştürülecek müze kentin kültürel ve…
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, arkeolojik kazı alanlarının çoğalması ve turizmdeki gelir hedeflerinin yükselmesinden dolayı yeni personel alınacağını belirtti ve sanat tarihçisi ile arkeologlara kadro müjdesi verdi.…
Peru’daki arkeoloji kazılarında yaklaşık 1.200 yıl önce ölmüş adamın iskeletinin göğüs kısmında onlarca bronz eşya ile bir obsidyen bıçak bulundu. Arkeologlar mezardaki cürufu genç adamın metalürji uzmanı olduğuna…
TOKİ'nin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni yenileme çalışmaları öncesinde arazide yapılacak arkeolojik tetkikler için ihale yapıldı. Arkeolojik araştırma kuyularının açılması için açılan ihaleyi 6 milyon 600 bin TL bedelle Akka Mimarlık Mühendislik İnşaat…
Leicester Üniversitesi arkeologları, 2015 yılında İngiltere'nin Leicester Şehri'nde Soar Nehri’ne yakın arkeolojik alanda buldukları ağaç kabuğundan yapılmış kalkanın savaşlarda pek işe yaramayacağını sanıyorlardı ama ahşap kalkan deneysel olarak…
Arkeoloji kazılarında dönemin hayat, ticaret ve dini inançlarına ait önemli bulgular çıkan Bursa'nın Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı'da 2600 yıllık mezarlık alanının müze yapılması için hazırlıklar sürüyor.
Arkeoloji kazıları tamamlanan Karabük’ün Safranbolu ilçesindeki Büyük Göztepe Tümülüsünün üzerinin uygun bir şekilde kapatılarak ziyarete uygun hale getirilmesi amaçlanıyor.
Kapadokya bölgesinde bir ahırda 2007 yılında Prof. Dr. Yücel Şenyurt tarafından keşfedilen ve yaklaşık 2 yüzyıl önce duvar taşı olarak kullanıldığı tahmin edilen muhtemelen Hitit Dönemi'ne ait takriben 3.500 yıllık Luwi hiyeroglifli 22 kitabe parçası…
Burdur’un Ağlasun ilçesinde Sagalassos Antik Kenti’nde iskeletleri bulunan Romalı ve Bizanslı iki insanın yüzü yeniden yapılandırıldı. Sagalassos'ta yaşamış biri 1700 yıllık, diğeri 800 yıllık 'Burdurlu' Rhodon ve Eirènè'in yüzlerinin tahminen nasıl…
Prof. Dr. Atilla Engin yaptığı açıklamada, bu yılki çalışmalarla Demir Çağı ve ikinci bin yıla ait tabakaların araştırılmasının hedeflendiğini söyledi.