Sivastopol Devlet Üniversitesi, Suriye’nin Akdeniz kıyısında “Rusya Savunma Bakanlığının da desteğiyle” arkeolojik çalışma yapılacağını açıklamış olsa da, Suriyeli arkeologlar Rusya’nın başka hesapları olduğunu iddia ediyorlar.…
İsrail'de daha önce benzerine hiç rastlanmadık Bes-Vessel denilen insan yüzü şeklinde süslenmiş çömlek parçası bulundu. Kudüs'ün David Şehrindeki arkeoloji kaızlarında bulunan kırık çömlek parçası Pers dönemi olarak adlandırılan 4. ve 5. yüzyıllara…
İskenderiye Üniversitesi’nin Arkeolojik Misyonu, Mısır'ın Akdeniz kıyısındaki Mersa Matruh kentinin Bagosh kıyılarında çok sayıda batık gemi enkazı, çeşitli yörelerden getirilmiş çanak çömlek ve aralarında 2 bin yıldan daha eskileri de yer alan…
1503 yılında batan bir gemide 2014 yılında su altı arkeoloji araştırmaları sırasında bulunan ancak ne olduğu ancak 2017 yılında anlaşılabilen ve Guinness Dünya Rekorları kitabında en eski usturlap olarak yer alan tarihi alet, yıldızlar vasıtasıyla…
Muğla'nın Yatağan ilçesinde Gladyatörler kenti olarak da bilinen, dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları başladı. Stratonikeia Antik Kenti arkeoloji kazıları bu yıldan itibaren 12 ay…
Göç yollarının ortasında kalmasına rağmen Anadolu avcı toplayıcılarının gen havuzunun 7.000 yıl boyunca çok az değiştiğini savunan DNA araştırması, Anadolu'ya çifçiliğin Mezopotamya'dan geldiği iddialarını desteklemiyor, Anadolu'nun ilk çiftçilerinin…
Avrupa Arkeoloji Enstitüsü arkeologları, Mısır’daki Thonis-Heraclion batık şehrinde buldukları tekne sayesinde Heredot’un haklı olduğunu 2.500 yıl sonra anladılar. Nil nehrinde bulunan 2,500 yıllık batık sayesinde yüzyıllardır tartışılan gemi…
Hititler'den Roma ve Bizans'a kadar pek çok medeniyetin izlerini bünyesinde barındıran Arslantepe arkeoloji kazılarında yağmur drenaj hattı gibi altyapısı bulunan kerpiçten saray ve 2 bini aşkın mühürle, Anadolu'da ilk şehir devletinin yapıları…
Ordu'daki Kurul Kalesinde yapılan arkeoloji kazılarında ortaya çıkan veriler, Mithradates Kalelerindeki tünellerin bugüne kadar tahmin edildiği gibi askeri manevra ya da su kaynağına ulaşım için yapıldığına dair tezleri boşa çıkardı. Mithradates…
Antalya'nın Serik ilçesindeki Sillyon Antik Kenti'ndeki arkeolojik yüzey araştırmalarına dair elde edilen bilgileri açıklayan Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Murat Taşkıran, Sillyon, sürekli…
Fransa’nın Korsika Adası’nda, ev inşaatı sırasında, Etrüsk ve Roma dönemine ait devasa antik mezarlık keşfedildi. 2.5 Dönümlük alanda gerçekleştiriln arkeoloji kazılarında keşfedilen iskeletlerin önemli tarih verilere kapı açabileceği umut ediliyor.…
TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi'nin 9. ve 10. sayıları Anadolu ve çevresindeki denizlerde prehistorik ve protohistorik denizcilik etkinliklerini konu ediniyor.
Mısır'ın İskenderiye kentindeki antik mahalde yapılan arkeoloji kazılarında, Büyük İskender’in mezarı hakkında ilgi çekici ipuçları bulunduğu belirtiliyor. Kazılarda Büyük İskender dönemine tarihli anıtsal yapının temel duvarı gün ışığına…
Avustralya'nın güneydoğusunda 125 milyon yılllık küçük kangru büyüklüğünde yeni bir dinozor türü bulundu. Otobur dinozor, çenesi bir tür savaş gemisi olan kalyonun ters dönmüş haline benzediği için Galleonosaurus dorisae olarak adlandırıldı.…
Sualtı Arkeolojisi'nde bugüne dek bilinen en eski batıklar, 3 Bin 400 yıllık Uluburun batığı ile 3 bin 200 yıllık Gelidonya Batığı idi. Ancak Antalya'da bulunan ve çok sayıda in situ vaziyette ingot içeren bir enkaz daha var ki Mısır duvar…
Kalabalık Çöl arkeoloji projesi çerçevesinde Katar'ın batısındaki Yugbi bölgesinde gerçekleştirilen kazılarda, erken İslam dönemine ait bölgenin en eski arkeolojik sahası keşfedildi.