Arkeologlar Merer Günlüğü sayesinde ünlü yapıların Nil Nehri'nin uzun zamandır kayıp olan bir kolu boyunca inşa edilmiş olabileceğini keşfetmişlerdi. Jeolojik araştırma sonuçları, bir mısırlı ustanın günlüğünde geçen eski Mısırlı inşaatçıların…
Bir zamanlar günümüz Libya’sında yaşayan Garamantların yükselişi ve düşüşü, yer altı suyuna güvenen bölgeler için ders niteliği taşıyor.
Gize’deki piramitlerin yakınında yeraltında bulunan L şeklindeki yapı, onun altında daha derindeki gizemli bir yapıya giriş olabilir.
Antik Yapı Ustası ve inşaat denetçisi olduğu anlaşılan piramidin mimarlarından Merer'in 2013 yılında arkeologlarca keşfedilen günlüğü binlerce emekçinin piramitleri nasıl inşa ettiğinin ayrıntılarını günümüze
İngiltere'de Buckinghamshire şehrinde arkeologlar, Roma döneminden kalma sarısı ve beyazı bozulmamış benekli bir yumurta keşfetti.1700 yıllık olduğu tespit edilen yumurta arkeoloji dünyasında büyük heyecan uyandırdı. İngiltere'de daha önce de antik…
Arkeologlar, Fas kıyılarında, Kuzey Afrika ve Güney Akdeniz’de şimdiye kadar keşfedilen en eski insan ayak izlerini buldular. Yaklaşık 90.000 yıl öncesine tarihlenen bu ayak izleri aynı zamanda “dünya çapında Homo sapiens'e atfedilen en eski ayak…
Mısır'ın ünlü arkeolojik alanlarından Sakkara'da M.Ö. 2649 ile 2150 arasına tarihlenen yeni bir kral mezarının bulunduğu açıklandı.
Cezayirli arkeologlar, "Fransızlar, sömürgeciliği meşrulaştırmak için arkeolojik verileri tahrif ettiler. Sadece Roma kalıntılarını belgelediler, yöresel kalıntıları ya Romalılaştırdılarya da 'Arap kalıntıları' diye geçiştirdiler" açıklamasında…
Orta İtalya’daki Vulci Arkeoloji Parkı’nda, Nisan ayında keşfedilen ve el değmeden günümüze kadar ualaşan 2.600 yıllık, çift odalı bir Etrüsk mezarı açıldı.
Arkeolojik kayıtlara göre Antik Mısır'da kölelerin yanı sıra ücretli çalışan işçiler de vardı. İşçiler bazı haklara sahiptiler. Sahip oldukları haklardan biri de mazeretli olarak işe gelmeme hakkıydı. Peki hangi hallerde işçiler mazeretli izinli…
El Minye'deki arkeoloji kazılarında antik Mısır dönemine ait odalar, firavun tabutları çeşitli heykeller ve yazılı tarihi eserler keşfedildi.
Arkeologlar dünyanın en eski ahşap yapısını keşfetmiş olabilir. Güney Afrika ülkelerinden Zambiya'da barınak yapımında kullanıldığı tahmin edilen yaklaşık 500 bin yıllık kütükler bulundu. Yarım milyon yıllık insan elinde çıkma ahşap yapının keşfi…
Arkeolog ve kimyager işbirliği arkeolojik bir sırrın daha çözülmesini sağladı. Kimyasal analiz teknolojisindeki ilerlemeler, mumyalanmış organların saklandığı, kanopik kavanozlardaki maddelerin tek tek tespit edilmesini mümkün kıldı. Bilim insanları,…
Son yıllardaki arkeolojik keşifleri sık sık basın toplantıları ile uluslararası medyayla paylaşan Mısır’ın Giza kentindeki tarihi Sakkara bölgesinde Ptolemaios Hanedanlığı (MÖ 305 - MÖ 30) ve 30. Firavun Hanedanlığı (MÖ 380 - MÖ 343) dönemine ait…
Mısır'da arkeoloji kazılarında uygarlık tarihine dair önemli bilgiler veren pek çok bulgu yanında dünyayı şaşırtan ve gizemi çözülemeyen pek çok bulgu ortaya çıktı. Bunlardan biri de 2011 yılında Mısır'ın Tell el-Dab’a bölgesindeki Hyksos Sarayı'nın…
Mısır'ın güneyindeki tarihi Abidos kentinde bulunan Firavun 2. Ramses Tapınağı'nda süren arkeoloji kazılarında 2 binin üzerinde mumyalanmış koç başı ile devasa bir yapı ortaya çıkarıldı.