Hititlerin Anadolu'daki en büyük kentleri arasında yer alan Sivas'ın Altınyayla ilçesindeki 3 bin 500 yıllık Hitit kenti Sarissa, kültür ve tarih turizmine kazandırılmayı bekliyor. Sarissa Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında Kadeş Barış…
Tarihçiler, Tutankhamun'un babasının kızıyla mı yoksa kardeşiyle mi evlenerek tahtı ona bıraktığını tartışırken Mısırbilimci Valerie Angenot, Tutankhamun'dan önce tahta iki kraliçenin birden oturduğunu öne sürdü. Angenot'a göre, Tutankamon’un kız…
Mısır’daki Bir Mezarda 35 Mumya keşfeden arkeologlar, Tjt adındaki bir Mısırlıya ait antik mezarıın içinde, ikisi birbirinin üzerine yerleştirilmiş garip iki mumya vardı. Üst üste yatan mumyaların bir anne ile çocuğuna ait olabileceği tahmin…
Arkeoloji tarihinde ilk kez binlerce yıllık mumya mezarı bir televizyonda canlı yayınlanarak açıldı. Amerikan Discovery Channel Bilinmez Keşif: Mısır Canlı isimli belgesel programında eski Mısır'da üst düzey bir rahibe ait olduğu sanılan lahitin…
Mısır'ın Minufiye kentindeki arkeoloji kazılarında, arkeologların içinde 5 bin yıllık olduğu tahmin edileb iki mumyanın yer aldığı bir lahit buldukları açıklandı.
Mısır Eski Eserler Konseyi Genel Sekreteri Dr. Moustafa Waziri. Abidos'taki II . Ramses Tapınağı'nda çalışan New York Üniversitesi arkeoloji ekibinin, tapınağa ait kraliyet salonunda kazı yaparken, tapınağın temeline törenle gömülen "temel taşı"nı…
İskenderiye Üniversitesi’nin Arkeolojik Misyonu, Mısır'ın Akdeniz kıyısındaki Mersa Matruh kentinin Bagosh kıyılarında çok sayıda batık gemi enkazı, çeşitli yörelerden getirilmiş çanak çömlek ve aralarında 2 bin yıldan daha eskileri de yer alan…
Avrupa Arkeoloji Enstitüsü arkeologları, Mısır’daki Thonis-Heraclion batık şehrinde buldukları tekne sayesinde Heredot’un haklı olduğunu 2.500 yıl sonra anladılar. Nil nehrinde bulunan 2,500 yıllık batık sayesinde yüzyıllardır tartışılan gemi…
Mısır'ın İskenderiye kentindeki antik mahalde yapılan arkeoloji kazılarında, Büyük İskender’in mezarı hakkında ilgi çekici ipuçları bulunduğu belirtiliyor. Kazılarda Büyük İskender dönemine tarihli anıtsal yapının temel duvarı gün ışığına…
Kahire Havaalanı Gümrük departman güvenlik görevlilerinin bir yolcunun valizinde kulaklık gibi paketlenmiş kemik parçaları yakaladı. Mısır Eski Eserler Bakanlığı Arkeoloji Birimi yakalanan kemik parçalarının iki ayrı mumyaya ait olduğunu tespit…
Kaçak kazıların yapıldığı yeri inceleyen arkeologlar, mezarın Mısır tarihinin en eski zamanlarına, hatta yaklaşık 5 bin öncesine ait 5. Firavun hanedanının yaşadığı ait olabileceğini tahmin etti.
Mısır’ın Minye şehrindeki Tuna Cebel bölgesinde yapılan arkeolojik çalışmalarda keşfedilen iki yeni mezarlıkta 10’u çocuklara ait 40 mumya bulundu. Mezarlardan diğer mezarlara açılan 3 de tünel tespit edildi. Bazılarının taş, bazıları ahşap…
Mısır'ın Kevm el-Hilhal bölgesindeki arkeoloji kazılarında Milattan Önce 1788 - 1573 arasına denk gelen Hiksoslar dönemine ait mezarlar keşfedildiğini açıkladı.
Medyada tarihin en meşhur aşıklarından Antonius ve Kleopatra'nın mezarının bulunduğuna dair haberler boy gösterdi. Zahi Hawass'ın Taposiris Magna'daki arkeoloji kazılarında arkeologların ünlü çiftin mezarını bulmaya çok yakın olduğunu söylediği iddia…
Mısır'daki Tell Edfu arkeoloji kazılarında bir villa içinde şu ana dek Mısırın tek Ataya Saygı Kültünü içeren özel mabed bulundu. Mabedin içinde bir de gizemli stel keşfedildi. Birisinin steldeki çifte öbür dünyada zarar vermek amacıyla ismini ve…
Sakkara arkeoloji kazı alanında Antik Mısır'ın 5. hanedan dönemine ait, Vah Ti adlı Kraliyet Sarayı Rahibi'nin mezarı keşfedildi.