Mısır, Kıbrıs Rum Kesiminden tarihi eserlerini geri alıyor
Mısır'ın yasa dışı yollardan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) kaçırılan Firavunlar dönemine ait 14 parça tarihi eseri geri alacağı bildirildi.
Mısır'ın yasa dışı yollardan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) kaçırılan Firavunlar dönemine ait 14 parça tarihi eseri geri alacağı bildirildi.
Rus ve Mısırlı arkeologların Feyyum kentinde bulduğu Greko-Roman mumyanın yüz kısmında altın sarısı ve mavi renkte maske, göğüs kısmında ise tanrıça İsis'in resmi yer alıyor.
Mısırlı katiplerin bakırlı mürekkep kullandığı anlaşıldı. MS 4. ve 5. yüzyıla ait papirüs metinleri üzerinde yapılan kimyasal analizler, Mısırlıların yazı yazdığı mürekkepte sadece kurum değil, bakır bileşenleri de bulunduğunu ortaya…
Piramitlerde varlığı daha önceden bilinen boşlukların yeni keşfedilmiş gibi sunulmasına, piramitlerin taranması projesini yürüten Mısırlı arkeologdan eleştiri geldi.
Mısır Eski Eserler Bakanlığı, Kahire yakınlarında antik spor salonu keşfettiklerini duyurdu.
İleri teknolojik imkanlar kullanan uzmanlar, 4 bin 500 yıllık yapıdaki gizemli boşlukların ne için inşa edildiğini belirlemeye çalışıyor.
Piramitleri yapan Mısırlı ustanın günlüğü bulundu. Piramitlerin nasıl yapıldığı gizemi 3 bin yıllık günlükle çözüldü.
Tunus’un kuzeydoğu kıyılarında, 21 Temmuz 365 yılında tsunami sonucu bir kısmı denize gömülmüş Neapolis Antik Kenti bulundu.
MısıMısır’ın kuzeydoğusunda, her biri 2.000 yıldan daha eski üç kaya mezarı keşfedildi.
İnsanın kültürel ve teknolojik bilince Afrika'dan ayrıldıktan sonra Avrupa'da ulaştığını savunan Antropologların yanıldığını gösteren önemli bir keşif yapıldı. Etiyopya'daki Porc-Epik Mağarası'nda bulunan aşı boyaların sembolik kullanım içerdiği…
Mısır firavunlarının ünlü altın cenaze maskelerinin madenleri bugünkü Sudan ve Somali'nin bulunduğu Nubia topraklarından geliyordu. O madenlerde çalışan 12 altın işçisinin mumyalanmış cesetleri bulundu.
Polonya'da toplanan UNESCO Dünya Miras Komitesi, aralarında Eritre'nin başkenti Asmara'nın da bulunduğu 3 Afrika bölgesini Dünya Miras Listesi'ne ekleyerek, koruma altına aldı
İki bin yıl önce Mısır’a gelen turistler, Firavun VI. Ramses'in mezarındaki taşlara Trip Advisor’ı anımsatan yorumlar içeren grafitiler bırakmışlar.
Sina Yarımadası'nda 5. yüzyıla ait tıbbi el yazması bulundu. Bir manastırda bulunan eserde, Hipokrat ve başka bir hekimin araştırmalarına ait bazı yazılar ile şifalı bitki çizimlerinin yer aldığı açıklandı
Tunus'ta Roma dönemi arkeoloji eserlerinin olduğu bölgesinde yangın çıktı. Şairler Evi adıyla bilinen Romalı şairlerin yer aldığı ünlü mozaik yangın tehlikesi atlattı.
Dünyada şu ana kadar bilinen en eski protez olduğu tahmine edilen ve yaklaşık 3.000 yıllık olduğu belirtilen ahşap ayak protezi, Mısır'daki bir nekropolde bulundu.