En eski Mısır hiyeroglif yazısı keşfedildi
Mısır'da Hiyeroglif yazısının en erken örneği olduğu tahmin edilen bir kaya resmi bulundu. Kaya resmindeki imaj Hiyeroglif alfabede güneş döngüsü ve parlaklık kavramlarına denk düşüyor.
Mısır'da Hiyeroglif yazısının en erken örneği olduğu tahmin edilen bir kaya resmi bulundu. Kaya resmindeki imaj Hiyeroglif alfabede güneş döngüsü ve parlaklık kavramlarına denk düşüyor.
Arkeologlar, Sudan'da Nil Nehri'nin batı kıyısındaki kayalıklarda oyulmuş insan yapımı deliklerin amacının deşifre edildiğine inanıyorlar. Çözüm mantıklı ama hâlâ izah edilemeyen bir nokta var.
Endonezya’nın Orta Cava eyaletinde, 700 bin yıllık fil fosili bulundu.
Etiyopya'nın doğusunda yapılan kazılarda ticaret merkezi olduğu tahmin edilen 10. yüzyıla ait bir şehir bulundu. Kazı sırasında bulunanlar arasında Madagaskar, Maldivler, Çin ve Yemen'den geldiği belirlenen takılar ve çanak çömlekler de…
İskenderiye'de içinde dört bölüm bulunan, geometrik süselere sahip, cenaze duaları yazılı Hellenisti mezar bulundu.
Fas'taki arkeoloji kazılarında bulunan ve insanın bilinen tarihini 105 Bin yıl geriye çeken Homo Sapiens fosili nasıl besleniyordu? Paleoantropolog Teresa Steele, arkeolojik hayvan kalıntılarına göre bu soruya cevap aradı.
Kaya resimlerinin sadece içerdiği semboller ve tekniklerle tarihlendirilmeye çaışılması ciddi sıkıntılar doğuruyor ve önemli hatalara yol açıyordu. Hatta sonradan çizilenlerle öncekilerin farkı tam ayırt edilemeyebiliyordu. Ancak Günel Afrikadaki…
Mısır'daki Herakleopolis Magna'da bulunan 4000 yıllık kırmızı granit kapı kitabesi, Orta Krallık dönemi firavunlarından II. Sesostris'in adını taşıyor.
Sudan'daki Tombos mezarlığında 3 yıldır süren arkeolojik kazılar tamamlandı. Amerikalı araştırmacıların Nubilerden çok sömürgeci Mısırlılara odaklandığı kazılardaki bulgular sömürgeciliğin 3 bin yıl önceki kalıntılarını…
Mısır’ın Dahshur bölgesindeki 3.800 yıllık piramidin içinde, Hatshepset adlı prensesin mumyasının olduğu bir mezar odası keşfedildi.
Tuna el-Gebel bölgesinde keşfedilen içinde 18 mumya bulunan mezarlık basına tanıtıldı.
Mısır’da Ptolemaik-Roma Dönemi arkeolojik alanlarından, Nil Deltası bölgesindeki Quesna’da yapılan kazılarda, hadım olma ihtimalleri bulunan iki iskelet bulundu. İ
Güney Afrika'nın Sibudu Mağarasında bulunan Orta Çağ Devri taş aletleri üzerinde yapılan incelemeler, mermi imalatına dair en erken kanıtları gözler önüne serdi.
Piramitleri ile ünlü Mısır'da 13 Hanedanlık Dönemi’nde inşa edildiği sanılan bir piramidin kalıntıları keşfedildi. Piramidin boyutları konusunda yeterli bilgiye henüz ulaşılamadı ama bölgede ilk büyük piramdin yapıldığı biliniyor.…
Luksor'da büyük olasılıkla Firavun III. Amenhotep’in karısı ve Tutankamon’un büyük annesi Kraliçe Tiye’ye ait olduğu tahmin edilen heykel bulundu.
400 bin yıl önce kullanıldığı tepit edilen mızraklara göre, daha geç keşfedilen ve şimdiye dek 71 bin yıllık mazisi saptanan ok uçlarına yenileri eklendi.