Mezoamerika uygarlıklarının gizemli oyunun galibi veya kaybedenleri oyunun sonunda kurban mı ediliyordu? Sahadaki çemberler günümüz basketbol potası gibi mi kullanılıyordu? Oyunla ilgili efsaneler gerçekleri nasıl perdeliyor?
Bolivya’daki Titikaka Gölü’nde bulunan Khoa Resifinde taş oymaları ve kurbanlık hayvan kemikleri içeren tipik Tiwanaku dönemi hediyeleri yer alıyor. Aralarında altın madalyonların da bulunduğu eserler ve kurban edilmiş lama kemikleri, Titicaca Gölü…
Yaklaşık bin yıl önce Pensilvanya’da yaşamış gizemli kızılderili kabilesi Monongahela halkına mensup genç kadının mezarı 1950'li yıllarda keşfedildi. Kabilesinden ayrı yere gömülmüştü ve göğsüne saplı dört ok vardı. Biyoarkeolog Robyn…
Peru’daki arkeoloji kazılarında yaklaşık 1.200 yıl önce ölmüş adamın iskeletinin göğüs kısmında onlarca bronz eşya ile bir obsidyen bıçak bulundu. Arkeologlar mezardaki cürufu genç adamın metalürji uzmanı olduğuna…
İnka Khipu'larının nasıl bir sistemle yapıldığı konusunda tartışmalar sürüyor. Son arkeoloji verilerine dayandırılan yorumlar, khipulardaki renkli iplere atılmış düğüm sayıları ile ilgili en olası yorumun, bu sayıların depolanan mallar için…
Guatemala'da ortaya çıkan arkeolojik buluntuların analizi, Orta Amerika yerli halklarının manyetizmayı bilinçli kullanabileceğine dair ipuçları veriyor. Bilimsel açıdan tartışmaya açık teori, 2 bin yıldan daha eski şişman göbekli Mezoamerikan…
Bolivya’da bir kaya sığınağında bulunan yaklaşık bin yıllık şaman kesesinin içinden beş ayrı uyuşturucu çıktı. Arkeolojik kazılarda bir mezardan çıkarılan şaman kesesinin içindeki uyuşturucu kokteyli, Güney Amerikalıların binlerce yıl önce kokain ve…
Şili'de Atacama Çölü'ne M.Ö. 7000 civarında yerleşen Chinchorro halkının, Mısırlılardan yaklaşık 2 bin yıl önce, M.Ö. 5.000 yıllarında mumyalanma tekniği geliştirdiklerine dikkat çekildi. Şili, Dünyanın en eski mumylarının bulunduğu alanın UNESCO…
Arkeologlar, Alaska'da yaşanan 350 yıllık katliamı ortaya çıkardılar. Agaligmiut olarak bilinen Nunaleq köyündeki insanların, 17. yüzyılda birbirlerini vahşice katlettiklerine dair Yupik efsanelerinin gerçek olabileceğini gösteren arkeolojik…
Geçen yıl Mayıs ayında Guatemala'da Coban şehri yaylalarında kazı yapan ağır iş makinelerinin ortaya çıkardığı höyükte yapılan arkeoloji çalışmalarında şimdiye karar bilinen en büyük Maya figürin atölyesi keşfedildi.
Amerika'yı istila eden İspanyol tarihçilerin rivayetlerine göre İnkalar tek bir törende yüzlerce Guinea Pig kurban ediyordu. Arkeoloji kazılarında o denli abartılı sayıda Guinea Pig kalıntısı bulunamadı ama Tambo Viejo'da düzinelerce iskelete…
Meksika'da geçmişte Azteklerin hüküm sürdüğü Meksiko City'de bir tapınakta yapılan arkeoloji kazılarında savaşçı gibi süslenmiş bir jaguarın kalıntıları bulundu. Jaguarın bulunduğ mezarın onda birinin kazılmış olması arkeolojik kazı ekibindeki…
Meksikalı arkeologlar, Chichen Itza antik şehrinde Kolomb öncesi uygarlıklardan Mayalara ait bir adak mağarası ve mağara içinde yaklaşık 200 seramik kap buldu. Jaguar Tanrı anlamına gelen Balamku adı verilen mağara hayli uzun tünel tespit edildi.…
Su altı arkeologları, Mayaların kutsal saydığı Petén Itzá Gölünün sularından yüzlerce tarihi eser çıkarttı. Önce dini ritüel olarak eşyaların suya atıldığını düşünen arkeologlar, konumları hiç bozulmadan üstekinin içinde bıçakla yanık odun parçaları…
Kaliforniya Üniversitesi arkeologu Alexei Vranich, İspanyol istilası ile başlayan yağma sonucu harabeye dönüşen antik Pumapunku binasının sağlam görüntüsünü dijital ortamda tasarladıktan sonra 3 boyutlu yazıcıdan 4/100 ölçeğinde model olarak…
Karayipler Su Altı Arkeolojisinin tarihteki en ilginç kullanımına tanıklık ediyor. Deniz arkeologları, Blockchain teknolojisinde kullanılmak üzere Bahamalar‘ı çevreleyen sulardaki batık hazineleri ve muhtelif su altı kaynaklarını arıyorlar.…