Çok kolay bozulan gıda ürünlerinden olduğu için arkeoloji kazılarında pek izine rastlanmayan peynir kalıntıları özelikle bakterilerin evrimi açısında önemli. Çin'deki Xiaohe mezarlığı arkeoloji kazılarında ezber bozan bir peynir kalıntısına…
Kazakistan'da Türk dünyasının kültürel mirasının korunmasına yönelik konferans düzenlendi. Türk Kültür ve Miras Vakfının Restoratörler, Tarihçiler ve Mimarlarının İstişare Konseyi'nin ilk toplantısı da yapıldı. Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı…
Kültürel miras uzmanları ve yetkilileri, Çin Tarih Araştırmaları,cdüzenlenen bir seminerde arkeoloji ve müze çalışmalarının entegre gelişimini tartışmak üzere Pekin'de bir araya geldi. Seminer sırasında, uzmanların ziyarete davet edildiği ejderha…
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ile Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü, Moğolistan'da ortak kazı yapmayı içeren protokol imzaladı.
Arkeoloji araştırmalarında elde edilen verilere göre 2.300 ila 1.000 yıl öncesine tarihlenen Kütük Tabut Kültüründe ölüler, genellikle mağaralara ve kaya mezarlara yerleştirilen, kazıklar üzerine konulan tek bir ağaç gövdesinden oluşmuş büyük ahşap…
1960'lı yıllarda ilk paleolitik bulgular saptanan Çin'in Shanxi eyaletindeki Shiyu Üst Paleolitik bölgesindeki arkeoloji kazılarında binlerce taş alet ve hayvan kalıntıları ile bir insana ait olduğu belirlenen bir kafatası parçası bulundu. Ne var ki…
Çin'in Hebei'sinde bin yıllık savaş alanı keşfedildi
ABD'deki Chicago Üniversitesi'den araştırmacılar Afganistan'da onlarca arkeolojik alanın buldozerlerle yıkılarak sistematik bir görünüyor ama Taliban yöneticileri iddiaları yalanlıyor.
Kazakistan’daki arkeoloji kazısında, 1.500 yıllık bir mezardan çıkarılan kemer tokasında Göktürk hanının bilinen en eski tasvirleri bulunmuştu. Tokayı bulan ekipte yer alan Kazak arkeolog Prof. Dr. Zeynulla Samaşev, söz konusu tasvirin Göktürklerin…
Dünyanın en eski kalesinin keşfi, neolitik çağ insanlarına dair ön yargıları sarsan yeni arkeolojik bulgu oldu. Arkeoloji çevrelerinde çığır açan arkeolojik keşif olarak yorumlanan kalıntılar, Berlin Özgür Üniversitesi (Freie Universität Berlin)…
Çin'de gerçekleştirilen arkeoji çalışmasında eski bir mezarda Qin saltanatından öncesine ait olduğu düşünülen, bambu üzerine yazılmış antik çarpım tabloları bulundu.
Vietnam Arkeoloji Enstitüsü arkeologları, Ha Nam Eyaletinin Kim Bang Bölgesi’ndeki Tam Chuc Pagoda Kompleksi’ndeki arkeoloji kazılarında ülkede bugüne dek bulunan en eski insan iskeletleri ile karşılaştılar.
Arkeologlar, Japonya'da fabrika inşaatı yapılacak alanda gerçekleştirdikleri arkeolojik tetkikler sırasında paketler içinde yaklaşık 106.000 antik madeni para ortaya çıkardılar. Çoğu Antik Çin kökenli, en eskisi 2175 yıllık olan tarihi sikkelerin…
Türk Akademisi bünyesinde Türk Dünyası Arkeoloji Araştırma Enstitüleri ve Merkezleri Birliği (ARICA) kurulacak. Bu amaçla Türk Akademisi, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Sekretaryası desteğiyle 9-10 Kasım'da Özbekistan’ın Semerkant şehrinde Türk…
Vietnam'ın Ha Nam eyaletinde, 10 bin yıl öncesine ait olduğu beyan edilenb insan iskeletleri bulundu.
Keşfi büyük heyecan uyandıran bozkır piramidi Karajartas anıt mezarına ait ilk resmi açıklama Kazakistan Cumhuriyeti Milli Müzesi’nden Dr. Aibar Kassenali'den geldi. Piramidin erken Türk arkeoloji ve tarih araştırmalarındaki yeri hakkında bilgi…