İç Moğolistan'da 8 bin yıllık köy bulundu
Paleolitik çağ kalıntıları bulunan köyde 13 ev ve binden fazla eşya gün ışığına çıkarıldı
Paleolitik çağ kalıntıları bulunan köyde 13 ev ve binden fazla eşya gün ışığına çıkarıldı
ABD'nin İpek Yolu üzerinde kol gezen casus uyduları ülkenin her karışını fotoğraflıyor. Askeri amaçla çekilen görüntüleri kullanan arkeologlar, Afganistan'da İpek Yolu üzerindeki kayıp kervansarayları ortaya çıkardı.
Çin'de 800 yıldır kayıp olan Fugan Tapınağı, yapılan arkeolojik kazılarla bulundu.
Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, ülkenin tarihi İpek Yolu boyunca uzanan bölgelerinde 2018-2021 yılları arasında çeşitli arkeolojik çalışmaların yürütülmesini kapsayan devlet programını onayladı.
Pakistan'daki bir Stupa'da, 1.700 yıllık, 14 metre 63 santimlik Uyuyan Buda heykeli keşfedildi.
Özbekistan'daki Dalverzin Tepe arkeolojik kazı alanında Kuşan İmparatoru'nun mührünün bulunduğu açıklandı.
Gürcistan’daki 8.000 yıllık yerleşim alanında sürdürülen arkeolojik kazılarda, şimdiye dekbilinen en eski şarap üretimlerinden birinin yapıldığına dair veriler elde edildi.
Novosibirsk'de Ob Nehri yakınlarında bulunan heykelciğin üst kısmında tüy şeklinde bir beyazlık var. Bu beyazlık saç süsü veya hale olarak yorumlanıyor., Alanda bulunan bir diğer heykelciğin yapımında ise belirlenemeyen organik bir madde bulunması…
Yerin 3 metre altına kadar inen mezarlarda kilden tabutlar bulundu. Tabutların içinde bütünlüğünü koruyan iskeletler ve ipek bezler olduğu ortaya çıkarıldı.
Himalayalar'ın Keşmiş bölgesinde 3 yıldır süren araştırmada erken Ortaçağ dönemine ait eşi benzeri olmayan taş heykellerin bulunduğu iki ritüel yapısına rastladı.
MÖ 3 bin yılına ait olduğu ve Mısır Firavunu Zoser zamanına denk geldiği dönemde inşa edildiği tahmin edilen Kazakistan piramidi arkeologlar tarafından restore edildi.
Şivet Ulan külliyesinde yapılan arkeolojik kazılarda Türk tarihine dair önemli bilgiler elde edilirken, arkeologlar Türk tarihini yansıtan yaklaşık 20 eşya buldu.
Çin'in Dunhuang Akademisi Kırgızistan'da arkeolojik kazılara katılacak.
Yabancı keşif ekipleri mezarı bulmak için tarihi belgelere başvurdu, hatta National Geographic’in Hanlar Vadisi Projesi, uydu fotoğraflarını bile inceledi. Ancak Moğollar 1227’de ölen liderlerinin mezarının bulunmasını istemiyor.
Türklerin Şamanlıktan İslamiyete geçtiği yıllara denk düşen Karahanlılar dönemine ait arkeolojik kalıntılarda mezar kültüründe kurgandan türbeye geçişin izlerine rastlandı.
Uluslararası Türk Akademisi, Moğolistan'da tarihin izinde Cengiz Han'ın doğum yeri Burhan Haldun'dan Ulıtau'daki Alaşa Han, Сuci Han mozolesine kadar arkeolojik keşif yapacak.