4. Çin Arkeolojisi Kongresi'nin açılış töreni 23 Ekim Pazartesi günü Shaanxi Eyaleti'nin Xi'an şehrinde düzenlendi. 800'den fazla Çinli arkeoloğun katıldığı 4. Çin Arkeolojisi Kongresi'ni 9 ayrı ülkeden gelen yabancı arkeologlar da izledi. Kongre,…
Avrasya Ulusal Üniversitesi Tarih Fakültesi Arkeoloji ve Etnoloji Bölümü arkeologları, Kazakistan'ın Almatı Bölgesi'ndeki Abay bölgesinde at kültü ile ilişkili büyük bir Tunç Çağı bozkır piramidi keşfettiklerini açıkladılar. Alanda aynı zamanda…
Özellikle turizm potansiyeli yüksek arkeolojik alanların tanıtım ihtiyacı zaman zaman sansasyonel haberler doğuruyor. Özellikle Pompeii Antik Kenti, Stonehenge, Mısır Piramitleri, Yellowstone ve Maya tapınakları bu tür haberleri reklam amaçlı…
Genellikle atlı savaşçıların hasımlarını biçerek alt etmek amacıyla kullandığı Kavisli ve keskin kenarlı uzun ağır askeri kılıç Kırgızistan’ın Talas Bölgesi’ndeki bir köy olan Amanbaev’de üç kardeş tarafından bulundu.…
Japonya'nın Osaka eyaletinde, monoray kazısı esnasında sedir ağacından yapılma 1800 yıllık ahşap tören maskesi bulundu. 30 santim boyunda ve 18 santim genişliğindeki maskenin üzerinde iki göz ve bir ağız deliği, bir tarafında ise muhtemelen maskeyi…
Çin’in güneyindeki yer alan Zuojiang Nehri havzasında, yaklaşık 6 bin yıllık yılan kemikleri bulundu. Guangxi Kültürel Kalıntıları Koruma ve Arkeoloji Enstitüsü’nden Yang Qingping, yılanın inanlar tarafından avlanılıp, yemek için pişirilmeye…
Çin'in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ndeki arkeolojik alanda 3000 yıl önce hayvan kemiklerinden yapılmış bir alet bulundu. Çinli arkeologlar, uzun süren incelemeler sonucu be kemik aletlerin dünyanın bilinen en eski patenleri olduğunu öne sürdürler.…
Çin’deki Yueyang antik kentindeki arkeoloji kazılarında 2.400 yıllık olduğu tahmin edilen sifonlu tuvaletin alt kısımları ortaya çıkarıldı. Tuvalet, iç mekanda bulunan bir kaseden ve açık bir çukura yol açan bir borudan oluşuyor. Her kullanıldığında…
Shaanxi Arkeoloji Enstitüsü, arkeologların keşfettiği 800.000 metrekarelik yerleşim alanın tarihinin M.Ö 1000'li yıllara indiğini belirtti.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türk Tarih Kurumu koordinasyonunda Türk-Moğol bilim heyeti, Orhun Vadisi’nde Türk tarihine ışık tutan kültür varlıklarını koruma çalışmaları kapsamında incelemelerde…
Ötüken'deki kazı çalışmalarıyla keşfedilen İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı'nın kurucusu ve Bilge Kağan ile Kül Tigin'in babası İlteriş Kutluğ Kağan'a ait olduğu tahmin edilen yazıt, Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü 'nce Kırgızistan'da…
Çin'in en büyük arkeolojik keşfi Terracotta Ordusu'nun bulunmasında önemli rol oynayan Çinli arkeolog Shi Xingbang, 99 yaşında öldü.
Pakistan’da şiddetli muson yağmurlarından etkilenen kültürel ve arkeolojik açıdan büyük öneme sahip İndus Vadisi Uygarlığı mirası 4 bin 500 yıllık antik kent Mohenjo Daro’da restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Kırgızistan’ın kuzey doğusunda, deniz seviyesinden 1606 m yükseklikte Kazakistan sınırında Küngöy Ala dağları ve Teskey Ala dağlarının ortasında yer alan tektonik alanda yer alan Isık Göl (Issık Göl / Issık-Kul) havzasında traktöktörle tarla kazan…
Rusya Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü arkeologları, Abhazya Cumhuriyeti'nin Karadeniz kıyısında yer alan sahil kenti Oçamçira'daki arkeoloji kazılarr sırasında Kolhis kültürüne ait M. Ö. 6-4. yüzyıllarına ait kutsal alanını ortaya çıkardı.…
Çin’in Zhengzhou şehrinde kazılan bir soylu mezarından en az 3.000 yıldan daha eski olduğu düşünülen altın bir cenaze maskesi çıkarıldı. Shang Hanedanlığı’nın eski bir soylusunun mezarında bulundu.