Uluslararası Türk Akademisi ile Moğol Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü iş birliğinde Moğolistan’ın Ötüken bölgesinde yürütülen arkeoloji kazılarında Göktürk Devleti’nin hükümdarları Bilge Kağan ve Kül Tigin’in babası İlteriş Kağan’ın külliyesi…
Türk Dünyasını heyecanlandıran arkeolojik keşif haberi Moğolistan'dan geldi.
Uluslararası Türk Akademisi ile Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü'nün Ötüken bölgesinde yürüttüğü bilimsel keşif araştırmalarda, Kültekin ve Bilge Kağanın babası II. Göktürk…
Türk ve Kırgız arkeologların ortak kazı çalışması gerçekleştirdiği Kırgızistan'ın kuzeyindeki Narın bölgesinde, arkeolojik önem arz eden 44 önemli parça bulurken aralarındaki altın ziynet eşyaları tasarım şıklıkları ile göz…
Kırgızistan'da bir asırlık ahşap su borusu hattı keşfedildi. 1929 yılında döşendiği ve 30 yıldan fazla şehrin iç kesimlerine temiz içme suyu taşıdığı belirlenen ahşap boruların 30 santimetre çapında olduğu görüldü.
Stirling Ünivetsitesi Tarih Bölümünden Doç. Dr. Philip Slavin, theconversation sitesinde yayınladığı makalede, Kara Veba'nın nerede başladığının yüzyıllık gizeminin nasıl çözüldüğünü anlattı ve çözümde arkeoloji ile genetik biliminin rolüne dikkat…
Yuzhniy Oleniy Ostrov mezar alanından çıkarılan kemiklerin analizlere göre; 8200 yıllık mezada insan kemiklerinden yapılmış ölü hediyesi çıktı.
Arkeologlar, Sibirya'da Tagar kültürüne ait bir mezarda bir insan kemiği ve X şeklinde boncuk diziliminden oluşan bir tılsım keşfettiler. Mezardaki muskanın, Bozkır Medeniyetlerinin ölüm gelenekleriyle ilgili bazı gizemlere ışık tutması…
Çin'in Nihewan Havzası'ndaki arkeoloji kazılarında çağına göre çok gelişmiş, rengarenk aşı boyalı ve küçük ebatlı aletler üretmiş bir kültürün varlığını gösteren arkeolojik kalıntılar bulundu. Xiamabei Kültürünü hangi insansı türün geliştirdiği de…
Sibirya'da Taştık Kültürü'ne ait iki önemli keşif yapıldı. Taştıklara ait ilk kez bir yerleşim alanı bulunurken, alandan üzerinde petroglifler bulunan bir de kumtaşı çıkarıldı.
Arkeolog sıkıntısını aşmayı, uzmanlaşmış ve geniş bakış açılı arkeolog sayısını artırmayı, modern dünya arkeolojisi ile Çin arkeolojisi arasındaki seviye farkını aşmayı hedefleyen Çin Ulusal Arkeoloji Programı uygulamaya…
Sibirya Krallar Vadisi'nde iki İskit kurganı daha bulundu. İskit mezarlığında süren kazılarında bulunan kurganlardan çok sayıda mezar hediyesi ve 50 yaşında bir kadın ile çok küçük bir çocuk iskeleti çıkarıldı.
Çinli arkeologlar, Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki arkeolojik çalışmalar sonucu güneş inancıyla ilgili olduğu tahmin edilen 100 metre çapında bir altar düzeneği keşfettiler. Çinli arkeologlar, bölgenin güneşe ibadete…
Çin’in orta kesiminde yaklaşık 2 bin yıllık mezarlık bulundu.
Arkeologların Moğolistan'daki Urd Ulaan Uneet mağarasındaki mezarlarda 2015 yılında çıkardığı tahta eyer ve gem takımı ile ok, sadak ve yayların 1700 yıllık olduğu tespit edildi.
Moğolistan'nın Nogoontal alanında yüksekliği 2 metreyi geçen 4 adet taşın bulunduğu 2.5 х 2.5 metre ebadında bir alan keşfedildi. Eski bir Türk asilzadesine ait mezar olabileceği tahmin edilen alandaki yayvan taşta, boynuz ve çiçeksi nakışlar dikkat…
Antik Sibirya avcılarının Buz Devri'nde hayatta kalma mücadelesi verirken ısıya dayanıklı kaplar ürettikleri anlaşıldı. Amur nehri havzasında bulunan çömlekler 16.000 ile 12.000 yılları arasına tarihlendirildi.