Moğolistan'nın Nogoontal alanında yüksekliği 2 metreyi geçen 4 adet taşın bulunduğu 2.5 х 2.5 metre ebadında bir alan keşfedildi. Eski bir Türk asilzadesine ait mezar olabileceği tahmin edilen alandaki yayvan taşta, boynuz ve çiçeksi nakışlar dikkat…
Antik Sibirya avcılarının Buz Devri'nde hayatta kalma mücadelesi verirken ısıya dayanıklı kaplar ürettikleri anlaşıldı. Amur nehri havzasında bulunan çömlekler 16.000 ile 12.000 yılları arasına tarihlendirildi.
Malezya'nın kuzeyindeki Kedah eyaletindeki arkeoloji kazılarında yontma taş devrinden kalma, taştan imal edilmiş bazı aletler bulunduğu açıklandı.
Japonya’da, yaklaşık 12 x 16,3 santimetre ebatlarındaki 2.100 yıllık çömlek parçası üzerinde, kuş kostümü giymiş bir şaman çizimi bulundu. Şaman figürünün büyük olasılıkla bir kadına ait olduğu tahmin ediliyor.
Çin'in 8 bin kişilik terrakotta ordusuna 220 yeni asker eklendi. Terracota Savaşçıları'ndan 220 tane daha bulundu. Bölgede 2009 yılından beri 500 metrekarelik alanda arkeoloji çalışmaları yapan arkeologlar, aynı zamanda bugüne kadar yapılmış en eski…
Rusya'nın Ostrogozhsk kentinde 2019 yılında Don Arkeoloji Seferi kapsamında araştırma ve kazı gerçekleştiren Valery Ivanovich Gulyaev liderliğindeki Rus Bilimler Akademisi (IA RAS), Arkeoloji Enstitüsü arkeologları, İskitlere ait olduğu tahmin…
İki yıl önce Endonezya’nın Sulawesi adasında keşfedilen, dünyanın en eski figüratif sanat eseri olabilecek 4,5 metre genişliğindeki resimde insan ve hayvan karışımı olarak resmedilmiş avcılar mızrak ve ip kullanarak yaban domuzu ile mandayı…
Sibirya'da, ortak arkeolojik araştırmalara imza atan Türk ve Rus bilim insanları, 20 yıllık çalışmanın sonunda o bölgede Türk dili konuşan halklara ait antropolojik belgelere ulaştıklarını iddia ettiler.
Ermenistan'da keşfedilen Urartu dönemi mezarındaki iskelet, Demir Çağına kadın savaşçılar bulunduğuna işaret eden ikinci mezar oldu. Osteoarkeolojik incelemlere göre keşfedilen iskeletin bir Urartu kadınr adına ait olduğu belirtilirken Urartulu…
Rusya’nın Novosibirsk Bölgesi’nde Neolitik Çağ’da ritüel amaçlı olarak kullanıladığı tahmin edilen kemikten yapılma kuş figürü ve boynuzdan yapılma geyik kafası bulundu.
Sibirya’daki Denisova Mağarası’nda, mamut dişinden yapılmış 45.000 yıllık olduğu tahmin edilen boyalı mağara aslanı figürü bulundu. 45.000 yıllık aslan figürini, mamut dişinden yapılmış ve kırmızı aşı boyasıyla boyanmış.…
Özbekistan Adliye Bakanlığı, Bakanlar Kurulu kararı ile ülke genelindeki arkeolojik, tarihi ve sanatsal değere sahip kültürel miras eserlerinin listesinin hazırlandığını açıkladı.
Moğolistan'daki arkeoloji kazılarında içi daha önce hiç görülmemiş şekilde döşenmiş bir Hun aristokratının mezarından iki yaldızlı gümüş ejderha çıkartıldı. Arkeologlar, ilk kez bir Hun aristokratının mezarlarında bu tür bir düzenlemeye…
Sibirya’yanın Rusya Federasyonu’na bağlı Tuva Cumhuriyeti’nde Hun döneminden kalma bir kadın mezarında üzerinde farklı türdeki taşlar için açılmış oyuklar bulunan hayli ilginç bir taş levha buldular. 18 X 9 santimetre ebadında kemer tokası olduğu…
Çin'de 2014 yılında arkeoloji kazılarına başlanan neolitik sitede dairesel planlı bir yerleşim alanında boyalı çanak çömlekler, iki mezar alanı ve bir iskelet bulundu.
Çin'in Şantung Eyaletinin başkenti Jinan'da geçtiğimiz yıl sonunda keşfedilen arkeolojik alanda, taş kabartmalı süslemeler ve koç başı motifleri ile dikkat çeken anıtsal girişlere sahip iki antik mezar alanı bulundu.