Mavi gözlü bebek iskeleti 1998'de Pulya (Puglia) bölgesindeki Monopoli komüninde yer alan Grotta delle Mura mağarasındaki arkeoloji kazılarında bulunmuştu. Nature Communications'da yayınlanan makaleye göre, çocuğun fiziksel özellikleri, genetik…
Elektrik hattı inşaatı sırasında fark edilen tarihi mezarlık alanda yaklaşık 6 ay boyunca 2 bin metrekarelik alanda süren arkeoloji kazıları sırasında bulunan 50 iskelet hakkında, "olağanüstü iyi korunmuş 50'ye yakın iskelet bilimsel keşifler için…
Stonehenge'deki taşların kimyasal yapısı incelendi ve bir taşın İskoçya'dan getirilmiş olma ihtimali ortaya çıktı. Taşın Stonehenge Tapınağı'na 750 kilometre uzaklıktaki İskoçya'nın kuzeydoğusundan sürüklenerek veya yüzdürülerek getirildiğini tahmin…
Arkeologlar, Yunanistan'ın Egine Adası'nda 3 bin 600 yıllık mor boya atölyesi buldu.
Bosna Hersek'te 1535'te inşa edilen ve 1947'de yıktırılan Kalın Hacı Ali Camisi'nin kalıntıları ve haziresindeki mezarlar gün yüzüne çıkarılarak bölgeye arkeoloji parkı inşa edilecek
Romalı asilzadelerin kıyafetlerinde kullandığı salyangozlardan yapılan nadir Tire moru kalıntısı, İmgiltere'de bir kriket kulübü arazisinde yapılan kazılarda ortaya çıktı. Arkeolog Frank Giecco, bulgunun “uluslararası öneme sahip” olduğunu ve bu…
Marliens bölgesindeki arkeoloji kazısında çalışan Fransa Ulusal Önleyici Arkeolojik Araştırma Enstitüsü ekibinin ortaya çıkardığı kalıntıların en ilginci ilk tahminlere göre Uniq bir anıtsal yapıydı. Yapının Neolitik çağın sonu ile Erken Demir Çağı…
Arkeologlar neolitik döneme ait mezarlarda; iskeletlerin konumlarına bakarak Avrupa'da 2000 yıllık dönem boyunca insanların mezara diri gömüldüğünü gösteren bir düzineden fazla vaka tespit etti. Uygulamaların kurban amaçlı olma ihtimali güçlü…
İtalya'daki antik kent Pompei'de süren arkeoloji kazılarında, Troya Savaşı temalı freskler bulundu.
İrlanda'nın Limerick kentindeki arkeoloji kazılarda bulunan 4 bin yıl önce yaşamış kişiye ait iki dişte, bugün de çürüğe ve diş eti hastalığına neden olan bakteriler saptandı. Araştırmalar tahıl ve şekerin insan hayatına girmesiyle diş çürüklerinin…
Yunanistan'da arkeologlar, Milattan Önce (MÖ) 3000 ile Milattan Sonra (MS) 300 arasından kalma gemi enkazları buldu. Enkazlar ile ilgili araştırmaların, belgesel haline getirilerek önde gelen uluslararası arkeolojik film festivallerinde gösterileceği…
Almanya'da bir huzur evi inşaatı planlanan arazide yapılan arkeolojik tetkikte Avrupa'nın en büyük toplu mezarı keşfedildi. 1600'lü yıllara ait 8 Kara Ölüm çukurunun tespit edildiği alanda süren arkeoloji kazılarında şu ana den 500'den fazla insana…
İngiltere'de antik çağdan kalma tahtakurusu kalıntıları keşfeden arkeologlar, böceğin İngiltere'deki kökenine ilişkin yeni bilgiler edindi.
Arkeologlar, dünyanın bilinen en eski yatağının Güney Afrika'da ortaya çıkarmıştı. Ancak biyolojik ihtiyaçlardan dolayı yatak kültürünün çok daha gerilere başladığı da rahatlıkla tahmin edilebiliyor. Arkeoloji kazılarında ortaya çıkan pek çok bulgu,…
Arkeologlar, Avrupa'nın tarihsel açıdan önemli iskeletleri arasında yer alan antik Makedon kraliyet mezarındaki insan kalıntılarının kimliklerini ortaya çıkardıklarını açıkladılar. Yunanistan’ın kuzeyindeki Büyük Vergina Tümülüsü’nde bulunan…
Danimarka'da bulunan en eski runik yazılı tarihi eser 269 yıl sonra değişti. 1865’te bulunan kemik taraktan sonra Funen adasındaki Odense kenti yakınlarındaki arkeoloji kazısında bir urne mezarda bulunan 8 santimetrelik demir bıçak, ülkede bulunan en…