Ortadoğu

Obsidyen ticareti sanılandan daha eski ve uzak mesafeli

Obsidyen 'ticareti' sanılandan daha eski ve uzak mesafeli

Suriye'de 80 yıl önce bulunan ve 40 bin yıl önceye tarihlenen obsidyen parçasının 700 km uzaklıktaki Orta Anadolu'daki Acıgöl'den götürüldüğü ortaya çıktı. Obsidyen taşımacılığının yaklaşık 500 bin yıl öncesine kadar uzandığı tahmin…

UNESCOdan İsraili üzecek karar

UNESCO'dan İsrail'i üzecek karar

Geçen yıl Ekim ayında Mescid-i Aksa'daki arkeoloji çalışmalarından endişesini dile getiren UNESCO, İsrail'in işgalci güç olarak tanımlayan kararı kabul etti ve Kudüs'ün yapısını ve statüsünü değiştirmeye yönelik alınan her türlü önlemin, adli veya…

Mısırda 3500 yıllık mumyalar bulundu

Mısır'da 3500 yıllık mumyalar bulundu

Mısır'ın Draa Abul Nagaa bölgesinde, yaklaşık 3500 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen mezarda; mumya, lahit ve çok sayıda heykel bulundu. Lahit üzerinde uzmanlar tarafından çalışma yapıldı.

Kum fırtınası, İranda antik kenti açığa çıkardı

Kum fırtınası, İran'da 'antik kenti' açığa çıkardı

Kirman'da yaşanan kum fırtınası, kumların altında kalmış tarihi kentin kalıntılarını açığa çıkardı. Ancak İran Kültür Bakanlığı olaya temkinli yaklaşarak, henüz bir kent bulunduğu ifadesini resmi olarak kullanmıyor.

Ürdünün antik şehri Abila

Ürdün'ün antik şehri Abila

Helenistik dönemde kurulan konfederasyon şehirlerinden biri olan Abila, bünyesindeki tüm eserlerin ortaya çıkarılacağı günleri bekliyor.

İsrailde devasa dolmen bulundu

İsrail'de devasa dolmen bulundu

Ortadoğu'da içinde sanatsal unsurlar barındıran ilk dolmen İsrail'de keşfedildi. İçinde oymalar ve süslemeler bulunan dev dolmenin 4 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor.

23 Bin yıllık çakmaktaşı orak bulundu

23 Bin yıllık çakmaktaşı orak bulundu

M.Ö. 21.000 yılından önce insanoğlu'nun 'tarım bilincine' sahip olduğu ve tahılları ekip, biçtikleri ortaya çıktı. İsrail'in Celile bölgesinde bulunan 23 bin yıllık tahıl kalıntıları, öğütme taşı ve hatta çakmaktaşından yapılmış orak tarım tarihine…