Marawah Adasındaki arkeoloji kazılarında dünyanın bilinen en eski doğal incisinin bulunduğu açıklandı. Abu Dabi Emirliği'nin batı kıyılarında yer alan Marawah Adasındaki Neolitik alanından çıkan Abu Dabi İncisi'nin yaklaşık 8 bin yıllık olduğunu ve…
İsrail'in Harish kenti yakınlarındaki yol çalışmaları sırasında 5 bin yıl önce yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığı, 65 hektar üzerine inşa edilmiş olduğu tahmin edilen antik kentin kalıntıları bulundu. Alanda başlatılan arkeoloji kazıları sonucu Erken…
Güney Kıbrıs Rum Kesimindeki Ayia Napa Manastırı'nda geçen yıl başlatılan restorasyon çalışmaları çerçevesinde yapılan kazılarda, 18 yaşından küçük, toplu mezara gömülmüş görünen 3 insan kalıntısı bulundu.
İran'ın Kirmanşah eyaletinde ünlü Anubanini Kaya kabartmalarıyla çağdaş ve oldukça benzer olduğu belirtilen yaklaşık 3 bin yıllık alçak kabartma (bas-rölief) kaya resmi bulundu. Kaya resminde yer alan figürün Mezopotamyalı bir lidere ait olduğu…
Çok sayıda yabancı ve yerli arkeoloğun inceleme yaptığı mağaradaki arkeoloji kazıları, 60 bin ila 80 bin yıl önce Neandertallerin yaşadığını ortaya çıkardı.
Beyrut ve Tübingen Üniversitelerinden araştırmacılar, Lübnan'daki Tell el Burak'ta Bronz Çağı sarayında bulunan 4000 yıllık duvar resimlerini analiz ettiler.
İsrail Tarihi Eserler Kurumu, Necef Çölü'nde bulunan Raht kentinde yapılan arkeoloji kazılarda milattan sonra 7. ve 8. yüzyıllara tarihlenen bir caminin bulunduğunu açıkladı.
Arkeologların bulduğu mezarlıktan çıkan antik DNA'lara göre İncil ayetlerinde Golyat yani Calut adlı dev karakteri ile sembolize edilerek Akılsız Haydutlar olarak nitelenen Yahudilerin kadim düşmanları Antik Filistinlilerin, yaklaşık olarak 3.200 yıl…
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Arkeoloji, Kültürel Miras ve Konservasyon Merkezi Müdürü ve Arkeolog Yrd. Doç. Dr. Müge Şevketoğlu, define avcılığını “Biraz macera arama isteği, çokça da ‘kısa yoldan zengin olma’ tutkusu, insanları bu yollara…
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden yapılan açıklamaya göre; Musul Barajı'nın sularının çekilmesi sonucu Dicle Nehri'nin doğu kıyısında Mitannilere ait olduğu iddia edilen 3400 yıllık saray kalıntılarının gün yüzüne çıktığı belirtildi. Sarayın…
Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Protara bölgesinde, içerisinde ticari amforaların tespit edildiği, Roma dönemine ait olduğuna tahmin edilen antik gemi enkazı bulundu. Sualtı Arkeolojisi Öğretim Görevlisi Stella Demestiha, enkazın, Kıbrıs Üniversitesi…
Birleşik Arap Emirliklerinin Ummül-Kayveyn Emirliğinde yer alan ve arkeoloji kazıları sırasında bulunan Aramice bir yazıta göre Güneş Tanrısı Shams'a adanmış olduğunu tahmin edilen 2 bin yıllık ed-Dur tapınağında restorasyon ve konservasyon…
Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki arkeoloji kazılarında Uzak Doğu ile Basra Körfez arasındaki 700 yıllık ticari ilişkileri kanıtlayan Çin porselenleri keşfedildi. Arkeologlar, Resü'l-Hayme'deki Al Nudud höyüğünde orta çağda Çin ile Julfar kenti…
1998-2013 yılları arasında Salamis Antik Kenti Kazı Başkanı olan Prof. Dr. Coşkun Özgünel, arkeolojik çalışmaların hangi şartlarda ve nasıl yapıldığını anlattı.
İsrail’in güneyindeki Birüssebi şehrinde inşaat işçilerinin fark ettiği arkeolojik kalıntıları derinleştiren arkeologlar, 2000 yıl öncesine ait bir Yahudi yerleşimini ortaya çıkardı.
İran’ın doğusunda Yanık Şehir olarak bilinen Tunç Çağı yerleşimi Shahr-i Sokhta’daki arkeoloji kazılarında bir mezara gömülmüş 4.000 yıllık maymun keşfedildi. Arkeologlar maymunun evcil olduğunu ve tıpki bir insan gibi törenle gömüldüğünü…