Çanakkale deniz ve kara savaşlarında yer almış ve bu uğurda şehit veya gazi olmuş askerlere verilen "Çanakkale Savaşı rozeti" Amida Höyük'teki arkeoloji kazılarında arkeologlar tarafından bulundu....
Antalya'nın Alanya ilçesinin Seki Mahallesi'ndeki Syedra Anti Kenti'nim ziyaretçileri Roma Tavlası olarak da adlandırılan 12 İşaret Oyunu oynayabiliyorlar. Oyunun nasıl oynandığına dair İngilizce ve Türkçe bilgilendirme yazısı da olduğu içi…
Denizli'deki Tripolis Antik Kenti'ndeki arkeoloj kazılarında arkeologlar 2018 yılında bir torso ortaya çıkarmıştı. Antonius Philagrios adlı bir devlet yöneticisine ait olduğu tespit edilen heykel gövdesinin başı da geçtiğimiz günlerde ortaya…
Hatay'da geçen yıl meydana gelen depremler sonrası enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, bir evin yıkıntılarının altında Geç Antik Döneme tarihlenen ilginç bir yapı fark edildi. Arkeologların devreye girmesi ile arkeolojik kurtarma kazısı ile ortaya…
110 yaşında vefat eden ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'ın cenaze programı belli oldu
Daha önce yapılan arkeolojik yüzey araştırmalarında tespit edilen ve "Heroon" tipinde olduğu belirlenen anıtsal mezarın kalıntıları bu sene süren kazılarıyla ortaya çıkartıldı.
Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki Kef Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarında bu sene 7 fil ayağı, ok uçları, ağırşakla ile Asur İmparatorluğu'ndan gelmiş bir mühür bulundu. Arkeologlar, hammaddesi alabasterin bölgede az bulunması ve önemli bir…
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki Seyitömer Höyüğü'ndeki arkeoloji kazılarında Tunç Çağı'ndan kalma nohut ve haşhaş ile muhtelif hububat taneleri gün ışığına çıkarıldı. Tavşanlı günümüzde leblebisiyle ünlü bir ilçe. Gaga ağızlı testiler ve küçük…
Yozgat'ın Sorgun ilçesinde Kerkenes Harabeleri olarak da bilinen Pteria Antik Kenti'ndeki Keykavus Kalesi'nde Yozgat Valiliği öncülüğünde yürütülen arkeoloji kazıları, İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Şevket Dönmez'in başkanlığında sürüyor.…
Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde, Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya başkanlığında süren kazılarda bir kaya kilise kompleksinde Hristiyan din adamlarına ait olduğu tahmin edilen yaklaşık 1600 yıllık 2 mezar tespit edildi.…
Türkiye'de neolitik döneme ilişkin 60 yıl kazı yapan 81 yaşındaki duayen arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Şanlıurfa'daki Neolitik dönemin önemli yerleşim yerlerinden Karahantepe'yi ziyaret etti. Özdoğan, kazı alanındaki 14 farklı noktayı ilerleyen…
Van'da keşfedildiği günden bu yana gizemini sürdüren yaklaşık 270 hektarlık alana kurulu ızgara planlı antik kent kalıntısında bu seneki arkeoloji kazılarında, 3 kitabe, oval şekilli kale burcu ve surlardaki suyun tahliyesinde kullanılan drenaj…
Dünyanın en Büyük Selçuklu Mezarlığı'nda arkeoloji kazıları sürüyor. Mezarlığın Seyitler bölümünde bu yıl yapılan çalışmalarda tamamen veya kısmen toprak altında olan 51'i çocuk mezarı 91 mezar ortaya çıkarıldı. Ahlatşahlar dönemine ait üzerinde…
Taş Tepelerde ortaya çıkan her yeni olgu popüler dilde "cilalı taş devri" olarak kullanılan "neoitik çağda" yaşam tarzının anlaşılabilmesi için yeni bir umut olurken aynı zamanda çözüm isteyen yeni gizemler ortaya çıkartıyor. Göbeklitepe'de leopar…
Tatarlı Höyük'teki arkeoloji kazılarında, Orta Tunç Çağı'na tarihlenen tabanı sıvalı ve kutsal olduğu düşünülen bir yapı gün yüzüne çıkarılırken, yapı içinde tanrıça tasviri olduğu tahmin edilen keramik kadın figürü ile yaklaşık 5-6 santimetre…
Kozan'daki Anavarza Antik Kenti'nde yer alan Havariler Kilisesi'nin şu an 25 kişiyle devam eden arkeoloji kazısının ardından Havariler Kilisesi'nin ziyarete açılması planlanıyor.