Silifke Kalesi'nde 2017 arkeoloji kazıları başladı
Roma döneminden itibaren 20. yüzyıla kadar kesintisiz yerleşim yeri olduğu ortaya çıkarılan Silifke Kalesi, uzun süre yerleşimler dolayısıyla yaşayan bir şehir konumunda.
Roma döneminden itibaren 20. yüzyıla kadar kesintisiz yerleşim yeri olduğu ortaya çıkarılan Silifke Kalesi, uzun süre yerleşimler dolayısıyla yaşayan bir şehir konumunda.
8 bin yıl önce mühür kullanımı tartışmaya açık bir husus. Ancak Domuztepe'de bulunan taş ve pişmiş toprak mühürler hem mülkiyet mefhumu hem de hiyerarşinin olduğunu işaret ediyor.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Kırklareli'de çeyrek asırdır devam eden milattan önce 6 binli yıllara ait tarım kalıntıları bulunan Aşağıpınar arkeolojik kazılarının bir kaç içinde sona ereceğini söyledi.
2005 yılından bu yana sürdürülen kazıların başkan yardımcılığını üstlenen arkeolog Doç. Dr. Ayşe Fatma Erol, Zeugma Antik Kenti'nin Fırat Nehri üzerindeki konumuyla Mezopotamya'ya geçit veren en önemli kavşaklardan birisi olduğuna dikkat…
Eskişehir'deki 8 bin yıllık Kanlıtaş Höyüğü'nde yapılan kazılarda boya topaklarına rastlandı. Havan, öğütme taşları ve kapları boyalar Kanlıtaş Höyüğü'nün aynı zamanda boya atölyesi olarak kullanıldığını tahmin…
Domuztepe Höyüğü'nde 7 bin 500 yıl önce tasarım yapan deri ustalarının kemikten yaptığı bız aleti bulundu.
Arkeologlar, Bizans Dönemi'nde dini merkez olarak kullanıldığı kesinlik kazanan Giresun Adası'nda günlük yaşantı ve gelenekleri belirlemek amacıyla kazı çalışmalarını sürdürüyor
Roman ve filmlere konu olan "Kont Drakula" karakterinin esin kaynağı Eflak Voyvodası III. Vlad'ın esir tutulduğu rivayet edilen Tokat Kalesi'ndeki Ceylan yolunda su çıkması nedeniyle kazı çalışmaları güçlükle ilerliyor. Arkeoloji kazılarının sezon…
Komana'da yapılan arkeoloji kazılarında kentin, 12. ve 13. yüzyılda; gıda, seramik, metal, kemik ve cam gibi çok değişik alanda ürünler elde edilen bir üretimi merkezi olduğu anlaşıldı.
Kalede yürütülen çalışmalarda kireç tozu ve suyla yapılan Urartu harcı tespit edildi.
Roma döneminde yayıldığı alan itibariyle Anadolu'nun en büyük yerleşim yerlerinden Pompeiopolis Antik Kenti'nde bu yılki arkeoloji kazıları sona erdi.
Daha önce çok sayıda şarap küpü bulunan Artvin'in Şavşat ilçesinde bulunan Şavşat Kalesi'nde yapılan arkeoloji kazısıda, bin yıllık olduğu tahmin edilen şarap üretim ünitesi ortaya çıkarıldı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kuzey Ege Arkeoloji Araştırmaları ve Uygulama Merkezi, Balıkesir'in Ayvalık'ın adalarında arkeolojik belgeleme ve tespit çalışması yaptı.
Antalya'nın Elmalı İlçesi'ndeki Karyağdı Mağarası'nda arkeolojik kazı başlatıldı.
Tonozla örtülü bir mezar odasına sahip, dörtgen planlı anıt mezar yaklaşık 100 metrekarelik alanı kaplıyor. Ama mezar daha Hristiyanlık döneminde soyulmuş ve tahrip edilmiş halde bulundu.
Serik'teki Aspendos Antik Kenti kazılarında 2 bin yıllık dükkan ve depolar gün yüzüne çıkarılırken, içindeki eşya kalıntıları da dükkanlarda nelerin satıldığını anlamaya yardımcı oluyor.