Örükaya barajının bendi Helenistik dönemde yapılmış olabilir
Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, Alaca ilçesinde 2 bin 200 yıllık olduğu tahmin edilen Örükaya barajı ve Örükaya höyüğünün turizme kazandırılması için başlatılan kazı çalışmalarını inceledi.
Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, Alaca ilçesinde 2 bin 200 yıllık olduğu tahmin edilen Örükaya barajı ve Örükaya höyüğünün turizme kazandırılması için başlatılan kazı çalışmalarını inceledi.
Felsefecileri, kahinleri, bilginleri, astronomları ve astrologları ile ünlü Harran anitk kentinin insanları bin yıl önce mis kokular sürünerek yaşıyorlarmış. Harran arkeolojik kazı alanında bin yıllık 'parfüm dükkanı' bulundu
Sinop'ta,erken Helenistik ve Roma dönemlerine ait olduğu tahmin edilen mezar odaları, heykel parçaları ve döşeme mozaikler bulunan Balatlar Kilisesi arkeoloji kazıları vali tarafından ziyaret edildi.
Anadolu tanrısı Ma'ya adanan ve bin kişinin çalıştığı tapınağa sahip olan kutsal kent Komana'da 9 yııldır süren arkeoloji kazıları buluntuları Ege Yayınlarınca Komana Ortaçağ Yerleşimi adıyla kitaplaştırıldı.
Geçtiğimiz yıl bulunan Mithras tapınağı ile adından söz ettiren Zerzevan Kalesinde bu yıl yeraltına 4 yer daha tespit edildi. Kazılarda yeraltında inen bin 500 yıl önce kapatılan gizli bir geçit, yeraltı kilisesi, 400 kişinin barınabileceği yeraltı…
Beşiktaş - Mecidiyeköy metro çalışmalarında ortaya çıkarılan ve günümüzden 6 bin yıl öncesine uzanan yerleşim yerleri bulunan arkeolojik alanda elinde adeta taş balta varmış gibi duran iskelet bulundu.
Fransız çavuş Theophile Marie Guyomard 4 Haziran 1915 tarihinde 34 yaşında Çanakkale'de girdiği çatışmalarda öldü. Cesedi ailesi tarafından istendiği için Fransa'ya gönderilen askerler arasında yer almadı. Seddülbahir Kalesine gömüldü. 102 yıl sonra…
Geçen haftaki kazılarda Geç Hitit dönemine ait, milattan önce 8. yüzyıla tarihlenen makyaj kutusuyla 4 yeni buluntu gün yüzüne çıkarılan höyük, Geç Hitit döneminin başkenti olarak biliniyor..
Doğu Roma İmparatorluğunun önemli merkezlerinden, Anadolu arkeolojisi açısından büyük önem arz eden Urartu dönemine ait Erzincan'daki tarihi Altıntepe Kalesi, turizme kazandırılacak.
Beşiktaş’ta metro istasyon inşaatında neolitik döneme ait kalıntılar bulunduğu iddia edildi. İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından sürdürülen kazılarda ortaya çıkan ve günümüzden 6 bin yıl öncesine gittiği tahmin edildiği belirtilen buluntuların…
MÖ 610 yılına ait, Naukratis'ta üretilmiş, gübre böceği görünümlü, üzerinde sfenks ve insan başı figürü olan mavi renkli bir tarafı yüzük taşı şeklinde mühür, Mısırlıların Letoon'a verdiği değeri gösteriyor.
Manisa'nın Yunusemre ilçesindeki Aigai Antik Kenti'nde bulunan yaklaşık 3 bin mezar, uluslararası ekip tarafından tek tek tescillendi.
İnsanoğlu'nun tarımla birlikte yerleşik hayata geçtiğine inanılırken, tarihi yaklaşık 12 bin 500 yıl öncesine dayanan Körtiktepe'de daha tarıma başlamadan yerleşik hayata geçildiği tespit edildi. İşte ezber bozan tarım öncesi yerleşim…
Üç tarafı uçurum olan kale görenleri büyüleyen gizemli mimarisi ile ilgi çekiyor. Aslında tarihi macerası da başlı başına bir gizem.
Gökçeada'da Ege tarihi konusunda çok önemli arkeolojk bulgulara rastlandı. 7 bin yıllık yapı kompleksinin bulunduğu Zeytinlik Höyüğü'nde tek bir çukur içinde 13 ayrı insan iskeletine rastlandı. İskeletlerin bir felaketten doğan mecburiyet sonucu mu…
Anadolu'da pek çok yerde son 10- 20 yıl öncesine kullanılan taştan el değirmeninin 300 yıllık bir örneği hem alt, hem de üst taşı ile birlikte iki parça olarak ve orijinal şekliyle bulundu.